Hoppa till sidans innehåll

Blygsamma placeringar för de svenska skidskyttarna i Ungdoms-OS

12 FEB 2019 16:11
Idag inleddes Ungdoms-OS för skidskyttarna med sprint i ett snöigt Sarajevo. Det var bara två totalt som sköt fullt och svenskarna hade det tufft på vallen. Anton Ivarsson kom 28:a i herrklassen medan Erika Österman var bäst av damerna på 31:a plats.
  • Skapad: 12 FEB 2019 16:11

Herrarnas sprint

Anton Ivarsson från Tullus låg bra med på det första varvet och lämnade vallen 38 sekunder från täten som 15:e man, trots en bom i det liggande skyttet. Tyvärr gjorde ytterligare tre missade skott i stående att han föll till 36:e plats, men tack vare ett starkt slutvarv där han bara tappade 15 sekunder mot vinnaren Eric Perrot från Frankrike avancerade Anton åtta placeringar och blev 28:a i mål, 2,20 från segern.

Älvdalens Oscar Andersson var på väg mot något stort när han sköt fullt i liggande och gick ut på det andra varvet som sjua, 29 sekunder från ledningen. Men i det stående skyttet fick han problem och tvingades åka tre varv i straffrundan och lämnade vallen som 34:a, sex sekunder före Anton. På slutvarvet fick Oscar däremot släppa landsmannen och ytterligare fyra åkare förbi sig till 39:e plats i mål.

Erik Larsson från Mora var en bit efter på det första varvet, och med tre bom i det liggande skyttet lämnade han vallen först på 66:e plats. I stående gick det något bättre, men ytterligare två missade skott gjorde att han låg kvar på samma placering. Erik lyckades heller inte avancera på slutvarvet utan tappade i stället en placering och blev 67:a i mål som tredje svensk, drygt fyra och en halv minut från segern och 1,50 bakom Oscar.

Dala-Järnas Alfred Eriksson deltog i Junior-VM förra året och är det ende av svenskarna som har tävlat internationellt tidigare. Då hade han stora svårigheter i skyttet och det gällde tyvärr även idag. Precis som Erik inledde han med tre bom i det liggande skyttet och lämnade vallen som 59:a, och när det blev ytterligare tre missade skott i stående föll Alfred till 74:e plats. Han förlorade sedan två placeringar på slutvarvet och blev 76:a i mål, 48 sekunder bakom Erik.

Damernas sprint

Erika Österman från Häverödal hängde med bra i spåret på det första varvet, men åkte på två bom i liggande och lämnade vallen som 43:a. Hon brukar vara ganska ojämn i skyttet, men idag lyckades hon hålla ihop det fint i stående och efter fem fullträffar gick Erika ut på slutvarvet som 26:a. Tyvärr tröt krafterna en aning mot slutet och i mål var hon  på delad 31:a plats som bästa svenska, 2,22 efter vinnaren Hanna Börve från Norge.

Bores Wilma Björn inledde lovande på det första varvet och låg bäst till av svenskorna på 33:e plats, efter en bom i det liggande skyttet. Däremot missade hon hela tre skott i stående och det gjorde att hon föll 15 placeringar i resultatlistan. I mål var Wilma på 50:e plats, 3,48 från segern och 1,25 bakom Erika - ändå en godkänd insats av den unga talangen som bara är 16 år gammal.

Mathilda Evaldsson från Finnskoga åkte i paritet med Wilma på det första varvet, men började med två missade skott i liggande och gick ut på det andra varvet som 51:a, 10 sekunder bakom Erika. Till skillnad mot henne fortsatte problemen även i stående för Mathilda med ytterligare två bom, men trots det avancerade hon en placering. På slutvarvet tappade hon däremot drygt 50 sekunder och blev 56:a i mål.

Häverödals Alva Sköld har imponerat på hemmaplan, men idag fungerade vare sig åkning eller skytte. Precis som Erika och Mathilda missade hon två skott i liggande men var en minut bakom dem på 70:e plats, och efter ytterligare två bom i stående låg hon en placering bättre. Men på slutvarvet vaknade Alva till en aning och förlorade bara 22 sekunder mot täten och avancerade til 65:e plats i mål, 5,21 efter Hanna Börve.

I morgon fortstter skidskyttetävlingarna i Sarajevo med distans för de duktiga ungdomarna, födda 2001 och 2002.

Text och analys: L-G Alsenius

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

länk till inside på skidskytte.se

 Club-1988-Sweden-Team

 

 

Huvudsponsorer

Fristads

ATG
SkånskaByggvaror.se

 

Teamsponsorer

big

ifs

sj

stanley

swedemount

 


Samarbetspartners

access

bliz

flygbra

concept

hestra

idre

maurten

morespace

polar

sports

Wist last och buss

   

 

 

Officiella leverantörer

bodytech canvac
hwk Leki
larsen maplus
optilaser
redcreek rex2
skigo sportdoc
star start
sundström svea
swix tarsus
wiksten tst
vauhti  
 

 

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info