Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson Elisabeth Högberg blev bästa svenska i dagens sprint i IBU Cupen i Österrike, på en sjunde plats.

Bettan och Elvira topp 10 i tät och spännande sprint

22 DEC 2018 15:48
Damernas sprint i IBU-sprinten blev en oerhört jämn tävling som kanadensiskan Nadia Moser vann med 0.4 sekunder tillgodo. Elisabeth Högberg var bara sju sekunder efter som sjua, medan Elvira Öberg slog personligt rekord på åttonde plats!
  • Skapad: 22 DEC 2018 15:48

Elisabeth Högberg var bra med som trea in till det liggande skyttet och lämnade vallen i ledningen efter fem kontrollerade fullträffar, strax före kandensiskan Megan Bankes. Inför det stående skyttet hade Bettan drygat ut avståndet till fyra sekunder och med ytterligare en nolla hade hon tagit en klar seger. Men tyvärr blev det en bom, vilket gjorde att Bettan gick ut på slutvarvet som femma och var två placeringar sämre i mål, men alltså inte mer än sju sekunder från segern. Åkmässigt var hon minst lika stark som tidigare med fjärde åktid, bara 12 sekunder efter ryskan Svetlana Mironova - mycket imponerande!

Innan dagens sprint hade Elvira Öberg 11:e plats som sitt personliga rekord i IBU-cupen, men det kändes som att det fanns möjligheter att slå det när hon inledde med en nolla i liggande och lämnade vallen som 19:e åkare, bara 21 sekunder från täten. På det andra varvet avancerade Elvira tre placeringar och efter ytterligare en nolla i det stående skyttet gick hon ut på slutvarvet som sensationell åtta, och den placeringen höll hon ända in i mål. Elvira gjorde en riktigt stark insats och hade 19:e tid i spåret, 44 sekunder efter snabbaste åkare och bara en dryg halvminut långsammare än Bettan. Visserligen tappade hon en del tid på skjutvallen men huvudsaken är ju att skotten sitter och det gjorde de med bravur!

Ingela Andersson inledde ovanligt försiktigt i spåret , men sköt som vanligt snabbt och lämnade vallen på 14:e plats, efter fem fullträffar i liggande. Hon avancerade sedan tre placeringar, trots en bom i det stående skyttet och blev också 11:a i mål, 12 sekunder bakom Elvira. I spåret var det lite tyngre för Ingela än tidigare. Hon var 52 sekunder efter Svetlana Mironova och åtta sekunder långsammare än Elvira, och hade 14:e skjuttid efter två serier på 55 sekunder. Det har varit ett flitigt tävlande för Ingela och de andra tjejerna så lite julvila och en träningsperiod är nog rätt medicin inför fortsättningen på det nya året.

På det första varvet var Johanna Skottheim bara fyra sekunder efter Bettan, men efter en bom i liggande gick hon ut från vallen som 27:a. Hon avancerade fem placeringar på vägen in till det stående skyttet och gick ut på slutvarvet som 18:e åkare, trots ytterligare ett missat skott. Tack vare 14:e tid i spåret plockade Johanna tre placeringar till och gick i mål på 15:e plats, fem sekunder bakom Ingela. Hon gjorde en riktigt stark insats åkmässigt och var näst snabbast av svenskorna med 11:e tid, drygt 20 sekunder efter Bettan men 10 sekunder före Elvira. Dessutom hade hon sjunde tid på skjutvallen efter två serier på 53 sekunder. Ännu ett stabilt lopp av Johanna som levererar i stort sett varje tävling.

För Felicia Lindqvist har det nog varit ett omtumlande dygn efter den sensationella segern i supersprint. Hon var annars bra med på det första varvet, några sekunder efter Johanna, men åkte på en bom i liggande och lämnade vallen på 40:e plats. Däremot lyckades Felicia skjuta fullt i det stående skyttet och gick ut på slutrundan som 14:e åkare, men fick släppa Johanna och ytterligare två åkare förbi sig till en slutlig 17:e plats i mål.Totalt var hon 54 sekunder efter Svetlana Mironova och drygt två sekunder långsammare än Ingela. Felicia kan fira jul med vetskapen att hon kan konkurrera med de bästa i IBU-cupen - det är segern igår ett bevis på!

Det blev tyvärr ingen rolig avslutning på tävlandet i Obertilliach för Anne Lindh. Hon var nästan en halvminut efter redan på det första varvet, och efter en bom i liggande lämnade hon vallen som 65:a. När hon tvingades åka ytterligare två varv i straffrundan efter det stående skyttet var chansen till en bra placering borta och i mål var Annie 64:a, nästan två och en halv minut från segern. Totalt var hon 1,15 efter snabbaste åkare och drygt 20 sekunder  långsammare än Felicia. Annie får framförallt ta med sig nollskyttet och det personliga rekordet på 14:e plats i distansloppet tidigare i veckan.

De svenska damerna har varit suveräna och dominerat i IBU-cupen, med tre starka segrar och en rad fina resultat. Ingela Andersson leder dessutom totalt, nio poäng före Elisabeth Högberg. Dessutom är Johanna Skottheim sjua och ytterligare två svenskor finns bland de 20 främsta. I nationscupen är Sverige tvåa, bara 43 poäng efter Ryssland!

Text och analys: L-G Alsenius

 

 

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info