Hoppa till sidans innehåll

Chardine och Tobbe vann i snöig Swe Cuppremiär

08 DEC 2018 20:00
Årets nationella skidskyttetävlingar inleddes med distanslopp både för juniorer och seniorer i ett snöigt Östersund, med tunga spår och besvärligt sikt på skjutvallen för åkarna.
  • Uppdaterad: 08 DEC 2018 20:00

Wilma Björn Bore Biathlon

SK Bores Wilma Björn tog hem segern i damernas yngsta juniorklass med snabbast åktid och efter tre bom, alla i stående. Hon hade drygt två och en halv minut tillgodo på tvåan Linda-Louise Köld från Häverödal som missade ett skott mer och som var 1,47 långsammare i spåret. Hon var åtta sekunder bakom Hedes Vanja Kant efter det sista skyttet, men passerade henne på slutvarvet och var två sekunder före i mål. Vanja fick nöja sig med tredjeplatsen, fyra sekunder före Märta Andersson från Dala Järna.

Oscar Andersson Mora Biathlon

Älvdalens Oscar Andersson var favorit till segern i H 16/17 och han infriade förväntningarna, trots fyra bom i stående. Med det var han ändå bäst i hela startfältet, och tack vare näst snabbaste åktid var Oscar drygt tre och en halv minut för tvåan Vincent Grein från hemmaklubben Tullus som sköt fem bom, men som var klart långsammare i spåret. Tredjeplatsen gick till Erik Larsson från Mora. Han åkte sex sekunder snabbaste än Oscar, men var 4.23 efter i mål, efter hela 10 bom.

Alva Sköld, Häverödal SK

Förra säsongen dominerade Alva Sköld från Häverödal damernas yngsta juniorklass i suverän stil. I år tävlar hon mot ett år äldre konkurrenter i D 18/19, men av döma av dagens insats verkar det inte bekomma henne alls. Alva var säkerheten själv på vallen med endast en bom, och tack var det fina skyttet tog hon hem segern, 35 sekunder före jämnåriga klubbkompisen Erika Österman. Hon var faktiskt betydligt snabbare än Alva i spåret, men fick se sig besegrad efter fyra missade skott. Tullus Anna-Karin Heijdenberg blev trea, 2,17 bakom med sex bom.

Malte Stefansson, Oxbergs IF

Malte Stefansson från Oxberg tillhör Framtidslandslaget och tog en meriterande seger i H 18/19, trots sex bom. Det hade också Tullus Anton Ivarsson, men åkmässigt var han drygt en och en halv minut långsammare. Anton klarade ändå andraplatsen med god marginal före Alfred Eriksson som också tillhör Framtidslandslaget. Men Alfred var oväntat nästan två minuter efter Malte i spåret och med sju missade skott fick han nöja sig med tredjeplatsen, i hård kamp med Anton Vikström från I 19 som var en dryg sekund efter i mål som fyra.

Amanda Lundström, I 19 IF

Både Elvira Öberg och Annie Lindh har tävlat i IBU-cupen och saknades i startlistan, vilket lämnade fältet fritt för fjolårets JVM-trea Amanda Lundström från I 19. Trots en bom i var och ett av de tre första skjutningarna var segern aldrig i fara. Med en nolla i sista stående var hon drygt två och en halv minut före Nicolina Lindqvist från Biathlon Östersund som hade en bom mer, totalt fyra. Amanda Nordqvist från I 21 blev trea, 40 sekunder bakom Nicolina, efter två missade skott. Annars var hennes klubbkompis Anna Hedström snabbast av alla, två minuter före Amanda, men efter hela nio bom blev hon femma i mål.

Emil Nykvist, Bore Biathlon

SK Bores Emil Nykvist dominerade herrarnas äldsta juniorklass förra säsongen och efter en ny regeländring får han vänta med att steget upp till seniorerna ytterligare ett år. Idag inledde han med en ny säker vinst, närmare tre minuter före Henning Sjökvist, Biathlon Östersund, efter fem bom mot Hennings sex och med nästan två minuter bättre åktid. Viktor Brandt från I 2 var ytterligare 14 sekunder bakom som trea med fem bom, men han var mer än fem minuter långsammare än Emil i spåret.

Chardine Sloof, Bore Biathlon

Damernas seniorklass blev en tunn historia med alla de bästa åkarna borta på internationella updrag. Bores Chardine Sloof gjorde comeback efter långvariga skador och sjukdomar och vann helt ohotad efter tre missade skott, nästan tre och en halv minut före Anna Wikström från Mora som hade fyra bom. Hedes Linn Larsson har även hon varit både sjuk och skadad och har ännu inte hittat tillbaka till den fina formen för två säsonger sedan. Idag blev hon trea med fem bom, slagen av Chardine i spåret med över två minuter och totalt drygt fyra minuter efter.

Tobias Arwidson, Lima SKG

Herrseniorerna var några fler än damerna, men även där är de främsta åkarna upptagna med Världscupen och IBU-cupen. Limas Tobias Arwidson har haft en tuff höst med ryggproblem och har inte fått chansen internationellt, men idag tog han hem segern, framförallt tack vare starkt skytte. Tobbe missade bara ett skott på fyra skjutningar och var nästan två och en halv minut före Christofer Eriksson från Tullus. Han var visserligen en dryg halvminut snabbare i spåret, men åkte på fyra bom. Samma skjutresultat hade Viktor Olsson, Biathlon Östersund, men han var 40 sekunder bakom Christofer som trea.

I morgon fortsätter Swecuptävlingarna i Östersund med sprint. Då finns också flera åkare från IBU-cupen anmälda till start!

Fullständiga resultat hittar du här!


Text och analys: L-G Alsenius

 

 

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info