Hoppa till sidans innehåll

Bettan och Torstein säkra sprintvinnare i Swe Cup

09 DEC 2018 19:51
Det blev fyra dubbelsegrare bland juniorerna i söndagens Swe Cup-tävlingar i sprint på skidskyttestadion i Östersund. Elisabeth Högberg och Torstein Stenersen visade fortsatt fin form och vann seniorklasserna klart.
  • Uppdaterad: 09 DEC 2018 19:51

Wilma Björn

I damernas yngsta juniorklass tog Vanja Kant från Hede täten med en dryg halvminut efter fullt i det första skyttet, och det försprånget hade hon även på väg in till stående. Men efter tre bom föll hon tillbaka till tredje plats och det var i stället gårdagens distansvinnare Wilma Björn från SK Bore som följde upp två bom i liggande med ett missat skott i stående och som gick i mål som dagens första dubbelsegrare, Hon var 33 sekunder före Dala-Järnas Märta Andersson medan Vanja tog ytterligare en pallplats som trea, en dryg minut från segern.

Oscar Andersson

I H 16/17 var Oscar Andersson från Älvdalen tvåa in till det första skyttet, men efter fullt i liggande lämnade han vallen en dryg halvminut före Moras Erik Larsson som sköt en bom. På det andra varvet minskade avståndet något, men när båda missade ett skott i stående gick Oscar ut på slutvarvet med en ledning på en halvminut och mål vann han sin andra seger för helgen, 26 sekunder före Erik. Hemmaåkaren Vincent Grein från Tullus klarade tredjelatsen med 12 sekunder tillgodo på Finnskogas Fabian Hermansson, trots två bom mot Fabians enda.

Anna-Carin Heijdenberg

Anna-Karin Heijdenberg från Tullus tog täten på det första varvet i H 18/19 och lämnade också vallen i ledning med 16 sekunder före distanssegraren Alva Sköld, Häverödal, båda med fullt i liggande. På det andra varvet utökade Anna-Karin avståndet till 50 sekunder, och trots en bom i stående gick hon ut på slutrundan 12 sekunder före Johanna Nordqvist från I 21 som nollade. Det blev dock ingen större kamp om segern för i mål hade Anna-Karins segermarginal växt till 24 sekunder. Alva åkte på en bom i stående och missade pallen, passerad av lagkompisen Erika Österman som knep tredjeplatsen, trots två bom mer.

Malte Stefansson

Snabbåkaren Malte Stefansson  från Oxberg gjorde processen kort med konkurrenterna i H 18/19 även i dagens sprint. Redan in till det liggande skyttet hade han en klar ledning och efter en bom lämnade han vallen en dryg halvminut före Emanuel Westberg från Tullus, som hade samma skjutresultat. Malte hade genomgående högre fart i spåret och när båda missade ett skott i stående var segern säkrad. I mål hade han mer än en minut till godo på Tullus Anton Ivarsson som var fyra sekunder bakom Emanuel ut på slutvarvet, men som passerade lagkamraten och blev tvåa med 18 sekunder tillgodo.

Amanda Lundström

I damernas äldsta juniorklass var distansvinnaren Amanda Lundström från I 19 i ledningen efter fullt i det liggande skyttet, 13 sekunder före Amanda Nordqvist från I 21. Finnskogas Annie Lindh kom till start trots att hon ska tävla i IBU-cupen i Ridnaun nästa vecka, men inledde med en bom och var bara femma ut på det andra varvet. På väg in till det stående skyttet hade hon ändå avancerat till andra plats, men när Amanda Lundström nollade för andra gången kunde hon helt ohotat gå i mål som klar segrare. Hon var 1,06 före Annie som mssade ytterligare ett skott i stående, medan Amanda Nordqvist blev trea för andra dagen i rad, ytterligare en minut bakom.

Oskar Ohlsson

I H 20/22 fick Emil Nykvist från SK Bore hård konkurrens av Tullus landslagsåkare Oskar Ohlsson som tävlade i IBU-cupen härom veckan. Det var också han som tog kommandot på det första varvet och som lämnade vallen i en ledning med 12 sekunder före Viktor Brandt från I 2, trots en bom. Emil var ytterligare en dryg halvminut bakom efter två missade skott. På det andra varvet ökade Oskar tempot och hade ett försprång på 43 sekunder in till det stående skyttet. Men när han misade tre skott medan Emil klarade sig med en bom var ledningen inte mer än fyra sekunder. På slutvarvet var Orkar ändå klart starkast och och bärgade segern med 18 sekunder före Emil . Han hade i sin tur 51 sekunder tillgodo på Viktor som blev trea.

Bettan Högberg (t.v) och Anna Wikström

Damernas seniorklass fick ett välkommet tillskott i form av tre starka åkare från IBU-cupen. Där har Elisabeth Högberg från Biathlon Östersund imponerat med stark åkning, och i dagens sprint tog hon täten direkt från start och sköt dessutom fullt i liggande. När Bettan lämnade vallen var det med en ledning på 52 sekunder före klubbkompisen och landslagskollegan Felicia Lindqvist, och med distansvinnaren Chardine Sloof från SK Bore och Limas Johanna Skottheim tätt bakom. På det andra varvet utökade Bettan sitt försprång med ytterligare en halv minut och trots två bom i stående var hon helt ohotad, med en segermarginal i mål på hela 1.20. Chardine nollade även i stående och gick ut på slutvarvet 13 sekunder före Felicia, men fick se sig besegrad med 2,5 sekunder. Hon klarade i alla fall tredjeplatsen med fyra sekunder tillgodo på Johanna, som närmade sig oroande mycket på slutet.

Torstein Stenersen

Även bland herrseniorerna tillkom några IBU-åkare, inte minst Torstein Stenersen från Biathlon Östersund som gjorde några stabila insatser under veckan i Idre. Han inledde också starkt och var i ledningen efter det liggande skyttet, 10 sekunder före Limas Simon Hallström, och med hans lagkamrat Tobias Arwidson ytterligare fyra sekunder bakom. På väg in till det stående skyttet var avståndet något större, men när både Torstein och Simon åkte på en bom medan Tobbe nollade ännu en gång var ledningen nere i två sekunder. På slutvarvet var det dock ingen tvekan vem som var starkat och i mål växte Torsteins segermariginal till 17 sekunder. Simon klarde andraplatsen efter att ha tagit in drygt 15 sekunder mot Tobbe på slutvarvet, och i mål var han en knapp sekund före.

Kompletta resultat hittar du här

Text och analys: L-G Alsenius

 

 

 

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info