Hoppa till sidans innehåll
Foto: Nicklas Olausson

Annie Lindh på 15:e plats i jaktstarten i Osrblie

03 FEB 2019 16:04
Det blev en tung avslutning för svenskarna i söndagens avslutande jaktstarter i Junior-VM. Annie Lindh var bäst på 15:e plats, medan Elvira Öberg tröttnade efter en lovande start och blev 23:a i mål. Emil Nykvist var främst av herrarna på 26:e plats.
  • Uppdaterad: 03 FEB 2019 16:04

Herrarnas jaktstart

Det var 1,38 upp till täten för Emil Nykvist, men bara 40 sekunder från en plats bland de 10 främsta. Han inledde loppet som 25:e man och tappade bara sex sekunder mot ledande norrmannen Vebjörn Sörum på det första varvet. Tyvärr blev det två bom redan i första liggande, vilket gjorde att Emil gick ut på den andra rundan som 33:a, och in till det andra skyttet låg han på 39:e plats. Tack vare fem fullträffar avancerade han åtta placeringar, men tappade i spåret igen och var 37:a inför det första stående skyttet. Trots ännu ett missat skott klättrade Emil till 32:a plats, och var tre placeringar bätttre när det var dags för sista stående. Där sköt han fullt ännu en gång och lämnade vallen som 25:a, men blev passerad av en åkare på vägen till mål. Emil hade 30:e tid i spåret, totalt 1,28 efter tjecken Jakub Stvrtecky.

Viktor Brandt var 52:a från start och avancerade en placering fram till första liggande, och lämnade vallen just som 51:a efter ett missat skott i en snabb serie på 23 sekunder. Han tappade sedan två placeringar på det andra varvet, och åkte tyvärr på ytterligare två bom i det andra skyttet. Viktor gick ut på det tredje varvet som 53:a, och var en placering sämre inför första stående. Där slog han till med fem fullträffar på 20 sekunder och avancerade till 51:a plats, men tvingades åka två straffrundor efter det avslutande skyttet och gick i mål som 54:a, nästan sju minuter bakom norrmannen Vebjörn Sörum som försvarade segern från sprinten. Viktor hade det fortsatt tungt i spåret och var 3,48 efter snabbaste åkare och 2,20 långsammare än Emil, men hade andra tid på skjutvallen, med fyra serier på 1.33.

Damernas jaktstart

Annie Lindh hade 18 sekunder upp till pallen från start, och inledde som 10:e åkare, eftersom polskan Kamila Zuk och kinesiskan Fanqi Meng aldrig kom till start. Hon närmade sig täten med drygt 10 sekunder på det första varvet, och efter fem fullträffar i liggande avancerade hon till fjärde plats, 18 sekunder bakom tyskan Hanna Kebinger som tog över täten från ukrainskan Ekaterina Bekh. I det andra skyttet blev det däremot en bom, och när Annie gick ut på det tredje varvet var hon nia, och tappade sedan tre placeringar på vägen till första stående. Tyvärr blev det ytterligare tre missade skott, vilket gjorde att hon föll till 17:e plats, och när det var dags för sista stående låg Annie på 20:e plats. Trots en fjärde bom avancerade hon till 18:e plats och blev 15:e åkare i mål, med sjunde tid på slutvarvet. Totalt var Annie 46 sekunder efter ryskan Ksenia Dovgaya, med 25:e tid i spåret.

Det var bara 14 sekunder fram till ledande ukrainskan Ekaterina Bekh när Elvira Öberg gav sig iväg som tredje åkare, Precis som Annie tog hon in drygt 10 sekunder fram det första liggande skyttet, men inledde tyvärr med en bom och lämnade vallen som sjua, 25 sekunder från täten. Elvira var 10 sekunder närmare in till andra liggande och gick ut på den tredje rundan som tvåa, efter fem fullträffar. Hon kom in till första stående i sällskap med två andra åkare. men när alla tre bommade lämnade Elvira vallen som fyra, 16 sekunder bakom fransyskan Sophie Chauveau. Tyvärr tröttnade hon rejält på det fjärde varvet, och var en dryg minut från täten som åtta in till det avslutande skyttet. Efter ytterligare två bom gick Elvira ut på slutvarvet på 16:e plats, men fick släppa sju åkare förbi sig och blev 23:a i mål, nästan två minuter efter Ekaterina Bekh, som tog hem ännu en seger.Totalt var hon 1,08 efter snabbaste åkare, och 22 sekunder långsammare än Annie.

Amanda Lundström hade sämst utgångläge av de tre svenskorna, men det var ändå inte mer än drygt 40 sekunder upp till en plats bland de 10 främsta. Hon var 24:a från start och avancerade fyra placeringar, tack vare fulllt i det första liggande skyttet. Tyvärr åkte Amanda på hela tre bom i andra liggande och föll till 42:a plats, drygt två minuter från täten, och förlorade sedan över en och en halv minut på det tredje varvet. Ytterligare två missade skott i första stående gjorde att hon gick ut från vallen som 45:a, men Amanda avslutade snyggt med ännu en nolla i sista stående och spurtade i mål som 39:a. I spåret var hon 2,15 efter Ksenia Dovgaya, klart långsammast av svenskorna.

Herrar ungdomar jaktstart

Malte Stefansson var ende svensk till start i den yngsta åldersklassen och gick ut som 47:e man, 2,45 efter slovenen Alex Cisar. Han inledde optimistiskt och avancerade fyra placeringar på det första varvet, men åkte på två bom direkt i liggande och lämnade vallen på 50:e plats. Inför det andra skyttet var han en placering bättre, och gick även ut på det tredje varvet som 49:a, efter ytterligare ett missat skott. I första stående blev det två bom till och när Malte gav sig ut på nästa runda var det som 50:e man. Han avslutade sedan med en sjätte bom i sista stående och avancerade till 45:e plats, men fick släppa fyra åkare förbi sig på slutvarvet till 49:e plats i mål, 6.54 bakom Alex Cisar som vann med nästan en minut tillgodo. I spåret var Malte 1,52 efter norrmannen Trym Gerhardsen som var snabbast.

Tyvärr hade Sverige inte några deltagare i damernas jaktstart i den yngsta ålderklassen.

Tack till alla tävlande som har kämpat storstilat i med- och motgång under veckan i Osrblie. Ett extra plus till Amanda Lundström, Annie Lindh och Elvira Öberg som fixade en fin bronsmedalj i damernas stafett!

Text och analys: L-G Alsenius

 

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info