Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson Damlaget till världscuppremiären i Östersund 2019 (Ingela Andersson inte i bild).

Dags för en ny spännande skidskyttesäsong!

27 NOV 2019 13:00
På lördag inleds Världscupen i Östersund med Singel Mixstafett och Mixstafett. Vi hoppas på en lyckosam start för det starka svenska laget som består av såväl världsstjärnor som en lovande debutant.
  • Uppdaterad: 27 NOV 2019 13:00

Förra säsongen byggde det svenska skidskyttelandslaget vidare på OS-succén i PyeongChang och bjöd på en flera fantastiska insatser, inte minst damerna som mer än fördubblade antalet poäng. Hanna Öberg etablerade sig i världstoppen med totalt fem pallplatser under vintern. Hon vann både VM-guld och sin första världscupseger och var även delaktig i de övriga två VM-medaljerna. Hanna tog också hem masstartscupen och blev så bra som femma totalt.

- Att vinna VM-guld på hemmaplan var helt otroligt, sa Hanna Öberg på tisdagens presskonferens i Östersund.

- Det kommer att vara en av de stora höjdpunkterna i min karriär när jag tittar tillbaka, många år från nu.

Men det var inte bara Hanna som levererade under förra vintern. Både Mona Brorsson och Linn Persson närmade sig toppen rejält och var snubblande nära en pallplats vid flera tillfällen. Tillsammans med Anna Magnusson och Hanna Öberg lyckades de också bärga ett stafettsilver under världsmästerskapet hemma i Östersund.

 

Herrarna nådde inte riktigt samma framgångar, mycket beroende på att Fredrik Lindström fick nästan hela sin sista säsong spolierad av körtelfeber. Men visst fanns det en hel del ljusglimtar även här. Martin Ponsiluoma blev sensationellt trea i sprintloppet i Nove Mesto innan jul och fortsatte även senare att imponera, om än inte på samma höga nivå. Sebastian Samuelsson var annars som väntat vår främste herråkare. Han tog sin första pallplats i Oberhof i början av 2019 och dessutom ett VM-brons i Singel Mixstafett tillsammans med Hanna Öberg. Sebastian åkte snabbt i stort sett hela säsongen, men ett ojämnt skytte gjorde att han varvade topplaceringar med sämre resultat.

Sebastian är medveten om att problemen finns på skjutvallen:

- Det är det jag har jobbat med under sommaren och hösten, att jag ska bli en stabilare skytt och få fler bra dagar.

 

Det blir spännande att se om de svenska skidskyttarna har hittat formen redan till öppningsveckan i Östersund. Hanna Öberg är naturligtvis den som vi har mest förhoppningar på. Hon har inte haft en helt problemfri försäsong, men efter landslagets långa träningsläger i franska Pyrenéerna och därefter på hemmaplan i Idre ska hon vara redo för nya framgångar. Förra säsongen inledde Hanna med en lovande åttondeplats i distansloppet i Pokljuka för att därefter bli förkyld direkt och missa flera tävlingar. Om hon kan hålla sig undan sjukdomar och skador bör hon slåss om topplaceringar även i vinter.

Högt upp i resultalistan hoppas vi även att få se Mona Brorsson och Linn Persson - kanske till och med på pallen?

- Det är det som jag känner kan vara nästa steg, berättade Mona på presskonferensen och fick medhåll av Linn:

- Det känns absolut att det är en möjlighet om man gör ett riktigt bra lopp.

 Herrlaget till världscuppremiären i Östersund 2019.

Fler pallplatser och kanske till och med den första världscupsegern är det vi hoppas på för Sebastian Samuelssons del, för potentialen finns helt klart. Däremot genomgick Martin Ponsiluoma en operation under våren och är ett mer osäkert kort, men han har ju överraskat förr. Den nye landslagschefen Anders Byström har också varnat lite extra för Jesper Nelin och om han har lyckats stabilisera skyttet inför säsongstarten kan han absolut slå till - i så fall både välförtjänt och på tiden.

 

Det blir också mycket intressant att följa 20-åriga Elvira Öbergs debut i världscupsammanhang. Frågan är om pitejunioren bjuder på en sensation redan i söndagens sprint?

- Det ska bli superspännande, något som man har drömt om och sett fram emot länge. Träningen har gått väldigt bra och det är verkligen inspirerande att se att man kommer närmare och närmare de andra tjejerna, säger en förväntansfullt Elvira Öberg som är osäker om Junior-VM blir säsongens huvudmål.

Det hänger naturligtvis en hel del på hur hon lyckas i Världscupen...

 

På fredag klockan 10 avslöjas de inledande stafettlagen vid nästa presskonferens på skidskyttstadion i Östersund. Den kan du också följa på skidskytte.se

 

Text och analys: L-G Alsenius

Foto: Per Danielsson

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info