Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson/ Projekt.P

Bettan och Sebbe vann solig och spännande SM-sprint

24 AUG 2019 17:38
Tack vare stabilt skytte och stark åkning lyckade Elisabeth Högberg och Sebastian Samuelsson ta hem SM-gulden i lördagens sprinttävlingar på Hallstaberget i Sollefteå. Förstaårssenioren Emil Nykvist var dagens enda nollskytt och mycket nära medalj.
  • Uppdaterad: 24 AUG 2019 17:38

Damer 16/17

Sara Andersson Mora Biathlon

Det var ingen som hade skuggan av en chans att rubba Moras superlöfte Sara Andersson i damernas yngsta juniorklass. Hon inledde med fullt i liggande och tog ledningen med drygt en och en halv minut. Trots tre bom i det stående skyttet blev segermarginalen hela 1,43 före finländskan Teodora Westerlund, med samma skytteresultat. Hon hade i sin tur drygt 20 sekunder tillgodo på landsmaninnan Rebecca Sandnäs som missade fyra skott. Eftersom båda var med utom tävlan gick SM-silvret till Hedes Sofia Jonsson, 15 sekunder efter Rebecca, medan Thuva Andersson från OK Landehof var ytterligare fyra sekunder bakom som bronsmedaljör - båda med tre bom.

Herrar 16/17

Viktor Berglund

Häverödals Loke Sköld tog täten efter en bom i det första skyttet, men sköt bort medaljchansen efter hela fyra missade skott i stående. I stället var det Victor Berglund från I 19 som följde upp två bom i liggande med en imponerande nolla i det andra skyttet och som kunde defilera hem guldet i klassen. Han var till slut en och en halv minut före Limas Karl Grönland som lyckades passera Samuel Dunder från Mora på slutvarvet och knipa silvermedaljen med fyra sekunder tillgodo. Karl hade totalt två missade skott medan Samuel tvingades åka tre straffrundor, vilket blev en för mycket. Men han klarade sig i alla fall undan den nesliga fjärdeplatsen med åtta sekunders marginal.

Damer 18/19

På förhand var det bäddat för en hård kamp mellan Häverödals duktiga landslagstjejer Alva Sköld och Erika Österman. Alva sköt fullt i liggande och tog en ledning på över en halv minut medan Erika bara låg på sjunde plats, efter tre missade skott. Men när hon lyckades nolla i stående medan Alva fick åka två varv i straffrundan var rollerna ombytta och ut på slutvarvet var Erikas ledning 17 sekunder. Det lyckades hon sedan utöka något och i mål var segermarginalen 20 sekunder. Alva fick nöja sig med silver, 20 sekunder före norskan Hanne Kråkstad Johansen, även hon utom tävlan. SM-bronset gick i stället till Mathilda Evaldsson från Finnskoga som var 1,32 bakom Erika, efter två missade skott.

Herrar 18/19

Tullus Anton Ivarsson var snabbast på det första varvet och sköt dessutom fullt i liggande. Det gjorde också Alfred Eriksson från Dala-Järna som var en tiondel efter ut från vallen, men som hade ledningen med fem sekunder in till det stående skyttet. Där klarade sig Alfred med ett missat skott medan Anton tvingades snurra tre varv i straffrundan och som dessutom tröttnade på slutvarvet och hamnade utanför prispallen. I mål tog Alfred hem SM-guldet med 50 sekunder tillgodo på Älvdalens Oscar Andersson som också hade en bom. Erik Larsson från Mora passerade Anton på vägen till mål och blev trea, trots en bom mer. Både Oscar och Erik har flyttat upp en klass i år och tar alltså medalj direkt - starkt jobbat!

Damer 20/22

Amanda Lundström

Det var upplagt för en spännande duell mellan Piteås Elvira Öberg och Amanda Lundström från I 19 i damernas äldsta juniorklass. Men när den senare lyckades nolla i liggande medan Elvira åkte på två bom blev avståndet stort direkt. Amanda tog ledningen med en knapp halvminut före Tullus Anna-Karin Heijdenberg och med Tilda Johansson från Anundsjö ytterligare 10 sekunder bakom. När Amanda sedan klarade sig med en bom i stående var SM-guldet klart, till slut med en marginal på över en minut. Efter fortsatt stark åkning var Elvira tvåa in till det stående skyttet, men hade inte sin bästa dag på vallen och åkte på tre straffundor till. I stället tog Tilda hem silvermedaljen efter endast en bom medan Elvira i alla fall fick med sig ett brons, 1,47 bakom Amanda, men 23 sekunder före en tröttnande Anna-Karin.

Herrar 20/22

Malte Stefansson

Efter den imponerde femteplatsen i gårdagens rullskidtävling var det nog många som trodde på en promendseger för Henning Sjökvist från Biathlon Österund i herrarnas äldsta juniorklass. Han var också först in till det liggande skyttet men lämnade vallen fem sekunder efter Viktor Brandt från I 2, båda efter ett missat skott. Men när Henning åkte på tre bom och Viktor två i stående tog Oxbergs unga framtidslöfte Malte Stefansson chansen. Han följde upp två missade skott i liggande med endast en bom i stående och gick ut på slutvarvet i knapp ledning, men åkte starkt och utökade segermarginalen till 20 sekunder i mål. Viktor klarade i sin tur silvret med en knapp halvminut tillgodo på Henning som blev trea och fick en bronsmedalj.

Damer seniorer

Efter gårdagens rullskidtävling var Elisabeth Högberg från Biathlon Östersund inte nöjd med sin åkning, men i dag hade hon en helt annan fart på banan. Hon inledde visserligen med en bom i det liggande skyttet, men när även de främsta konkurrenterna missade på vallen tog hon ledningen med åtta sekunder före Finnskogas Mona Brorsson och med Hanna Öberg från Pitea yttterligare tre sekunder bakom. På mellanrundan utökade Bettan avståndet med några sekunder och när hon sedan lyckades nolla i stående kunde ingen annan hota. I mål var hennes segermarginal hela 48 sekunder före Hanna som hade totalt två bom, precis som Linn Persson som knep bronset efter en stark avslutning, ytterligare nio sekunder bakom. Mona fick nöja sig med den snöpliga fjärdeplatsen efter totalt tre missade skott, 10 sekunder från en medalj.

- Jag har inte känt mig på mitt piggaste sista veckan, så jag försökte öppna lite lugnt, men så hörde jag att jag ledde. Det här var min 56:e SM-medalj så var det var riktigt skönt, sa en nöjd Bettan efter loppet.


Herrar seniorer

Sebastian Samuelsson från I 21 verkar ha skött sommarträningen på allra bästa sätt. Igår vann han rullskidtävlingen klart och i dag gladde han hemmapubliken med fortsatt stark åkning och dessutom ett stabilt jobb på skjutvallen. Han inledde med en bom i liggande och tog ledningen med åtta sekunder före Tullus Martin Ponsiluoma, som också missade ett skott. På väg in till det stående skyttet var avståndet fördubblat och när Sebastian sköt fullt medan Martin åkte på ytterligare em bom var SM-guldet klart. I mål var Sebbes segermarginal 50 sekunder, men Martin klarade i sin tur silvret utan problem, Det blev däremot hård kamp om bronsmedaljen där SK Bores Emil Nykvist gick ut på slutvarvet som sensationell trea, efter fullt skytte. Men han var jagad av piteåkarna Peppe Femling och Jesper Nelin och till sist var det Peppe som drog det längsta strået medan Jesper var tre sekunder efter klubbkompisen i mål. Emil fick nöja sig med femte plats, men kan glädja sig åt en riktigt stark insats, inte minst som dagens ende nollskytt. 

Så här sa SM-vinnaren Sebastian Samuelsson efter loppet:

- Jag hade bra självförtroende från igår så jag försökte öppna hårt och sätta press på de andra. En bom i liggande är väl helt okej och fullt i stående är jag väldigt nöjd med.

Till skillnad mot Bettan hade Sebastian däremot ingen koll på antalet SM-medaljer...

I morgon avslutas SM-tävlingarna i Sollefteå med distans för juniorer, seniorer och ungdomar. Första start är klockan 9.15

Bilder från dagens tävlingar finns för nedladdning HÄR, lösenord "hallstaberget". Använd gärna bilderna men ange: Foto Per Danielsson Bildarkivet kommer att uppdateras under de närmaste dagarna.

Resultatlista hittar du HÄR

Text och analys: L-G Alsenius

Foto: Per Danielsson och Håkan Blidberg

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

länk till inside på skidskytte.se

 

Huvudsponsorer

Fristads

 

Teamsponsorer

swedemount

ifs

sj

stanley

 idre

 


Samarbetspartners

hestra

bliz

LiveArena

concept

morespace
polar

maurten

sports

Wist last och buss  
   

 

 

Officiella leverantörer

bodytech canvac
hwk Leki
larsen maplus
optilaser
redcreek rex2
skigo sportdoc
star start
sundström svea
swix tarsus
wiksten tst
vauhti
 

 

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info