Hoppa till sidans innehåll

Konsten att prestera som bäst när det gäller som mest

26 OKT 2018 16:02
OS blev en framgångssaga för landslaget och nu siktar man mot nya mål - bland annat VM på hemmaplan i mars. En av dem som jobbat med skidskyttarna i flera år är den mentala tränaren Göran Kenttä.
  • Uppdaterad: 26 OKT 2018 16:02

Göran Kenttä är lektor i idrottspsykologi vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm. Han är även ansvarig för idrottspsykologi vid riksidrottsförbundet och har jobbat med skidskyttelandslaget sedan hösten 2013. 

– Jag har själv vuxit upp med fotboll och kanot som mina idrotter och sen mot slutet av idrottskarriären hamnade jag i en tränarroll. I den rollen tror jag att mitt stora intresse för idrottspsykologi växte – när man insåg hur många som kämpar med prestationsångest och diverse problem att lyckas på tärning men aldrig lyckas på tävlingar.

Kenttä skrev sin doktorsavhandling om överträning, utbrändhet och återhämtning bland elitidrottare och har sedan dess jobbat med flera olika landslag däribland damlandslaget i fotboll och simlandslaget. 

– Mitt intresse kring idrott och psykologi, hur det påverkar prestationer och hur man mår är det som förenar allt jag gör egentligen. 

 

Grunden i Kenttäs arbete är individuella samtal med åkarna, men det händer även att det förs samtal i grupp. Hur mycket hjälp varierar dock ofta kraftigt mellan individerna och beroende på säsong.

– I princip varje landslag man jobbar med finns där vissa individer som har ett ganska stort behov medan andra har ett mycket mindre behov. Sen måste man ju lägga till att det behovet kan förändras en hel del över tid. Att någon kanske har en fantastisk säsong och känner att de inte behöver någon hjälp och allt går av sig själv och sen plötsligt kommer en säsong där man har lite mer motgångar, vilket kan bero på skador, sjukdomar, höga krav eller vad som helst. I det läget så behöver man kanske mer stöd än innan. 

– Men det kan som sagt vara väldigt individuellt. En del är väldigt duktiga på att ta en dag i taget medan andra springer händelserna i förväg och oroar sig för laguttagningar, premiärtävlingar och att de ska underprestera och så har de hunnit oroa sig över saker som inte ens har hänt.

 

Vilken är den största utmaningen med jobbet?

– Utmaningen är förstås att få idrottarna att prestera när de vill prestera, det är det som på något sätt är ett grunduppdrag för alla elitidrottare, att prestera som bästa när det gäller som mest. Där finns det alltid en massa utmaningar såklart. Även att känna att man får tillit och bygger upp bra relationer och sen är det ju en balans att sitta och jobba med enskilda åkare och ha en bra relation med ledargänget också. Man får inte glömma bort att även ledarna är viktiga i det här. Att de mår bra, fungerar bra och att de får känna att de också får stöd är ofantligt viktigt. 

 

Under de senaste åren har mycket fokus legat mot OS 2018, ett mästerskap som blev en stor framgång för det svenska laget med fyra medaljer. Men Kenttä är blygsam med hur stor inverkan hans arbete haft på framgångarna.

– Det gäller ju att vara lite balanserad i hur mycket man tar sig själv på allvar. Jag tänker att det kan göra skillnad för många, att de känner att de har jobbat med psykologin, är väl rustade och har fått stöd och hjälp. Men samtidigt är det ju i träningen och jobbet som de gör själva som gör den stora skillnaden såklart. All den tid de lägger ner på mängdträning, konditionsträning, styrketräning och skytteträning är det stora arbetet som till slut betyder någonting. Sen att jag någonstans kan vara med och tippa något i rätt riktning, det tänker jag att man har förutsättning att göra när man har ett arbete som fungerar tillsammans med dem.

 

Vad är det bästa med att jobba med skidskyttelandslaget?

– Det är att få vara med folk som utvecklas och når sina mål. Det är ofantligt häftigt och spännande att få vara en del i det. Jag skulle också vilja säga att gemenskapen under de sista året har varit rätt häftig att se, hur viktig den har varit och hur de har lyckats ta hand om den i laget. Det är nog det som sticker ut mest under det sista året, att det har varit ett så otroligt tajt gäng. Även om de är väldigt olika har de respekterat varandras olikheter, stöttat varandra i svåra stunder och i medgång också på ett sätt som är ganska ovanligt att se på den här nivån faktiskt.

– Det är ingenting man får gratis heller utan de har jobbat rätt mycket med att vara schyssta mot varandra och stötta varandra i med- och motgång och att prata om sånna saker som är ganska jobbiga, som tex att bli petad i en stafett eller hur man hanterar den femte personen som får stå vid sidan om. De har jobbat mycket med att det ska funka tillsammans som grupp. Det har de gjort fantastiskt bra och det har varit roligt att se och få vara en del av det.

 

I mars väntar ett mästerskap på hemmaplan, en situation som kan påverka åkarna på olika sätt enligt Kenttä.

– Det handlar någonstans om att känna att de förbereder sig för det men inte springer händelserna i förväg. Och redan nu är en hel del viktiga bitar på plats. Bara sånna konkreta saker som boendet på hemmaplan, det kommer att vara mycket distraktioner och man har kompisar, vänner, släkt och familj på plats och den här att man vill sova i en egen säng till exempel. I det arbetet har man redan nu kommit ganska långt och vissa av förberedelserna är redan klara och på plats. Sen kommer vi förstås, med de individer som vill utveckla specifika strategier för att själva hantera det här och jobba med de här bitarna. Så visst blir det ett stort fokus från och med nu och fram över säsongen att prestera på hemmaplan och allt vad det innebär.

– Det finns de som tycker att det är högra krav som kan bli för höga på hemmaplan samtidigt som det också är många idrottares dröm att få tävla på ett stort mästerskap på hemmaplan.

 

Fotograf: Emma Shevtzoff

Skribent: Cornelia Wikström
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info