Hoppa till sidans innehåll
Foto: Nicklas Olausson

Amanda på 14:e plats i Junior-VM, efter medaljläge inför sista skyttet

28 JAN 2019 21:37
Amanda Lundström hade chans på pallen i måndagens distanslopp i Junior-VM , men sköt en bom i sista stående och blev 14:e åkare i mål, med Elvira Öberg tre placeringar bakom. Emil Nykvist var bäst av de svenska herrarna på 19:e plats.
  • Skapad: 28 JAN 2019 21:37

Herrar distans

Emil Nykvist var en dryg halvminut från täten in till det första liggande skyttet, och efter en bom lämnade han vallen på 48:e plats. Han plockade fem placeringar på det andra varvet och gick också ut på nästa runda som 43:a, trots ännu en bom i första stående. Däremot gick det bättre i det andra liggande skyttet där Emil sköt fullt och avancerade till 34:a plats, och avslutade sedan med ytterligare en nolla. Han gick ut på slutvarvet som 18:e man och var en placering sämre i mål, drygt två minuter efter segrande fransmannen Martin Bourgeois Republique. Emil höll ett jämnt tempo loppet igenom, och var snabbast av svenskarna i spåret med 34:e åktid, 2,26 efter tysken Danilo Reithmüller - en stabil insats av den lovande Boreåkaren!

Redan på det inledande varvet var Henning Sjökvist över en minut efter, men sköt däremot fullt i första liggande och lämnade vallen som 27:a. Han tappade drygt 20 placeringar på vägen fram till det andra skyttet, men tack vare ännu en nolla gick han ut på den tredje rundan som 24:a. På nytt förlorade Henning tid och placeringar i spåret, och var 47:a in till andra liggande. Med fem nya fullträffar avancerade han sedan 10 placeringar, men tyvärr blev det två bom i det sista stående skyttet, vilket gjorde att Henning föll till 56:e plats i mål. Det var oväntat tungt för honom åkmässigt, och han var faktiskt långsammast av de fyra svenskarna, hela 5.35 efter snabbaste man. Men däremot var skyttet betydligt bättre än tidigare.

Viktor Brandt var åtta sekunder långsammare än Emil på det första varvet, men var fem sekunder före ut från vallen på 44:e plats, efter ett missat skott i liggande. Tyvärr blev det hela tre bom i det andra skyttet och när han gav sig ut på det tredje varvet var han inte bättre än på 78.e plats. Det fortsatte sedan med ett missat skott både i det tredje och avslutande skyttet, och i mål var Viktor fortfarande 78:a, över åtta minuter från segern. I spåret var han 5,21 bakom bäste åkare, men 14 sekunder snabbare än Henning. Vi får hoppas att Viktor får till både åkning och skytte lite bättre till nästa tävling.

Snabbast av svenskarna på det första varvet var landslagsmannen Oskar Ohlsson, 29 sekunder från täten. Tyvärr inledde han med två bom i liggande och gick ut på den andra rundan som 68:a, och avancerade sedan fem placeringar, trots ännu en bom i första stående Men det tredje skyttet blev en mardröm för Oskar som missade alla fem skotten och föll till 88:e plats, Trots ytterligare två bom i sista stående avancerade han sex placeringar och blev 82:a i mål, men 10 bom är alldeles för många. I spåret började han lovande, men tappade lite efter de många missade skotten, och var totalt fem sekunder långsammare än Emil, och 2,31 efter Danilo Reithmüller. Den här tävlingen får Oskar försöka glömma så fort som möjligt.

Damer distans

Amanda Lundström var en halvminut från täten, men snabbast av svenskorna på det första varvet. Hon inledde med fullt i liggande och lämnade vallen på 16:e plats, och var fyra placeringar sämre in till det första stående skyttet. Där blev det ytterligare en nolla, vilket gjorde att Amanda avancerade till fjärde plats, 18 sekunder bakom kinesiskan Fanqi Meng. På det tredje varvet släppte hon bara en åkare förbi sig och lyckades skjuta fullt för tredje gången i andra liggande. Tack vare den fina insatsen på vallen gick hon ut på nästa runda som trea, och hade fortfarande medaljläge som sexa inför sista stående. Tyvärr åkte Amanda på dagens enda bom och tappade möjligheten till pallen. Hon gick ut på slutvarvet som 11:a, men blev passerad av tre åkare och hamnade på 14:e plats i mål. Amanda slet lite i spåret mot slutet och var totalt knappt fyra minuter långsammare än polskan Kamila Zuk - men skyttet imponerar!

Lite oväntat var Elvira Öberg sekunden långsammare än Amanda på det första varvet och gick ut från vallen på placeringen bakom, efter fullt i det inledande liggande skyttet. Däremot passerade hon lagkamaraten på det andra varvet och var 14:e åkare in till första stående. Tyvärr åkte Elvira på två bom och föll till 38:e plats, men avancerade fem placeringar på vägen till det tredje skyttet. Där revanscherade hon sig med ännu en nolla och gick ut på den fjärde rundan som 24:a, och efter fem fullträffar även i sista stående tog sig Elvira i mål på 17:e plats, 3,13 efter segrande kinesiskan Fanqi Meng. Precis som Amanda tappade hon en del tid i början av varje varv, men tog igen mycket sista biten in till vallen. Totalt var Elvira 44 sekunder snabbare i spåret, men hela 3,09 efter bästa åkare. Ändå hade hon faktiskt tagit brons med fullt skytte - så liten är skillnaden...

Annie Lindh startade som allra sista åkare och var nio sekunder långsammare än Elvira in till det första liggande skyttet, och inledde med en bom. Hon gick ut på det andra varvet som 54:a och plockade 11 placeringar på vägen fram till det andra skyttet, men missade ytterligare två skott och föll till 61:a plats. Ännu en gång avancerade Annie i spåret och var nio placeringar bättre inför andra liggande, men idag fungerade det inte på vallen, utan hon sköt ännu en bom och tappade fem placeringar. Efter att även ha missat ett skott i sista stående fick Annie nöja sig med 49:e plats i mål, trots en starkt slutvarv där hon var snabbare än Elvira. Totalt var hon 12 sekunder långsammare än henne, och 3,20 efter snabbaste åkare. Resultatet är naturligtvis en besvikelse för Annie, men hon har stora möjligheter att ta revansch senare under veckan.

Redan som andra åkare gav sig Nicolina Lindqvist ut i spåret, men tappade nästan en minut redan på det första varvet. Däremot sköt hon fullt i första liggande och lämnade vallen som 27:a, men föll åtta placeringar efter en bom i det andra skyttet. Tyvärr blev det hela tre bom i andra liggande. vilket gjorde att Nicolina gick ut på det fjärde varvet som 72:a, och efter ytterligare två missade skott i sista stående blev hon en placering sämre i mål. Nicolina hade det även riktigt tungt i spåret och var hela 6,20 efter Kamila Zuk.

I morgon fortsätter Junior-VM i Osrblie med stafetter för den yngre åldersklassen. Herrarna startar klockan 11 och damerna tre timmar senare.

Text och analys: L-G Alsenius

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info