Hoppa till sidans innehåll

Bettan bäst av svenskarna i lördagens IBU-sprint

30 NOV 2019 21:56
Elisabeth Högberg följde upp fjärdeplatsen från i torsdags med att bli femma med en bom i dagens sprint, i ett Sjusjöen som bjöd på klart bättre skjutförhållanden. Ryskan Irina Starykh tog hem segern, tack vare fullt skytte.
  • Skapad: 30 NOV 2019 21:56

Damer sprint

Precis som senast var Elisabeth Högberg en bit efter i början men hade ändå inte mer än 18 sekunder fram till täten inför det liggande skyttet. Hon inledde fint med fem fullträffar och även om det tog lite tid på skjutvallen gick hon ut på mellanrundan som femma, 14 sekunder efter tyskan Janina Hettich. På vägen till stående minskade Bettan avståndet till fem sekunder och avancerade dessutom till andra plats, tack vare bästa åktid. Tyvärr gjorde ett missat skott att hon lämnade vallen som fyra, nio sekunder efter ryskan Anastasiia Porshneva som tog över ledningen, men i fint slagläge. Tyvärr tröttnade Bettan lite på slutvarvet där hon fick släppa ukrainskan Olena Pidrsushna förbi sig och gick i mål som femma, 24 sekunder från segern. På nytt hade hon sjätte tid i spåret, 11 sekunder efter Janina Hettich som var snabbast. I morgondagens jaktstart har Bettan alla möjligheter att ta sig upp på pallen för första gången den här säsongen.

Anna Hedström imponerade i spåret redan i torsdags, men i dagens sprint gick det ännu bättre. Hon var visserligen 24 sekunder från täten in till det inledande skyttet och åkte dessutom på två bom. Det gjorde att Anna gick ut på mellanvarvet som 51:a, men där plockade hon hela 14 placeringar och lyckades sedan skjuta fullt i stående. När hon lämnade vallen hade hon avancerat till 20:e plats och blev så bra som 16:e åkare i mål, tack vare 10:e tid på slutvarvet. Anna hade även 10:e tid totalt, 27 sekunder efter snabbaste åkare och bara 16 sekunder långsammare än Bettan. Den fina placeringen är nytt personligt rekord, men hon har en bra chans att slå det redan i söndagens jaktstart. Det är bara 10 sekunder fram till en plats bland de 10 främsta...

På det inledande varvet förlorade Chardine Sloof en dryg halvminut mot täten, men tack vare fem fina fullträffar i liggande lämnade hon vallen som 12:a och tappade bara två placeringar på vägen till det stående skyttet. Efter en bom gick hon ut på slutvarvet på 15:e plats, men tröttnade en del och blev 23:a, efter att ha förlorat 48 sekunder på vägen till mål. Skyttet var klart godkänt, men i spåret har Chardine en bit kvar. Idag var hon 1,20 efter Janina Hettich och långsammast av svenskorna.Chardine inleder jaktstarten en dryg halvminut bakom Anna så en plats bland de 15 främsta är inte långt borta.

Anna Magnusson hade en mardrömslång skjutning senast och var ute efter revansch och hon startade också förtroendegivande med nionde tid på det första varvet, bara tre sekunder bakom Bettan. Tyvärr blev det två bom direkt och med det lämnade Anna vallen på 46:e plats. Därefter plockade hon åtta placeringar, men åkte på ytterligare en straffrunda i stående och gick ut på slutrundan som 34:a. I mål hamnade Anna på 31:a plats, klart bättre än i torsdags men naturligtvis inte på den nivå hon vill vara. I spåret var hon 41 sekunder efter snabbaste åkare, men bara fyra bland svenskorna och aningen sämre än senast.

Till skillnad mot i torsdags inledde Amanda Lundström lite försiktigt och var tre sekunder långsammare än Chardine in till det liggande skyttet. Precis som Anna sköt hon två bom och gick ut å det andra varvet på 55:e plats, 1,20 från täten. Där avancerade hon sju placeringar och lyckades sedan nolla i stående och lämnade vallen som 36:a. I mål var Amanda på 33:e plats, två placeringar bakom Anna och knappt två minuter efter segrande Irina Starykh. Det var lite tyngre för henne i spåret än senast. Idag var Amanda 1,08 efter Janina Hettich, men ändå 12 sekunder snabbare än Chardine.

Den som lyckades sämst av svenskorna idag var oväntat nog Johanna Skottheim. Annars inledde hon bäst i spåret på det första varvet där hon faktiskt var näst snabbast, men kanske gick det väl fort för i liggande blev det två bom och på 28:e plats ut från vallen. Johanna fortsatte ändå optimistiskt med sjunde tid på det andra varvet och låg på 16:e plats inför det stående skyttet. Tyvärr blev det ytterligare tre missade skott vilket gjorde att hon föll till 37:e plats, strax bakom Amanda. Dessutom gjorde straffrundorna att Johanna tröttnade på slutvarvet där hon tappade 36 sekunder och blev 41:a i mål. Trots problemen med skyttet var det imponerande att se Johannas åkning under två tredjedelar av loppet, vilket lovar gott inför fortsättningen. Totalt var hon 29 sekunder efter snabbaste åkare med 13 tid i spåret och 18 sekudner långsammare än Bettan.

Herrar sprint

Oskar Brandt verkade stärkt av sin fina femteplats i torsdags för han inledde riktigt starkt även idag och var bara 13 sekunder från täten in till det liggande skyttet. Där lyckades han skjuta fullt och lämnade vallen som sexa, 15 sekunder bakom ledande Fredrik Gjesbakk. Oskar tappade bara fem sekunder mot norrmannen på mellanvarvet med sjunde tid, men åkte därefter på två bom i stående. Det gjorde att han gick ut på slutvarvet som 18:e man och i mål hamnade en tröttnande Oskar på 24:e plats, 1,34 från segern. Totalt sett var det ändå något bättre åkmässigt än igår. Oskar hade 16:e tid i spåret, en dryg minut långsammare än norrmannen Sindre Pettersen.

Precis som i torsdagens sprint inledde Simon Hallström lovande i spåret. Han var 19 sekunder från täten in till det liggande skyttet, men sköt tyvärr två bom och gick ut på mellanrundan som 66:a. Fram till stående plockade Simon 12 placeringar, men tvingades sedan åka ytterligare två varv i straffrundan och föll till 65:e plats. Efter ett starkt slutvarv med nionde tid i spåret avancerade han till 46:e plats i mål, drygt två och en halv minut från segern. Precis som senast var Simon 58:a sekunder långsammare än snabbaste åkare, och det räckte till 14:e tid i spåret.

19-årige Malte Stefansson ville nog ha revansch för den svaga insatsen i förra sprinten och var betydligt bättre med från start. Han var mindre än en halv minut från täten in till det liggande skyttet, men där blev det en bom, vilket gjorde att han lämnade vallen på 54:e plats. Malte tappade visserligen en placering på vägen till stående, men trots att han missade ännu ett skott avancerade han till 49:e plats och blev 47:a i mål, precis bakom Simon. Fortfarande är Malte en bra bit från den åkform som han visade i Idre förrra helgen, men det var ändå ett fall framåt jämför med senast. Idag var han 1,55 efter snabbaste åkare med 55:e åktid.

Oskar Ohlsson satt full fart direkt och var så bra som fyra på det första varvet, bara fem sekunder bakom norrmannen Aleksander Fjeld Andersen. Tyvärr blev det två missade skott och när Oskar lämnade vallen var det som 60:e man, en dryg minut från täten. Han fortsatte att åka bra och avancerade hela 15 placeringar på mellanrundan, men sköt därefter tre bom till och gick ut på slutvarvet som 66:a, precis bakom Simon. I mål var Oskar 15 sekunder bakom honom, men avancerade till 55:e plats. Däremot var han snabbast av svenskarna den här gången med 12:e tid i spåret, 54 sekunder långsammare än Sindre Pettersen.

Den ende av svenskarna som inte lyckades ta sig vidare till söndagens jaktstart var Emil Nykvist som inte har fått till det alls i Sjusjöen. Han var 36 sekunder från täten redan på det första varvet, men inledde hyfsat på skjutvallen med endast en bom. Det gjorde att Emil gick ut på mellanrundan som 64:a och var sex placeringar bättre in till det stående skyttet. Men när det blev ytterligare två missade skott låg han strax utanför de 60 bästa och blev 65:a i mål, efter att ha tappat nästan en minut på slutvarvet. Totalt var Emil långsammast av svenskarna i spåret, 2,08 efter snabbaste åkare.

Det blir alltså sex svenska damer och fyra herrar i söndagens jaktstarter i IBU-cupen. Herrarna inleder kl. 10 medan damernas tävling avgörs kl. 12.30

Text och analys: L-G Alsenius

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info