Hoppa till sidans innehåll

Blygsamma stafettplaceringar för Sverige i Junior-VM

29 JAN 2019 16:27
De svenska JVM-lagen hade inte skyttet med sig i tisdagens stafetter i den yngsta åldersklassen, utan åkte på flera straffrundor. Damerna hamnade till sist på 16:e plats, medan herrarna blev 19:e lag i mål.
  • Uppdaterad: 29 JAN 2019 16:27

Herrarnas stafett

Knut Vikström tog hand om startsträckan och var 10:a in till det liggande skyttet, men fick använda ett extraskott, och lämnade vallen på 17:e plats, 38 sekunder efter ledande Slovenien. På vägen fram till det stående skyttet höll han avståndet mot täten och avancerade dessutom fyra placeringar, men efter tre extraskott och en serie på 1,09 föll han till 18:e plats. Knut klättrade på nytt på det avslutande varvet och växlade som 15:e man, 1,23 efter Ukraina som hade tagit över ledningen. Skyttet kunde ha varit bättre, men i spåret gjorde han en godkänd insats med 10:e tid, 41 sekunder efter fransmannen Louis Girod.

På sitt inledande varv tappade Emanuel Westberg inte mer än 16 sekunder mot täten, men tvingades även han använda tre extraskott i det liggande skyttet, i en serie på hela 1,22. Därmed var Sverige åter på 18:e plats, men nu nästan två och en halvminut efter, och med ytterligare ett extraskott i stående förlorade han en halvminut till. Emanuel växlade till sist som 18:e man, 3,47 bakom Tyskland som hade skaffat sig en stabil ledning på 46 sekunder. I spåret hade han 19:e tid, 2,06 efter italienaren Tommaso Giacomel som var snabbast.

Malte Stefansson höll avståndet bra mot täten på sitt första varv med åttonde åktid, och plockade dessutom två placeringar. Därefter sköt han fullt i liggande, och avancerade ytterligare en placering på vägen fram till det avslutande stående skyttet. Tyvärr blev det en riktig mardröm för Malte som tvingades åka hela tre straffrundor, och med det föll Sverige till 19:e plats, som också blev placeringen i mål, över sex och en halv minut bakom Tyskland. Malte inledde starkt i spåret men tröttnade efterhand, och totalt hade han 15:e tid, 1,20 långsammare än slovenen Alex Cisar.

Damernas stafett

Norskan Maren Bakken spräckte startfältet direkt och Julia Johansson hade vissa problem att hänga med,  men var ändå inte mer än 17 sekunder efter in till det liggande skyttet, som 17:e åkare. Men trots att hon sköt fullt tog serien lång tid, vilket gjorde att hon gick ut från vallen 49 sekunder från täten. På mellanrundan tappade Julia över en minut och tre placeringar, och efter två extraskott i stående i en serie på hela 1,11 var Sverige på 21:a plats. På vägen till växling blev hon sedan passerad av ytterligare en åkare, och avståndet växte till 3,07 efter ledande Norge. I spåret var Julia 2,17 efter fransyskan Laura Boucaud, med 23:e åktid.

Johanna Nordqvist tog vid på den andra sträckan och tappade en dryg halvminut på det första varvet, men efter fem fullträffar närmade hon sig lagen framför. Hon var fortfarande 22:a in till det stående skyttet, men trots ett extraskott avancerade Johanna fyra placeringar, och med 12:e tid på slutvarvet växlade Sverige som 17:e lag, 4,28 bakom Norge.Totalt var Johanna 1,21 efter norskan Anne De Besche som var snabbast i spåret med 17:e åktid, men endast en bom är mer än godkänt.

På sitt första varv hade Sara Andersson fjärde tid i spåret och passerade Kanada, och tog även in på lagen närmast framför, Hon tvingades dock använda ett extraskott i liggande, och serien tog dessutom över en minut, vilket gjorde att hon forfarande låg på 16:e plats. På vägen till det stående skyttet körde Sara även förbi Estland, men tyvärr åkte hon på två straffundor och tappade hela 1,33 på vallen. Hon gick ut på slutvarvet som 16:e åkare, och samma placering hade Sverige även i mål, nästan sju minuter efter Norge. I spåret gjorde Sara ännu en stark insats med femte tid, bara 27 sekunder efter fransyskan Paula Botet.

I morgon är det dags för de äldre juniorernas stafetter i slovakiska Osrblie. Förra året tog damerna guld i den yngre klassen, och två tredjedelar av är med även i år - nämligen Elvira Öberg och Amanda Lundström. Duon kompletteras den här gången av Annie Lindh - ett riktigt starkt lag! Herrarna startar kl.11.00 och damerna kl. 14.30.

Elvira Öberg

Text och analys: L-G Alsenius

 

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info