Hoppa till sidans innehåll

Johanna Skottheim sexa i supersprinten i Khanty-Mansyisk

2018-03-14 16:45
Det blev en sjätteplats för Johanna Skottheim i den nya disciplinen supersprint som avgjordes i IBU-cupen under torsdagen – men i kvalet var hon allra snabbast. Torstein Stenersen hade pallchans, men var åtta i mål efter några extraskott för mycket.
  • Uppdaterad: 2018-03-14 16:45

Damernas supersprint 

Johanna Skottheim var 12:a in till det första skyttet i kvalet, men fick använda två extraskott och gick ut på det andra varvet som 28:a. Där åkte hon starkt och slog sedan till med fem fullträffar på 22 sekunder i stående och lämnade vallen som fyra - och på slutrundan passerade hon åkarna framför och var bäst av alla i mål! Johanna hade femte åktid, nio sekunder efter ryskan Margarita Vasileva.  

Därmed fick hon gå ut i täten i finalen och var trea in till det första skyttet, men tvingades använda två extraskott även den här gången. Hon gick ut på det andra varvet på 18:e plats och låg kvar på samma plats efter ytterligare två extraskott i andra liggande. I det tredje skyttet gick det bättre och med en nolla tog sig Johanna upp på 10:e plats och avancerade sedan två placeringar, trots ett extraskott i sista stående. Tack vare femte åktid lyckades hon passera två åkare och spurtade i mål som sexa, knappt 20 sekunder från pallen. Totalt var Johanna 19 sekunder efter Margarita Vasileva med sjätte tid i spåret och det var egentligen bara några extraskott för mycket som hindrade en riktig topplacering. 

Precis som Johanna blev det två extraskott för Felicia Lindqvist i det inledande skyttet i kvaltävlingen, vilket gjorde att hon låg på 30:e plats, en dryg sekund efter lagkompisen. Trots två extraskott till i första stående avancerade hon till 21:a plats och spurtade i mål som 17:e åkare, efter att ha varit allra snabbast på slutvarvet. Totalt hade Felicia tredje tid i spåret, åtta sekunder efter bästa tid och en dryg sekund snabbare än Johanna.  

Hon inledde finalen mitt i startfältet och lämnade vallen på 15:e plats efter fullt i första liggande och efter ännu en nolla i andra skyttet på 23 sekunder avancerade hon till åttonde plats. Tyvärr fick Felicia problem i första stående och var nära att åka på en straffrunda och efter tre extraskott var hon nere på 16:e plats. Hon klarade sig sedan med ett extraskott i det sista skyttet, men var fortfarande på 16:e plats. Precis som i kvalet hade Felicia mycket krafter kvar och med bästa tid på slutvarvet avancerade hon till 12:e plats i mål, drygt 25 sekunder efter Johanna. Totalt hade hon det lite tyngre i spåret den här gången med 10:e tid, 33 sekunder efter snabbaste åkare och 14 sekunder långsammare än Johanna.   

Ingela Andersson var den enda av svenskorna som inte lyckades ta sig till final. Hon startade ändå helt OK och behövde bara ett extraskott i liggande och lämnade vallen på 20:e plats. Däremot tappade hon sex placeringar på det andra varvet och var kanske lite stressad när det var dags för stående, för där fick hon stora problem och åkte på hela tre straffrundor. Ingela gick ut på slutvarvet som 34:a och där hamnade hon även i mål. Hon var 33 sekunder efter snabbaste åkare med 24:e tid i spåret och var säkert grymt besviken när det på förhand kändes som en drömdistans 

Herrarnas supersprint 

Det var en helt annan fart på Torstein Stenersen i kvalet, mot förra helgen. Han var bara några sekunder efter på det första varvet och lämnade vallen som femma, efter fullt i liggande. På det andra varvet avancerade han till tredje plats och låg kvar på samma placering, trots ett extraskott i stående. Det var sex sekunder upp till täten och det avståndet minskade Torstein till tre sekunder i mål, som fjärde man. I spåret var han sjua, 14 sekunder efter ryssen Petr Pashcenko.  

Även i finalen var Torstein bra med från början. Han lämnade vallen som femma efter ett extraskott i det inledande skyttet. Därefter tappade han några placeringar på grund av två extraskott till i andra liggande, men avancerade till sjätte plats, trots ytterligare ett i det tredje skyttet. Torstein var bara sex sekunder från pallen när det var dags för sista stående och fick en jättechans när några av konkurrenterna framför fick ta till extraskott. Men han fick själv ladda om två gånger och gick ut på slutvarvet som fyra, sju sekunder från tredjeplatsen, men också med flera starka åkare i hasorna. Tyvärr fick Torstein släppa fyra av dem förbi sig på upploppet och gick i mål som åtta, 17 sekunder efter segraren. I spåret var han 10:a, 25 sekunder efter Petr Pashcenko.    

Sebastian Olsson fick jobba i motvind direkt i kvaltävlingen efter tre extraskott i liggande. Han gick ut på det andra varvet som 34:a och lyckades inte förbättra sin position på vägen in till det stående skyttet. När det blev tre extraskott till var chansen till en finalplats borta och i mål var Sebastian 34:a. I spåret var han 33 sekunder efter snabbaste man och knappt 20 sekunder långsammare än Torstein. 

Det blev en ännu värre start i kvalet för Simon Hallström som tvingades till en straffrunda i liggande, vilket gjorde att han inte var bättre än 36:a ut på det andra varvet.  När det sedan blev ytterligare två straffrundor i stående var han helt borta från finalen och hamnade på 40:e plats i mål. Simon var en dryg halvminut efter bästa tid i spåret, två sekunder snabbare än Sebastian. 

På fredag fortsätter IBU-cupen med sprinttävlingar, både för damer och herrar. 

Text och analys: L-G Alsenius

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

länk till inside på skidskytte.se

inbjudan till läger

Club-1988-Sweden-Team

 

 

Huvudsponsorer

Fristads

SkånskaByggvaror.se

 

Teamsponsorer

 

big

ifs

serneke

sj

stanley

 

 


Samarbetspartners

 

 

access

flygbra

concept

hestra

idre

morespace

polar

redcord

sports

Wist last och buss

 

 

 

Officiella leverantörer

   
bodytech canvac
hwk handheld
Leki larsen
maplus vauhti
optilaser sportdoc
rex2 redcreek
swenor swix
skigo start
star sundström
svea tst
tarsus wiksten
   
 

 

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +46 (0) 10 476 42 41
E-post: This is a mailto link

Se all info