Hoppa till sidans innehåll
Foto: JOEL MARKLUND

Förberedelserna inför IBU-cupen i Idre i full gång: "Det är jättestort"

14 NOV 2018 19:30
300 skidskyttar kommer till Idre Fjäll när säsongens första tävling i IBU-cupen avgörs. Projektledare för tävlingen är den tvåfaldige världsmästaren Helena Ekholm, i en helt ny roll. – Det är mycket nu, säger hon.
  • Uppdaterad: 14 NOV 2018 19:30

För drygt sex år sedan la hon skidorna på hyllan, men att ge tillbaka till skidskyttesporten kändes som en självklarhet. Nu är Helena Ekholm projektledare för IBU-cupen som avgörs i Idre Fjäll mellan den 29 november och den 2 december.

– Jag älskar sporten och allt omkring. Jag saknar det sociala. Det är allting runt omkring som man saknar när man lägger av. Därför är det så kul att få vara med på en sån här tävling för att få träffa funktionärer, ledare, aktiva och få känna på atmosfären, säger hon.

Helena Ekholm har sedan i våras vetat om sin roll i tävlingen, men det är inte förrän nu i höst som arbetet har dragit igång på allvar.

– Det är mycket nu. Jag har varit med och jobbat på den här tävlingen tidigare ett par gånger. En av mina bästa kompisar har gjort det här jobbet 2012, tror jag att det var, och då var jag med henne och hjälpte till ganska mycket så jag har lite kolla på hur det ska vara på ett ungefär. Men annars är det helt nytt för mig, men det är kul. Det är mycket men kul! 

– Det kommer hela tiden nya grejor som man inte riktigt tänker på, till exempel påsar till överdragskläder. Det är verkligen stort som smått liksom.

 

Foto: Privat 

Vilka är dina huvudsakliga uppgifter?

– Det är att koordinera ihop allting, att vara spindeln i nätet och se till att allting funkar och att alla gör det som de ska göra. Jag är transportansvarig också så jag ordnar med bussar som kommer och hämtar och lämnar teamen i Oslo framförallt, det är dit de flesta flyger till. Så jag håller på att boka och sy ihop det där med.

Under tävlingen är det drygt 100 funktionärer från föreningar i framförallt Dalarna och Värmland som ska hjälpa till. 300 tävlande från 36 olika nationer är anmälda och därtill kommer även resten av teamen så det är mycket som måste koordineras och planeras.

– Vi är säkert i fas även fast jag tycker att det känns som att det är mycket kvar. Men det är så mycket saker som inte går att göra förrän det verkligen hettar till också. Det är inte förrän man är på plats som det mesta görs. 

Att just Sverige och Idre Fjäll får arrangerar en stor tävling, som IBU-cupen är, är bra för det svenska skidskyttet, menar Ekholm. 

– Det är jättestort. Det är många som vill ha det och det är ett bra kvitto på att vi är med i Sverige, att vi får ha en sån här tävling. Den här tävlingen växer och blir större och större. Det är inte lika stort medialt som en världscuptävling men deltagarmässigt är det ju fler.

 

Vad ser du mest fram emot?

– Jag ser fram emot att få komma på plats och känna att nu funkar saker och ting, allt vi har gjort innan nu ska det genomföras. Man kommer nog inte kunna slappna av mycket under den veckan utan vara på helspänn hela tiden.

 

Saknar du själv att tävla nu när du istället är med och arrangerar en stor tävling?

– Litegrann gör jag det, jag tycker ju att det är kul att tävla. Jag älskar fortfarande att tävla, att jag inte gör det var inte anledningen till att jag la av, men nu räcker det att ta på sig skidorna och åka en stund för att känna att det är många år sedan och att jag inte har något där att göra, säger hon med ett skratt. 

– Första året var det jobbigare, då var man fortfarande i ganska bra form men det har dalat ganska fort efter det, fortsätter hon.

Skribent: Cornelia Wikström
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info