Hoppa till sidans innehåll
Foto: Sofia Wrangel Åsa stortorget

Close up - Åsa Lif

28 OKT 2012 15:33
En tjugotvååring från Dalarna och en kommande talang bland Sveriges skidskyttar. I somras knep Åsa Lif guld i SM och i år hoppas hon få starta i världscupen. Vi tog en fika med den lovande skidskytten och pratade minnen, mål och vardag.
  • Skapad: 28 OKT 2012 15:33

Hur kommer det sig att du började med skidskytte?

– Jag har alltid åkt skidor och skidskytte var populärt där jag kom ifrån så jag följde med en vän när jag gick i mellanstadiet för att testa på och sen har jag bara fortsatt, berättar en glad Åsa.

Allt eftersom föll andra sporter som fotboll och handboll bort men skidskyttet blev bara mer och mer utav en utmaning. Åsa valde därför att efter högstadiet fortsätta på skidskyttegymnasiet i Torsby och därefter flytta vidare till Östersund för att satsa fullt ut på drömmen.

– Östersund har blivit mötesplatsen för oss som tränar och tävlar skidskytte idag vilket är väldigt roligt, berättar hon.

 

Vad gör du när du inte tränar eller tävlar?

– Oj, ja för det mesta är jag för trött efter träningen för att orka göra så mycket. Ta en fika på stan och träffa kompisar kanske. Bara umgås och ha roligt, säger Åsa med ett leende.

Hon berättar även att hon har passat på att plugga lite vid sidan av träningen, bland annat har hon avslutat en kurs i psykologi och en del andra strökurser.

– Just nu funderar jag på att läsa datavetenskap men när man vill satsa fullt ut på träningen är det svårt att hitta motivationen och orka ladda om till studier också så vi får se hur det blir med det.


Vilka mål och förhoppningar har du inför den här säsongen?

– Jag hoppas så klart att jag får vara med och starta i världscupen och göra bra ifrån mig, allra helst här i Östersund, berättar Åsa hoppfullt men påpekar att de alla är väldigt duktiga i laget och att ingenting är givet i nuläget.

Att ha många duktiga åkare runt omkring sig att träna och umgås med underlättar dock den hårda träningen som krävs för att fortsätta förbättras och det i samband med drömmen om ett OS-guld i framtiden gör det värt att gå upp och träna även när det är snålblåst och regn förklarar hon och lägger till;

– Sen vore det väldigt roligt att få försvara guldet i Sverigecupen från ifjol.

Skribent: Sofia Wrangel

Click here to go to Salzburg...

 

 

SKIDSKYTTESTADEN

OSD_vapen_ENG-PMS_mini