Hoppa till sidans innehåll

Bettan sprintade bäst i Idre

12 NOV 2018 09:27
Det var fortsatt grått, regnigt och blåsigt på Idre Fjäll när skidskyttarna fortsatte säsongspremiären med sprint på söndagen. Elisabeth Högberg sköt fullt och vann damklassen övertygande, medan det blev dubbelt norskt i topp bland herrarna.
  • Skapad: 12 NOV 2018 09:27

Damernas sprint

 

Redan efter första skyttet stod det klart att damernas tävling skulle bli en duell mellan veteranen Elisabeth Högberg, Biathlon Östersund, och OS-vinnaren Hanna Öberg från Piteå. Båda hade bra fart i spåret och efter fullt i liggande var Bettan i en knapp ledning med två sekunder, och med gårdagens segrare Emma Nilsson från SK Bore som trea, 19 sekunder från täten. När Bettan sedan nollade även i det stående skyttet satte hon rejäl press på Hanna som åkte på en bom och på väg ut på slutvarvet var ledningen 35 sekunder.

I mål hade Bettans segermarginal växt med ytterligare en dryg sekund, men Hanna klarade andraplatsen utan problem före Emma som sköt två bom i stående. Strax bakom pallplatserna hamnade två av gårdagens medaljörer, Ingela Andersson från K4 och Limas Johanna Skottheim, båda med två missade skott.

 

Herrarnas sprint

 

Det blev utländsk dominans i herrarnas tävling där Fredrik Lindström aldrig kom till start. Efter det liggande skyttet var estländaren Kalev Ermits i knapp ledning före norrmännen Emil Nyeng och Martin Femsteinevik, och lite oväntat Oskar Brandt från I 2 som bäste svensk på fjärde plats, alla med fem fullträffar. Däremot var gårdagens vinnare Martin Ponsiluoma från Biathlon Östersund en bit ner i resultatlistan efter två bom, medan Piteås medaljörer Jesper Nelin och Peppe Femling sköt bort sig direkt.

På det andra varvet tog Emil Nyeng över täten och trots en bom i stående gick han ut på slutvarvet klart före landsmannen Martin Femsteinevik som nollade ännu en gång, men ändå fick nöja sig med andraplatsen, 21 sekunder bakom.   Däremot åkte Kalev Ermits på tre bom medan Oskar Brandt missade hela fyra skott, vilket gjorde att båda föll ur diskussionen om pallplatserna. I stället tog Sebastian Samuelsson från I 21 lite revansch för gårdagens misslyckande och sköt fullt i det stående skyttet. Efter en bra avslutning var han trea i mål och bäste svensk, en knapp halvminut från segern.

 

Tankar efter säsongspremiären

Det är svårt att dra alltför stora växlar på helgens resultat, inte minst beroende på de yttre förhållandena som gjorde det svårt både i spåret och på vallen. Hos damerna visade Elisabeth Högberg, Ingela Andersson och Johanna Skottheim gryende form och bör ha stärkt sina chanser för att få tävla internationellt. Kul också att ungdomarna Annie Lindh, Elvira Öberg och Amanda Lundström tog för sig och slog flera av sina äldre och välmeriterade konkurrenter. Landslagsåkarna kan bättre, men Emma Nilsson och Hanna Öberg gjorde ändå klart godkända insatser och det finns fortfarande tid att vässa formen innan Världscupen drar igång i Pokljuka den 2 december.

Bland herrarna var det skönt att se Peppe Femlings framfart i masstarten, där han verkade helt återställd efter fotskadan i somras. Det fanns också positiva signaler från Martin Ponsiluoma och Jesper Nelin,även om skyttet kunde ha varit bättre. Fredrik Lindström brukar hitta formen lagom till Världscupen så där finns det ingen anledning till oro och detsamma gäller Sebastian Samuelsson. Däremot är det lite oroväckande att ingen av de yngre kunde utmana i det chansartade vädret och ta möjligheten till en plats i laget till IBU-cupen som startar just i Idre den 29 november.

 

Text och analys: L-G Alsenius

 

 

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info