Hoppa till sidans innehåll

Forsberg hedrades med skulptur i hembygden

2018-10-31 12:47
Hon är en av Sveriges främsta kvinnliga idrottare. Under lördagen hedrades Magdalena Forsberg med en staty i sin hembygd Ullånger.
  • Uppdaterad: 2018-10-31 12:47

Med tretton VM-medaljer, varav sex guld, två OS-silver och mottagare av Jerringpriset inte mindre än fyra gånger är Magdalena Forsberg en av Sveriges främsta kvinnliga idrottare genom tiderna. Under lördagen hedrades hon i uppväxtorten Ullånger med en alldeles egen skulptur.

– Det känns lite konstigt, men jag har börjat vant mig vid tanken. Det är ju hedrande att de ville göra en staty av mig där jag är uppväxt, i hembygden. Det är fantastiskt egentligen, säger hon. 

 

Magdalena Forsberg är född i Örnsköldsvik och uppvuxen i Ullånger. Det var också där som skidkarriären en gång startade. Skulpturen av Magdalena, med skidor och gevär, är skapat av konstnären Jörgen Nilsson och är tillverkat i brons, i skala 1:1. Konstverket står framför Generationens Hus i centrala Ullånger.

– Den ligger strategiskt så jag passerar den rätt ofta. Jag får kolla så att den står kvar och på färgen, för den kommer förändras med tiden eftersom det är brons. Jag hoppas att jag kommer att vänja mig vid det. När man har sett sig själv på reklampelare så ville man ju gärna inte titta, men det kanske är en annan grej med en staty. Men det kommer nog kännas lite märkligt att se den. Men det är ju hedrande också.

 

Under själva avtäckningen sken solen, men det var väldigt kallt. Det spelades musik och hölls tal. På grund av ett försenat flyg missade svenska skidskytteförbundets nye ordförande Sofia Domeij och internationella skidskytteförbundets ordförande Olle Dahlin själva avtäckningen, men Dahlin höll sitt tal vid den efterföljande buffén i en samlingslokal i Ullånger. I talet hyllade han både idrottskvinnan och privatpersonen Magdalena Forsberg. Dessutom skickade han med en hälsning från Wolfgang Pichler.

– Olle och Sofia kom lite senare, men det var jättekul att de kom förbi, säger Forsberg. 

– Vilket engagemang i föreningen På Kusten som genomfört detta projekt så att Magdalena blivit skulptur i sin egen hembygd. Det är positivt att en så fin representant för vår sport som Magdalena uppmärksammas och därigenom även skidskyttesporten, säger Dahlin.

Skribent: Cornelia Wikström
Epost: Adressen Gömd

länk till inside på skidskytte.se

 

Club-1988-Sweden-Team

 

 

Huvudsponsorer

Fristads

SkånskaByggvaror.se

 

Teamsponsorer

big

ifs

sj

stanley

swedemount

 


Samarbetspartners

access

bliz

flygbra

concept

hestra

idre

maurten

morespace

polar

sports

Wist last och buss

   

 

 

Officiella leverantörer

bodytech canvac
hwk Leki
larsen maplus
optilaser
redcreek rex2
skigo sportdoc
star start
sundström svea
swix tarsus
wiksten tst
vauhti  
 

 

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +46 (0) 10 476 42 41
E-post: This is a mailto link

Se all info