Hoppa till sidans innehåll

Hanna och Jesper starkast i SM-distansen

2018-08-26 13:24
Det blev en stor dag för samboparet Hanna Öberg och Jesper Nelin som tog guld i distansloppen i SM i Rullskidskyttet på söndagen. Båda hade två bom och var klart snabbast på banan, vilket lade grunden till segrarna.
  • Uppdaterad: 2018-08-26 13:24

Damer distans seniorer

Det var en revanschlysten Hanna Öberg som stod på startlinjen, men det kunde har börjat bättre för pitetjejen. Redan i första liggande blev det två bom och uppförsbacke direkt, men därefter samlade hon ihop skyttet och levererade tre nollor. Ändå hade hon 10 sekunder fram till sprintsegraren Elisabeth Högberg från Biathlon Östersund som åkte på sin enda bom i sista skyttet. Men efter ett suveränt slutvarv av Hanna passerade hon Bettan och knep guldet med drygt två sekunder tillgodo. Bronsmedaljen gick till SK Bores Emma Nilsson precis som igår, 52 sekunder efter Hanna med ett missat skott. Dagens utropstecken var Finnskogas förstaårssenior Annie Lindh som blev stark sexa efter bra åkning och en enda bom på fyra skjutningar . Med det slog hon flera av de välmeriterade A-landslagstjejerna.

Sprintsegraren Tiril Eckhoff kom aldrig till start men hennes norska landsmaninna Ingrid Tandrevold följde upp gårdagens andraplats med att bli trea utom tävlan, 17 sekunder efter Hanna även hon med två missade skott.

 

Herrar distans seniorer

Herrarnas tävling blev ett riktigt getingbo med fyra åkare som turades om att ha ledningen. Efter det första skyttet var Tullus Martin Ponsiluoma i täten med några sekunder, medan Sebastian Samuelsson, I 21, tog över ledningen efter det andra. Piteås Jesper Nelin fick ett försprång på honom efter andra liggande men när han avslutade med en bom i sista skyttet var avståndet upp till ledande Torstein Stenersen från Biathlon Östersund 16 sekunder. Då trodde nog de flesta att Torstein skulle ta en dubbel. Men precis som Hanna gjorde Jesper en grym avslutning och grejade guldet med 10 sekunder tillgodo och med Sebastian på bronsplats, knappt 50 sekunder från segern. Han hade i sin tur tre sekunders marginal ner till Martin som alltså blev utan medalj. Dala-Järnas Gabriel Stegmayr var den ende i startfältet med fyra nollor, vilket räckte till femte plats.

 

Text och analys: L-G Alsenius

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +46 (0) 10 476 42 41
E-post: This is a mailto link

Se all info