Hoppa till sidans innehåll

Bronsmedalj för damerna i Junior-VM, efter spännande spurtstrid!

30 JAN 2019 15:53
Amanda Lundström, Annie Lindh och Elvira Öberg gjorde en lysande laginsats i damernas stafett i Osrblie och tog brons, efter att Elvira spurtat ner både Norge och Italien på upploppet. Herrarna kom tidig på efterkälken och blev 14:e lag i mål.
  • Uppdaterad: 30 JAN 2019 15:53

Herrarnas stafett

Viktor Brandt låg långt bak i startfältet på det inledande varvet och hade lite svårt att hänga med i det hårda tempot. Han var 25 sekunder från täten som 19:e man in till det liggande skyttet, men avancerade fem placeringar, trots ett extraskott. På vägen till stående tappade Viktor 44 sekunder och två placeringar, och tvingades sedan använda all tre extraskotten, men klarade sig i alla fall utan straffrunda. Han gick ut på slutvarvet som 17:e man och växlade på samma placering, drygt 1,40 efter Kazakstan, vars startman Roman Yeremin även var snabbast i spåret. Viktor var 1,44 långsammare, med 18:e åktid.

På sitt första varv låg Emil Nykvist kvar på 17:e plats, men tappade 20 sekunder på täten. Trots två extraskott i liggande avancerade han sedan en placering och lämnade vallen knappt två minuter efter Ryssland som hade tagit över ledningen. Emil förlorade även runt 20 sekunder mot täten på mellanrundan, men tog in en dryg halvminut på vallen efter fem snabba fullträffar i det stående skyttet. Han gick ut på slutvarvet på 15:e plats, men åkte starkt och passerade tre åkare tack vare femte tid. Emil växlade till sist som 12:e man, 1,54 efter Tyskland som tog över ledningen från Ryssland när Ilnaz Mukhamedzianov tvingades i i straffrundan. I spåret var Emil en knapp minut långsammare än ryssen med 11:e åktid.

Henning Sjökvist lyckade inte hänga med Frankrike och Ukraina på sitt första varv utan föll till 14:e plats inför det liggande skyttet, men imponerade med fem fullträffar på 33 sekunder och höll placeringen ut på mellanrundan. Tyvärr tappade han mycket tid på vägen fram till det stående skyttet och dessutom en placering, men trots tre extraskott var han tillbaka på 14:e plats. Henning fick sedan åka i ett ingemansland på slutvarvet och vid växlingen var avståndet till ledande Ryssland 3,25. Skyttet har blivit bättre i år, men åkmässigt är han en bit från sin vanliga form. Idag var Henning 1,39 långsammare än slovaken Tomas Sklenarik med 17:e åktid.

Det var ett svårt läge för Oskar Ohlsson på slutsträckan, och på vägen fram till det liggande skyttet tappade han 20 sekunder på täten. Men efter att ha klarat sig med ett extraskott avancerade han två placeringar och var 12:a ut på mellanrundan, tyvärr fortfarande utan andra lag att samåka med. Inför det stående skyttet hade avståndet till täten växt med ytterligare 17 sekunder, och när Oskar tvingades in i straffrundan föll han två placeringar och förde Sverige i mål som 14:e lag, 5,31 efter segrande Ryssland som vann en tuff spurtstrid mot Tyskland och Italien. Oskar har inte riktigt fått till åkningen i Osrblie, och idag var han 1,20 efter tjecken Jakub Stvrtecky, med 11:e tid i spåret.

Damernas stafett

Det var ett väl samlat startfält på det första varvet och Amanda Lundström låg fint med som sexa in till det liggande skyttet. Hon inledde med fem fullträffar på 28 sekunder och lämnade vallen som sjua, 10 sekunder bakom ledande Frankrike. På vägen fram till stående hade hon fjärde åktid och tog in sju sekunder på täten, och avancerade en placering. Tack vare ytterligare en nolla på 22 sekunder gick hon ut på slutvarvet strax bakom ledande fransyskan Camille Benet, och med Norge och Tyskland i ryggen. Amanda växlade till sist som tvåa, fem sekunder efter Frankrike, och gav Sverige en suverän start på stafetten. Totalt hade hon femte åktid, bara tre sekunder efter tjeckiskan Petra Sucha - en stark insats både i spåret och på vallen!

Annie Lindh tog vid på den andra sträckan och minskade avståndet med tre sekunder, men fick släppa Tyskland förbi sig på vägen till det liggande skyttet.Tyvärr tvingades hon använda alla tre extraskotten och föll till sjunde plats, en knapp halvminut från täten. Annie åkte sedan riktigt starkt på mellanrundan med femte tid och avancerade en placering inför det stående skyttet, och tack vara fem fullträffar lämnade hon vallen som femma. På slutvarvet fick hon sedan släppa två lag förbi sig, och vid växling var Sverige sjua, 37 sekunder efter ledande Frankrike, men inte mer än 15 sekunder från pallen. I spåret hade Annie sjätte åktid, 15 sekunder bakom bulgariskan Milena Todorova - en klar uppryckning jämfört med distansloppet senast.

Det måste ha varit ett inspirerande jaktläge för Elvira Öberg, och redan på det första varvet tog hon sig förbi både Bulgarien och Kanada med fjärde tid i spåret. Hon var femma in till det liggande skyttet, men tack vare fem säkra fullträffar lämnade Elvira vallen som trea, och inför sista stående var Sverige i rejält slagläge för medalj. Tyvärr fick hon avända ett extraskott, vilket gjorde att hon gick ut på slutvarvet som fyra, tre sekunder bakom Norge på bronplatsen, och med Italien fem sekunder bakom. Vid sista mellantiden var de tre lagen tillsammans, men nu visade Elvira riktig "fighting spirit" och spurtade ner konkurrenterna. och förde Sverige till en fin bronsmedalj. Totalt var Elvira en minut långsammare än supersnabba polskan Kamila Zuk, med sjätte tid i spåret.

Vilken härlig stafett av de svenska tjejerna - grattis Amanda Lundström,  Annie Lindh och Elvira Öberg!

I morgon är det vilodag i Osrblie, men på fredag fortsätter Junior-VM med sprint för den yngre åldersklassen.

Text och analys: L-G Alsenius

 

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info