Hoppa till sidans innehåll

Om Skidskytte


 Vad är egentligen skidskytte? Läs mer genom att ladda hem foldern "Vad är Skidskytte?"     

Vad är skidskytte

Basics - "kortversionen":

  • Under tävling åker man mellan 6 och 20 km och skjuter 2 eller 4 gånger, beroende på vilken typ av tävling man deltar i.
  • Skjutavståndet är alltid 50 meter och man skjuter alltid 5 skott per skjutning. Man skjuter antingen stående eller liggande, ordningen bestäms utifrån vilken typ av tävling man deltar i.
  • Målen har en diameter på 115 mm i stående och 45 mm i liggande. Tid räknas under hela loppet för en åkare, klockan stannar inte vid skjutning.
  • Om man missar ett skott får man antingen ett tidstillägg på en minut vid distanslopp eller åka en 150 meter lång straffrunda vid alla andra typer av lopp.
  • Alla tävlingar är i grunden lika. Den tävlande startar vid startlinjen, åker ett varv på banan, skjuter, åker en till runda, skjuter och så vidare, och avslutar sedan men ett varv på banan innan målgång.
  • För distans- och sprinttävlingar startar de tävlande med 30 sekunders intervall. Vid jaktstart baseras starttiderna på en tidigare tävling, och vid masstart startar alla åkare samtidigt. Vid en stafett startar den första åkaren i alla lag samtidigt och, efter att ha fullbordat sin del av loppet, växlar denne över till nästa åkare i laget.
  • I Mixstafett måste två kvinnliga skidskyttar åka de första två sträckorna, medan två manliga skidskyttar åker sträcka 3 och 4. I övrigt gäller samma regler som vid en vanlig stafett.
  • I Singel Mixstafett, en relativt ny distans, åker en manlig och en kvinlig skidskytt i ett lag. Sträckan är kortare och straffrundan är halverad, i övrigt gäller samma regler som vid en vanlig stafett.
  • I princip så är varje tävlande själv ansvarig för sina handlingar under hela loppet, så som att ställa sig på rätt skjutbana, att räkna antal bommar och att åka rätt antal straffrundor. Man måste dock alltid följa det reglemente som gäller för tävlingen.

På Internationella Skidskytteförbundets (IBU) hemsida finns ytterligare material om sporten, regler, grunder och mycket mer (länk)

Uppdaterad: 01 JUL 2016 10:23 Skribent: Ulrika Öberg

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info