Hoppa till sidans innehåll

Nu får skidstadion ett rejält lyft

18 JUN 2013 16:49
I dagarna har den fortsatta förvandlingen av skidstadion i Östersund påbörjats. Just nu flyttas skjutvallen och i höst och i vinter byggs mediacentret. En nödvändig uppgradering för att Östersund ska få arrangera internationella tävlingar och en investering som många får ta del av.
  • Skapad: 18 JUN 2013 16:49

StadionOmflytt


– Internationella skidskytteförbundet, IBU, har förklarat att skidstadion måste uppgraderas på det här sättet. Skjutvallen ska flyttas runt tio meter mot Lit och en bit ner mot Litsvägen, samtidigt som innerplanen breddas och jämnas ut. Allt för att skapa större ytor och mer rättvisa förhållanden för de tävlande, säger Liselotte Johansson, utredare på Kultur­ och fritidsnämndens kansli.

Dessutom ska vallabodarna för de tävlande flyttas till ett nytt område ned­anför gamla sekretariatet. Man ordnar även med parkeringsplatser för de team som har egna vallabussar. Ett annat krav från IBU var att ordna lokaler för dopingtester inom stadion­området. Det får man till i det nya mediacentret, som ska ligga precis intill den nya skjutvallen. Centret blir tre våningar högt och ska framförallt rymma arbetsplatser för journalister och etermedier under tävlingarna.

  Skidstadion-mediacenter
   

Mellan tävlingarna kommer lokalerna att hyras ut. Bland annat har en förening inom kampsport visat intresse. Andra ytor kommer att hyras ut till konferenser och evenemang.

– Så mediacentret kommer inte att stå tomt mellan tävlingarna, det blir förhoppningsvis full fart där uppe hela tiden, säger Liselotte.

Investeringarna kostar runt 55 miljoner kronor. EU bidrar med 14,8 miljoner, Regionförbundet med 15 miljoner och resten står Östersunds kommun för.

 

Räcker det med det här för att IBU ska vara nöjda?

– Det beror på hur långt fram man ser. Från nästa vinter uppfyller stadion de nya kraven, men det kommer hela tiden nya krav allt eftersom sporten utvecklas, så det här får vi leva med om vi ska arrangera tävlingar på interna­tionell toppnivå. Svenska skidskytteför­bundet har ju sökt om att få arrangera VM 2019 i Östersund. Om vi tar hem det kan det innebära ytterligare krav, säger Liselotte Johansson.

Vad görs för att utveckla stadion för kommunens medborgare då?

– Det är ett annat projekt som pågår under 2013. Syftet är att ta fram förslag på hur skidstadion kan användas av fler året runt.Hur går tankarna runt barmarks­perioden? Aktiviteter som vi funderar på är terränglöpning förstås, men även moun­tainbike, longboard, skateboard och utomhusgym. Vi har möten med fören­ingar, organisationer och företag med kopplingar till skidstadion för att se hur vi tillsammans kan hitta sätt att göra stadionområdet till en attraktiv plats för träning och aktiviteter hela året.

Några planer på förändringar under vintern, jag tänker på skidspåren?

– En sak vi tittar på är hur vi lägger resurserna på spårprepareringen. Det läggs många timmar i pistmaskinen på spår som knappt åks av någon. Kanske är det bättre att i första hand lägga kru­tet på de spår som används mycket och kunna hålla bra kvalitet på dessa.

Hm, det kanske grymtas bland de som förlorar sitt favoritspår?

– Så kan det bli. Därför vill vi att alla som använder skidstadion säger sitt. Det är jätteviktigt. Inget är hugget i sten.  I höst kommer vi att ha ett offentligt möte och vi kommer att uppmana folk att göra sin röst hörd via vår webbsida och på kommunens Facebooksida.

 

Tidsplan för...

Investeringar i tävlingsverksamheten:

Januari till april: Projektering.

Maj: Upphandling.

Maj–augusti: Ombyggnad av skjutvallen.Augusti: Mediacenter börjar byggas.

April 2014: Mediacenter klart.

Under 2014: Ny snölagringsplats och flytt av vallabodsområdet med mera....

Utveckling av åretrunt-verksamhet:

Våren och sommaren 2013: Fortsatta möten och dialog med projektgrupp och referensgruppen, där berörda föreningar och organisationer ingår.

Hösten 2013: Större medborgardialogs­möte. Information och dialog via webbsida och kommunens Facebooksida.

30 november: Slutrapport klar. Den innehåller förslag på vilka nya aktiviteter som ska ges plats inom området, allt för att skapa en bra åretrunt­verksamhet.

December 2013: Beslut i Kultur­ och fritidsnämnden om vad som ska förverkligas och hur mycket det får kosta.

Skribent: & Foto: Jörgen Vikström

Click here to go to Salzburg...

 

 

SKIDSKYTTESTADEN

OSD_vapen_ENG-PMS_mini