Hoppa till sidans innehåll

Åttonde plats för Sverige i mixstafetten efter fall och straffrunda

02 DEC 2018 19:32
Det blev en tuff inledning för Sverige i mixstafetten i Pokljuka, men efter stark åkning på den sista sträckan lyckades Sebastian Samuelsson ta Sverige till en respektabel åttondeplats i mål.
  • Skapad: 02 DEC 2018 19:32

Emma Nilsson hade fått förtroendet att köra förstasträckan efter fina resultat i säsongspremiären på hemmaplan. Tyvärr fick hon en mardrömsstart när hon ramlade i en nerförsbacke och tappade massor av dyrbar tid, förutom att hon självklart blev stressad. Trots fem fullträffar lämnade Emma vallen på 20:e plats, en halvminut från täten. På det andra varvet plockade hon två placeringar och gick sedan ut på slutrundan som 16:e åkare efter ett extraskott i stående och växlade som 14:e lag, fast avståndet fram till ledande Finland hade växt till över minuten. Emma hade 16:e tid i spåret, 1,11 efter finländskan Mari Eder. 

Det var ett svårt utgångsläge för OS-vinnaren Hanna Öberg som ändå inte tappade mer än 10 sekunder på Kaisa Mäkäräinen på sitt första varv och som var 13:e åkare in till det liggande skyttet. Där tvingades hon använda alla tre extraskotten och lämnade vallen på 15:e plats, nästan 1,40 från täten och trots ännu ettt starkt varv var Hanna nästan två minuter efter in till det stående skyttet. Trots ytterligare två extraskott avancerade hon till 10:e plats och höll den placeringen ända fram till växlingen, 2,21 efter ledande Finland. Hanna gjorde en klart godkänd insats i spåret med nionde åktid, 56 sekunder efter Mäkäräinensom krossade alla konkurrenterna på sträckan. 

Det var spännande att se om Jesper Nelin hade samma fina fart som förra säsongen. Han inledde ganska kontrollerat och höll sin tiondeplats, men fick stora problem i det liggande skyttet där han tvingades till en straffrunda. Med ens var Sverige nere på 14:e plats, drygt tre minuter från täten, men Jesper tog viss revansch med endast ett extraskott i stående. Han lämnade vallen som 12:a, men körde ifatt självaste Tarjei Bö och växlade strax efter norrmannen. På slutvarvet var han faktiskt snabbast av alla och slog till och med Martin Fourcade, och totalt var han tredje snabbast på sträckan, bara 14 sekunder efter fransmannen - en insats som lovar gott inför fortsättningen. 

Sebastian Samuelsson satte full fart direkt på slutsträckan och tog in 20 sekunder på ledande Frankrike redan fram till det liggande skyttet, med snabbast åktid på varvet. Han fick visserligen använda ett extraskott, men lämnade vallen som nia och tog sedan upp jakten på lagen framför tillsammans med norrmannen Johannes Thingnes Bö. De båda snabbåkarna kom samtidigt in på vallen för det avslutande skyttet där båda nollade, Johannes på 19 sekunder och Sebastian tre sekunder långsammare. På slutvarvet där de gick ut som sexa och sjua var norrmannen starkast och en tröttnade Sebastian blev också passerad av tysken Benedikt Doll på vägen till mål och en slutlig åttondeplats för det svenska laget. I spåret var Sebastian 19 sekunder efter Bö som näst snabbaste åkare och samma placering hade han på själva sträckan - ett riktigt imponerade lopp! 

Världscupen i Pokljuka fortsätter på onsdag med distanstävling för herrarna. Det finns gott hopp om framskjutna placeringar med tanke på svenskarnas fina åkning idag. 

Text och analys: L-G Alsenius

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info