Hoppa till sidans innehåll
Foto: Tommy Mattsson Tobias Arwidson vann före Victor Olsson och Sebastian Olsson i dagens supersprint i Lima.

Chardine och Tobbe seniorsegrare i supersprint i Swe Cup

09 FEB 2019 17:17
Trots att flera toppnamn saknades både bland juniorer och seniorer bjöds det på spännande och högklassiga tävlingar i supersprint under lördagen, i natursköna Lima. Chardine Sloof och Tobias Arwidson vann seniorklasserna.
  • Uppdaterad: 09 FEB 2019 17:17

Sofia Jonsson från Hede har varit femma som bäst i Swe Cup den här säsongen, men idag tog hon överraskande hem segern i damernas yngsta klass, tack vare ett stabilt jobb på vallen. Hon var tvåa efter det första skyttet, men tog över ledningen tack vare ännu en nolla i andra liggande och höll förstaplatsen ända in i mål, efter en enda bom i det tredje skyttet. Märta Andersson från Dala-Järna var i täten efter fullt i första liggande, men åkte på tre bom i det andra skyttet och föll till tredje plats. Trots ytterligare fyra bom i de stående skjutningarna avancerade hon till andra plats, men var 35 sekunder bakom Sofia i mål. Häverödals Linda-Louise Köld blev trea, 1,15 från segern med två missade skott. Här saknades Moras Sara Andersson som tävlade i Junior-VM nyligen, och Wilma Björn från SK Bore som deltar i Ungdoms-OS nästa vecka.

I H 16/17 ledde Finnskogas Fabian Hermansson från start till mål och var egentligen aldrig hotad, trots fem bom totalt. Han var 25 sekunder före Jonas Carlsson från Ornäs som var tvåa efter det andra skyttet, men som föll till fjärde plats på grund av fem bom i de stående skjutningarna,. På slutvarvet plockade Jonas två placeringar och tog även in 10 sekunder på Fabian, men fick nöja sig med andra plats. Alex Saitton från I 21 var två sekunder före Jonas efter det sista skyttet, men tappade 20 sekunder på vägen till mål och blev trea, 43 sekunder från segern. Oscar Andersson från Älvdalen har dominerat klassen den här säsongen tillsammans med Moras Erik Larsson, men båda tävlar i Ungdom-OS med start på tisdag.

Julia Johansson från Anundsjö kunde bara köra en individuell tävling i Junior-VM, men nu var hon tillbaka igen i spåret och tog hem segern i D 18/19. Julia ledde med en hel minut efter fullt i de tre första skjutningarna, men på grund av två bom i sista stående minskade avståndet till Tullus Tilda Malmgren till 28 sekunder, och i mål var marginalen 15 sekunder. Tilda hade också två missade skott och klarade andraplatsen utan problem före Johanna Nordqvist från I 21 som gick ut på slutvarvet som fyra, åtta sekunder bakom Älvdalens Lina Andersson, men var 0,3 sekunder före i mål, efter en tät och spännande spurtstrid. I startlistan saknades Häverödalstjejerna Alva Sköld och Erika Österman som förbereder sig för Ungdoms-OS, precis som Mathilda Evaldsson från Ekshärad.

H 18/19 var länge en duell mellan Malte Stefansson från Oxberg och Tullus Love Strömqvist. Den sistnämnde hade en knapp ledning efter fullt i första liggande, men när Malte följde upp en bom med fem fullträffar i andra liggande tog han täten med två sekunder. Love var tillbaka i ledningen efter det tredje skyttet efter sin tredje nolla, medan Malte tvingades åka två varv i straffrundan. Men när han nollade i sista stående medan Love åkte på hela tre bom var segern klar. I mål var Malte 51 sekunder före Emanuel Westberg från Tullus som var 19 sekunder efter Love ut på slutvarvet, men som passerade klubbkompisen och knep andraplatsen med två sekunder tillgodo. Alfred Eriksson från Dala-Järna och Tullus Anton Ivarsson är i Sarajevo för Ungdoms-OS och saknades i startlistan.

I damernas äldsta juniorklass var både Piteås Elvira Öberg och Annie Lindh från Finnskoga anmälda, men ingen av dem kom till start. Det gjorde däremot den tredje bronsmedaljören från JVM, Amanda Lundström från I 19. Hon tog ledningen efter fullt i det första liggande skyttet och var fortfarande i täten tack vare ytterligare två nollor, men bara sju sekunder före Moras Ella Halvarsson som också var felfri på vallen. Men i sista stående missade Ella hela tre skott medan Amanda klarade sig med en bom. Hon gick ut på slutvarvet nästan 50 sekunder före Anna Hedström från I 21 som började med två bom, men som sedan nollade i de tre följande skjutningarna. Anna tog också in nästan 20 sekunder på vägen till mål, men fick nöja sig med andraplatsen, en halvminut bakom Amanda. Trots missarna i det avslutande skyttet lyckades Ella klara tredjeplatsen, ytterligare 16 sekunder bakom.

När Tullus Oskar Ohlsson stod över tävlingen och Emil Nykvist från SK Bore aldrig kom till start blev H 20/22 en lätt match för Viktor Brandt från I 2. Han inledde med fullt i första liggande och tog ledningen med 45 sekunder, och tack vare ytterligare två nollor i de följande skjutningarna ökade avståndet till mer än en minut. Det gjorde inte ens något att han missade ett skott i sista stående, för i mål var segermarginalen hela 1,09 före hemmaåkaren Hampus Bexelius från Lima. Han imponerade med fyra nollor, men kunde inte hålla Viktors tempo i spåret. Tredjeplatsen gick till Henning Sjökvist, Biathlon Östersund, som hade fyra bom men som lyckades hålla undan för Mathias Modin från I 21 med knappt tre sekunder tillgodo.

Det var en tunn seniorklass på damsidan även den här helgen, med endast fem åkare till start. Chardine Sloof från SK Bore är på väg tillbaka på allvar efter sin långa bortvaro från tävlandet och följde upp sina lovande resultat i IBU-cupen med en utklassingseger i dagens supersrprint, efter fyra säkra nollor. I mål var hon hela 2,31 före Moras Anna Wikström som missade två skott men som klarade andraplatsen med 18 sekunder tillgodo på trean, Madeleine Norman från I 21, även hon med två bom i protokollet.

Till hemmapublikens glädje blev det seger till Lima i herrarnas seniorklass genom Tobias Arwidson. Han inledde med två bom, men nollade sedan i de tre avslutande skjutningarna och kunde helt ohotad gå i mål som klar etta. Tobbe var 31 sekunder före Victor Olsson från Biathlon Östersund som bara missade ett skott och klarade andraplatsen med 0,2 sekunders marginal, efter en spännande spurtstrid mot Sebastian Olsson från SK Bore. Han hade i sin tur 16 sekunder tillgodo på fyran, Daniel Gustafsson från Biathlon Östersund, trots tre bom mot Daniels enda.

I morgon fortsätter Swe Cup med vanlig sprint, både för juniorer och seniorer.

Text och analys: L-G Alsenius

 

 

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info