Hoppa till sidans innehåll

Damerna imponerade i IBU-cupen

2018-03-11 20:49
De svenska damerna stod för en fin laginsats under helgens IBU-tävlingar i ryska Uvat. Johanna Skottheim var bäst på 11:e plats i lördagens distanslopp och i dagens sprint överraskade Felicia Lindqvist med att bli stark sjua, med Johanna som nia
  • Uppdaterad: 2018-03-11 20:49

Herrarnas distans 

Torstein Stenersen har inte varit sig lik i vinter och var drygt 40 sekunder efter redan på det första varvet. Med en bom i det inledande skyttet låg han 35:a, men avancerade tre placeringar, trots ytterligare ett missat skott i stående. Tyvärr åkte Torstein på två bom till i andra liggande och föll till 40:e plats, men lyckades nolla i det avslutande skyttet och blev 32:a i mål. I spåret var han bäst av svenskarna, men hela 4,53 efter ryssen Alexey Slepov. 

Det har varit väldigt mycket upp och ner i spåret för Simon Hallström den här säsongen. I distansloppet var han sekunden bakom Torstein in till första liggande, men lämnade vallen på 17:e plats efter fem fullträffar och efter att han nollat även i stående avancerade han till 10:e plats. Tyvärr lyckade Simon inte hålla ihop skyttet utan missade två skott i andra liggande och ytterligare fyra i sista stående och med det föll han till 42:a plats. Simon var fem sekunder långsammare än Torstein i åkningen och nästan fem minuter efter snabbaste man. 

Sebastian Olsson gjorde sin debut i IBU-cupen och fick känna på vad som krävs för att lyckas internationellt. Han tappade 1,11 redan på det första varvet och var 39:a efter en bom i första liggande. I det andra skyttet blev det ett missat skott till och två placeringar sämre ut från vallen och efter en straffrunda i andra liggande och två i sista stående gick Sebastian ut på slutrundan på 43:e plats, men tappade två placeringar på vägen till mål. Det var säkert en tuff men nyttig erfarenhet för Sebastian som var 6,44 efter snabbaste åkare. 

Damernas distans 

Johanna Skottheim inledde starkt och var nia in till det liggande skyttet, men åkte på en bom och gick ut på det andra varvet på 27:e plats. Där hade hon sjunde åktid och avancerade fem placeringar, trots en bom även i stående efter en snabb serie på 20 sekunder. Därefter blev det en tredje bom i andra liggande men ändå var hon på 19:e plats, mycket tack vare åttonde åktid. Johanna avslutade fint med fullt i sista stående, den här gången på blixtrande 19 sekunder och gick ut på slutvarvet som tia, men fick släppa en åkare förbi sig på vägen mot mål. Hon var klart snabbast av svenskorna med 12:e åktid, 1,26 efter ryskan Irina Uslugina, och med fullt skytte han hon faktiskt blivit tvåa… 

Det var inte den bästa uppladdningen för Ingela Andersson som fick hoppa in i sista stund efter att nyligen ha åkt två Vasalopp. Hon var också en bit efter i början, men sköt fullt i första liggande och lämnade vallen på 19:e plats och avancerade 12 placeringar, efter en nolla även i stående. På det tredje varvet tappade hon inte mer än en halv minut, men efter två bom i andra liggande började orken tryta lite. Ingela lyckades ändå skjuta fullt i sista stående och gick ut på slutvarvet som 11:a och hamnade på 14.e plats i mål. I spåret var hon drygt tre minuter efter snabbaste åkare, men däremot näst snabbast på skjutvallen efter fyra serier på 1,41. 

Precis som Johanna åkte Felicia Lindqvist på en bom i första liggande och var då 25:a, men avancerade 11 placeringar efter fullt i stående. I andra liggande blev det två missade skott till och då var hon tillbaka på 25:e plats, men sköt ännu en nolla i det avslutande stående skyttet och gick ut på slutvarvet som 21:a. Tack var nionde åktid passerade hon tre åkare och avancerade till 18.e plats i mål och nytt personbästa! Totalt var Felicia 2,31 efter snabbaste tid i spåret, en dryg minut efter Johanna, men i sin tur en dryg halvminut bättre än Ingela. 

Herrarnas sprint 

Det började lite bättre för Torstein Stenersen idag med 12:e tid på det första varvet och trots en bom i liggande lämnade han vallen som 17.e man. Tyvärr blev det ytterligare två missade skott i stående, vilket gjorde att han föll till 23:e plats – och där hamnade han även i mål. Trots tre bom stod Torstein för en starkare insats den här gången, framförallt i spåret där han var klart bäst av svenskarna, 1,38 efter ryssen Alexey Slepov.  

Simon Hallström hade det tungt i spåret från början och var drygt 40 sekunder bakom täten  in till det liggande skyttet och efter en bom gick han ut på det andra varvet som 37:a. Ovanligt nog tappade han två placeringar och åkte sedan på ytterligare en straffrunda i stående. Han låg på 40:e plats ut på slutvarvet men blev passerad av en åkare på vägen till mål. Simon är långt ifrån sin vanliga åkform och var hela 3,10 efter snabbaste åkare den här gången. 

Det blev en tråkig start för Sebastian Olsson med två bom redan i det liggande skyttet. Han gick ut på det andra varvet som 45:a och plockade en placering in till stående. Tyvärr blev det två missade skott till och 46:e plats i mål, en placering sämre än igår. I spåret var han 3,31 efter snabbaste tid och drygt 20 sekunder långsammare än Simon. 

Damernas sprint 

Felicia Lindqvist var inte nöjd med 18:e plats i distansloppet utan förbättrade sitt personbästa rejält idag. Hon var 14:e åkare in till det liggande skyttet, men gick ut på det andra varvet som trea, efter fem snabba fullträffar. Därefter tappade Felicia sju placeringar på vägen in till stående, men lämnade vallen som åtta, trots en bom. Tack var åttonde åktid avancerade hon en placering och blev sjua i mål – nytt rekord med råge! Totalt var Felicia bara 48 sekunder efter ryskan Irina Uslugina och på vallen hade hon sjunde skjuttid. 

Bästa svenska på det första varvet var Johanna Skottheim. Hon kom in till det liggande skyttet som sjua, men lämnade vallen på fjärde plats, strax efter Felicia, efter en ovanligt långsam serie. På det andra varvet avancerade hon till tredje plats, men åkte på en bom i stående med en serie på 21 sekunder och gick ut på slutvarvet som sexa. Tyvärr hade Johanna inte samma tempo som Felicia utan fick släppa henne och ytterligare två åkare förbi sig, men nionde plats är ändå hennes näst bästa resultat den här säsongen. Johanna var snabbast av svenskorna även idag med 12:e åktid, 44 sekunder efter bästa tid. 

Precis som igår inledde Ingela Andersson lite försiktigt på det första varvet, men sköt fullt i liggande och gick ut på den andra rundan som 17:e åkare. Där tappade hon sex placeringar, men lämnade vallen på 20:e plats, trots en bom i stående. På vägen mot mål blev hon passerad av två åkare och slutade på 23:e plats. Ingela hade det ganska tungt i spåret och var totalt 1,54 efter snabbaste åkare, men däremot allra snabbast på skjutvallen med två serier på 51 sekunder. 

Nästa helg avslutas IBU-cupen med supersprint, sprint och jaktstart i Khanty-Manyisk. 

Text och analys: L-G Alsenius

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

länk till inside på skidskytte.se

inbjudan till läger

Club-1988-Sweden-Team

 

 

Huvudsponsorer

Fristads

SkånskaByggvaror.se

 

Teamsponsorer

 

big

ifs

serneke

sj

stanley

 

 


Samarbetspartners

 

 

access

flygbra

concept

hestra

idre

morespace

polar

redcord

sports

Wist last och buss

 

 

 

Officiella leverantörer

   
bodytech canvac
hwk handheld
Leki larsen
maplus vauhti
optilaser sportdoc
rex2 redcreek
swenor swix
skigo start
star sundström
svea tst
tarsus wiksten
   
 

 

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +46 (0) 10 476 42 41
E-post: This is a mailto link

Se all info