Hoppa till sidans innehåll

Bettan en hårsmån från pallen i blåsig IBU-sprint

28 NOV 2019 17:36
Det var fortsatt svårt på skjutvallen under damernas sprint i Sjusjöen, där två bom var det bästa resultatet. Elisabeth Högberg blev fyra, mindre än två sekunder från en pallplats. Norskan Karoline Erdal tog sin första seger i IBU-cupen.
  • Uppdaterad: 28 NOV 2019 17:36

Det fanns stora förhoppningar om topplaceringar för de svenska damerna, kanske främst vad gäller Elisabeth Högberg, inte minst efter förra säsongen där hon vann en tävling och var bland de 10 främsta hela 10 gånger. Idag inledde Bettan lite avvaktande och var 14 sekunder från täten in till det liggande skyttet, men lämnade vallen som trea efter ett missat skott. På mellanvarvet fick hon upp farten och var i ledningen in till det stående skyttet. Tyvärr blev det ytterligare tre bom i det blåsiga vädret och hon gick ut på slutrundan som trea, en halvminut bakom ledande Karoline Erdal. Där hade Bettan fjärde åktid, men trots att hon närmade sig åkarna framför fick hon släppa tyskan Maren Hammerschmidt förbi sig och gick i mål som fyra, endast nio sekunder från segern och med 1,8 sekunder fram till en åtråvärd pallplats. Bettan visade ändå att hon kan vinna vilken dag som helst och i spåret hade hon sjätte tid, bara 12 sekunder efter Maren Hammerschmidt som var snabbast.

Bettan kommenterade den jobbiga vinden:

- Ja, det var sjukt svårt på vallen idag, men också i spåret. Det yrde igen hela tiden och blåste så hårt att man ibland stannade upp helt ute på spåret. Jag hoppas att vi får riktigt bra förhållanden till helgen.

Amanda Lundström nådde 15:e plats i polska Dusznimi Zdroj förra säsongen och idag var det inte långt ifrån att hon slog sitt personliga rekord. Den lovande Bodenjunioren var fint med som 19:e åkare in till det första skyttet och lämnade vallen som 22:a, efter två bom. Hon tappade bara en placering på det andra varvet och trots att det blev tre missade skott till i stående avancerade Amanda till 18:e plats, som hon också höll in i mål, 1,32 från segern. I spåret hade hon 22:a tid, 54 sekunder efter snabbaste åkare och drygt 40 sekunder långsammare än Bettan - en imponerande start för Amanda som har höjt sig en nivå åkmässigt till den här säsongen.

Förra helgen tog Chardine Sloof SM-guld i kortdistans efter fullt skytte i mycket dimmiga förhållanden, men idag gick det inte riktigt lika bra på vallen. Hon sköt hela fyra bom redan i det liggande skyttet och eftersom hon var en bit efter i spåret gick Chardine ut på mellanrundan först på 70:e plats. Däremot tog hon revansch i stående med endast ett missat skott. Trots totalt fem bom avancerade Chardine till 23:e plats och blev 25:a i mål, knappt två minuter bakom segrande Karoline Erdal. I spåret var hon 1,23 efter Maren Hammerschmidt och 29 sekunder långsammare än Amanda. Klart godkänt för Chardine som kommer att hamna betydligt högre den dagen alla skotten sitter.

Johanna Skottheim tog stora steg åkmässigt förra säsongen och var fem gånger bland de 10 främsta i IBU-cupen. Hon började lovande även idag och var 11:a in till liggande där det blev två bom. Johanna lämnade vallen på 21:a plats, strax före Amanda, men låg strax efter henne in till det stående skyttet. Tyvärr blev det problem även för den normalt så duktiga Limaskytten som drog på sig ytterligare tre straffrundor. Johanna gick ut på slutvarvet som 22:a, placeringen före Chardine, men fick släppa henne och fem åkare till förbi sig på vägen till mål som 29:a. Trots den fina starten tappade hon också en hel del tid i spåret mot slutet och var totalt 1,23 efter snabbaste åkare, en knapp sekund bättre än Chardine.

Förstaårssenioren Anna Hedström är en stor talang i skidspåret men har fortfarande en del kvar när det gäller skyttessäkerheten. Hon åkte snabbast av svenskorna med sjunde tid på det första varvet, men efter tre missade skott i liggande var hon på 47:e plats. Det blev samma resultat även i det det stående skyttet, men trots det avancerade Anna till 32:a plats och var en placering bättre i mål, tre sekunder bakom Johanna. I spåret var hon 48 sekunder långsammare än Maren Hammarschmidt, men bara en dryg halvminut efter Bettan och sex sekunder snabbare än Amanda. Anna var 22:a i den avslutande jaktstarten förra säsongen och det kommer inte att dröja länge förrän hon slår sitt personliga rekord.

Anna Magnusson var tillbaka snabbare än väntat efter sin handledsoperation i somras, men fick ändå starta i IBU-cupen för att förhoppningsvis vara färdig för Världscupen efter jul. Hon var bra med som 10:a in till det inledande skytttet, men hade även hon problem i blåsten med tre missade skott och lämnade vallen på 50:e plats. Anna fortsatte starkt i spåret även på det andra varvet, men hade sedan en mardröm på skjutvallen. Visserligen klarade hon sig med en bom, men när serien tog hela tre och en halv minut var tävlingen förstörd. I mål var hon 59:a, 3,37 från segern, efter ett slutvarv där Anna naturligtvis tappade en hel del av motivationen. Totalt var hon ändå näst snabbast av svenskorna, 34 sekunder efter bästa åkare och 22 långsammare än Bettan.

På lördag fortsätter IBU-cupen med ännu en sprint i norska Sjusjöen. Herrarna startar kl. 11 och damerna tre timmar senare.

Text och analys: L-G Alsenius

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info