Hoppa till sidans innehåll

Idre Fjäll är redo för en världsnyhet i Masstarts-SM

09 NOV 2018 21:34
I morgon lördag kl 12 smäller det i Idre Fjäll. Då går nämligen startskottet för årets skidskyttesäsong som inleds med SM i Masstart. Tävlingarna som startar kl 12 är fyllda med världsåkare som Hanna Öberg, Piteå och Sebastian Samuelsson, I 21 IF
  • Skapad: 09 NOV 2018 21:34

- Självklart skulle vi önskat lite kallare temperaturer och mera snö men Idre Fjäll har gjort ett kanonjobb för att säkerställa utslagsgivande tävlingsförhållanden, kommenterar tävlingsledare Ronnie Adolfsson, Finnskoga IF. 

Glädjande nog är det ett stort internationellt deltagande med ett flertal åkare från både Estland och Norge. 

Emma Nilsson, Bore Biathlon

Damerna är först ut och där kommer 34 åkare till start. Regerande Svensk Mästarinna i Masstart är Emma Nilsson, Bore Biathlon. Men konkurrensen är knivskarp från bland annat hela det svenska OS-stafettlaget inklusive Olympiska Mästarinnan Hanna Öberg, Piteå Skidskytteklubb. 

Herrloppet startar 13:00 och där är upplägget lite annorlunda mot vad vi är vana vid. Eftersom vi har hela 51 åkare anmälda så kommer masstarten att genomföras med två olika startgrupper. Båda grupperna startar samtidigt men första halvan av startfältet åker en kort slinga innan första skyttet och åker därefter en lång slinga innan andra skyttet. Bakre halvan av startfältet åker en lång slinga innan första skyttet och därefter en kort slinga innan andra skyttet. När man kommer in till det tredje skyttet skall alla ha kört lika långt och därefter är det samma upplägg för alla. Den här varianten kommer att prövas på IBU-Cup den kommande vintern vilket är ett led i utvecklingen av skidskyttesporten genom att man kan starta med fler än 30 åkare i en masstart. Hemmasonen Simon Hallström, Lima SKG (bilden ovan) är regerande Svensk Mästare i Masstart och har garanterat kapacitet att försvara guldet, även om han kommer bli hårt pressad av bla längst fram startande Fredrik Lindström, Anundsjö.

Tävlingarna sänds alltså live och ni ser dem genom att klicka på länken: Skidskytte-TV 

Det går självklart även att se sändningarna i efterhand, även det via länken ovan.

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info