Hoppa till sidans innehåll

Anton Ivarsson bäst av svenskarna som 25:a i Ungdoms-OS

13 FEB 2019 16:04
Det var fortsatt svårskjutet när distanstävlingarna avgjordes för skidskyttarna i Sarajevo. Anton Ivarsson hade chans på en topplacering inför det sista skyttet, men fick nöja sig med 25:e plats i mål. Erika Österman var främst av damerna som 35:a.
  • Uppdaterad: 13 FEB 2019 16:04

Herrarnas distans

Anton Ivarsson lyckades bäst av de svenska herrarna även idag, trots totalt sju bom. Han inledde med ett missat skott i första liggande och lämnade vallen som 21:a och avancerade sedan fyra placeringar, trots ytterligare två bom i det andra skyttet. När han klarade sig med en bom i andra liggande var han på 11:e plats och hade chansen till en riktigt hög placering med ett bra avslutande skytte. Tyvärr blev det istället tre missade skott och när Anton gick ut på slutvarvet låg han 29:a. Men tack vare stark åkning där han bara tappade sju sekunder mot tyske vinnaren Hans Koellner avancerade han till 25:e plats i mål. Med fullt i sista stående hade Anton faktiskt varit sexa...

16-årige Oscar Anderson sköt fem fullträffar i första liggande och var då främst av svenskarna på 18:e plats, en minut från täten. Däremot föll han till 41:a plats efter hela tre bom i första stående och Oscar tappade sedan ännu en placering efter ett missat skott i andra liggande. Det fanns ändå goda möjligheter till en plats bland de 30 främsta, men efter ytterligare två bom i sista stående fick han nöja sig med 44:e plats i mål, nästan två och en halv minut efter Anton, trots sex bom mot Tullusåkarens sju. Oscar har ändå gjort två stabila insatser i sin internationella debut.

Det gick något bättre för Alfred Eriksson än i gårdagens sprint, även om svåra förhållande på vallen knappast gynnar honom. Det började också trist med hela tre missade skott i första liggande, vilket gjorde att han lämnade vallen som 65:a, men trots ytterligare två bom i det andra skyttet avancerade han sex placeringar. Därefter missade Alfred två skott i andra liggande och när han sedan avslutade med en åttonde bom blev det 58:e plats i mål, drygt nio och en halv minut från segern och knappt två minuter bakom Oscar.

För Erik Larsson blevdet ingen roligt dag på skjutvallen. Precis som Alfred inledde han med tre bom i det första skyttet, följt av ytterligare två missade skott i första stående. Då låg han på 70:e plats, en dryg halvminut efter Dala-Järnaåkaren, men trots tre bom även i andra liggande avancerade han en placering. Tyvärr blev det även tre missade skott i sista stående och mål var Erik inte bättre än 75:a, nästan tretton minuter efter Hans Koellner med totalt 11 bom.

Damernas distans

I sprinten klarade sig Erika Österman med två bom, men idag hade hon betydligt mer problem. Hon inledde visserligen lovande som 31:a trots ett missat skott i första liggande, men föll 20 placeringar efter ytterligare tre bom i det andra skyttet. Erika avancerade sedan till 45:e plats efter ett missat skott även i andra liggande och avslutade med en sjätte bom i sista stående. Hon lämnade vallen som 33:a och var två placeringar sämre i mål, 4,45 efter segrande fransyskan Noemie Remonnay - men både bäst och snabbast i spåret av svenskorna.

Erikas klubbkompis Alva Sköld var ute efter revansch för gårdagens svaga placering och började hyftsat med en bom i första liggande. Hon lämnade vallen som 46:a, men sköt sedan fullt i det andra skyttet och avancerade 16 placeringar. När Alva missade ett skott i andra liggande föll hon till 37:e plats, men hade fortfarande goda möjligheter till en plats bland de 30 främsta med fullt i sista stående.Tyvärr blev det ytterligare två bom, vilket gjorde att hon blev 46:a i mål, en dryg minut efter Erika, trots två bom mindre.

Mathilda Evaldsson fick problem redan i första liggande med två bom och lämnade vallen som 62:a. Däremot lyckades hon nolla i det andra skyttet och avancerade till 34:e plats,18 sekunder bakom Alva. Men i andra liggande åkte hon på ytterligare två bom och tappade 12 placeringar och när Mathilda avslutade med hela tre missade skott i stående hamnade hon till slut på 56:e plats, samma placering som i sprinten, drygt sju minuter från segern.

Efter en bom i det första liggande skyttet delade Wilma Björn 46:e plats med Alva, men föll 12 placeringar eftetr två bom i första stående. Hon låg kvar på samma placering efter ytterligare ett missat skott i andra liggande, men lyckades tyvärr inte hålla ihop skyttet i sista stående utan åkte två bom till. Med totalt sex missade skott blev Wilma 62:a i mål, 8,20 efter Noemie Remonnay och en dryg minut bakom Mathilda.

På fredag avslutas skidskyttarnas tävlingar i Sarajevo med mixstafett. Då får vi hoppas att de svenska ungdomarna får till skyttet och fixar en fin och framskjutande placering!

Text och analys: L-G Alsenius

 

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info