Hoppa till sidans innehåll

Blygsamma placeringar för de svenska skidskyttarna i Ungdoms-OS

12 FEB 2019 16:11
Idag inleddes Ungdoms-OS för skidskyttarna med sprint i ett snöigt Sarajevo. Det var bara två totalt som sköt fullt och svenskarna hade det tufft på vallen. Anton Ivarsson kom 28:a i herrklassen medan Erika Österman var bäst av damerna på 31:a plats.
  • Skapad: 12 FEB 2019 16:11

Herrarnas sprint

Anton Ivarsson från Tullus låg bra med på det första varvet och lämnade vallen 38 sekunder från täten som 15:e man, trots en bom i det liggande skyttet. Tyvärr gjorde ytterligare tre missade skott i stående att han föll till 36:e plats, men tack vare ett starkt slutvarv där han bara tappade 15 sekunder mot vinnaren Eric Perrot från Frankrike avancerade Anton åtta placeringar och blev 28:a i mål, 2,20 från segern.

Älvdalens Oscar Andersson var på väg mot något stort när han sköt fullt i liggande och gick ut på det andra varvet som sjua, 29 sekunder från ledningen. Men i det stående skyttet fick han problem och tvingades åka tre varv i straffrundan och lämnade vallen som 34:a, sex sekunder före Anton. På slutvarvet fick Oscar däremot släppa landsmannen och ytterligare fyra åkare förbi sig till 39:e plats i mål.

Erik Larsson från Mora var en bit efter på det första varvet, och med tre bom i det liggande skyttet lämnade han vallen först på 66:e plats. I stående gick det något bättre, men ytterligare två missade skott gjorde att han låg kvar på samma placering. Erik lyckades heller inte avancera på slutvarvet utan tappade i stället en placering och blev 67:a i mål som tredje svensk, drygt fyra och en halv minut från segern och 1,50 bakom Oscar.

Dala-Järnas Alfred Eriksson deltog i Junior-VM förra året och är det ende av svenskarna som har tävlat internationellt tidigare. Då hade han stora svårigheter i skyttet och det gällde tyvärr även idag. Precis som Erik inledde han med tre bom i det liggande skyttet och lämnade vallen som 59:a, och när det blev ytterligare tre missade skott i stående föll Alfred till 74:e plats. Han förlorade sedan två placeringar på slutvarvet och blev 76:a i mål, 48 sekunder bakom Erik.

Damernas sprint

Erika Österman från Häverödal hängde med bra i spåret på det första varvet, men åkte på två bom i liggande och lämnade vallen som 43:a. Hon brukar vara ganska ojämn i skyttet, men idag lyckades hon hålla ihop det fint i stående och efter fem fullträffar gick Erika ut på slutvarvet som 26:a. Tyvärr tröt krafterna en aning mot slutet och i mål var hon  på delad 31:a plats som bästa svenska, 2,22 efter vinnaren Hanna Börve från Norge.

Bores Wilma Björn inledde lovande på det första varvet och låg bäst till av svenskorna på 33:e plats, efter en bom i det liggande skyttet. Däremot missade hon hela tre skott i stående och det gjorde att hon föll 15 placeringar i resultatlistan. I mål var Wilma på 50:e plats, 3,48 från segern och 1,25 bakom Erika - ändå en godkänd insats av den unga talangen som bara är 16 år gammal.

Mathilda Evaldsson från Finnskoga åkte i paritet med Wilma på det första varvet, men började med två missade skott i liggande och gick ut på det andra varvet som 51:a, 10 sekunder bakom Erika. Till skillnad mot henne fortsatte problemen även i stående för Mathilda med ytterligare två bom, men trots det avancerade hon en placering. På slutvarvet tappade hon däremot drygt 50 sekunder och blev 56:a i mål.

Häverödals Alva Sköld har imponerat på hemmaplan, men idag fungerade vare sig åkning eller skytte. Precis som Erika och Mathilda missade hon två skott i liggande men var en minut bakom dem på 70:e plats, och efter ytterligare två bom i stående låg hon en placering bättre. Men på slutvarvet vaknade Alva till en aning och förlorade bara 22 sekunder mot täten och avancerade til 65:e plats i mål, 5,21 efter Hanna Börve.

I morgon fortstter skidskyttetävlingarna i Sarajevo med distans för de duktiga ungdomarna, födda 2001 och 2002.

Text och analys: L-G Alsenius

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info