Hoppa till sidans innehåll

Elvira Öberg nära medalj i spännande sprintdrama i Junior-VM!

02 FEB 2019 17:36
Marginalerna var inte på Elvira Öbergs sida när hon blev fin fyra i dagens sprint i Osrblie med fullt skytte, endast två tiondelar från pallen. Annie Lindh åkte snabbt och blev 12:a, medan Emil Nykvist var bäst av herrarna på 25:e plats.
  • Uppdaterad: 02 FEB 2019 17:36

Herrarnas sprint

Precis som i distansloppet var Emil Nykvist en dryg halvminut från täten in till det liggande skyttet. Han inledde starkt med fem fullträffar och gick ut på mellanrundan som 22:a, och avancerade två placeringar in till stående. Trots en snabb serie på 27 sekunder blev det en bom, vilket gjorde att Emil lämnade vallen som 24:a, och i mål var han en placering sämre. I spåret var han snabbast av svenskarna, 1,40 efter Roman Yeremin från Kazakstan - ännu en fin insats av den lovande Boreåkaren, även om han inte har fått till den riktiga fullträffen. Men den kommer kanske i morgondagens jaktstart - det är mindre än 40 sekunder upp till en plats bland de 10 främsta...

Viktor Brandt tappade en dryg minut på det första varvet och åkte därefter på en bom i det liggande skyttet, och lämnade vallen som 60:e man. Han var 13 placeringar sämre in till stående, men lyckade skjuta fullt i en supersnabb serie på 19 sekunder. Tack vare det fina jobbet på vallen gick Viktor ut på det sista varvet på 49:e plats och blev 52:a i mål, knappt tre minuter efter segrande norrmannen Vebjörn Sörum. Tyvärr förlorade han mycket tid i spåret där han var långsammast av svenskarna, 3,12 efter bäste åkare, men på skjutvallen var Viktor snabbast av alla, efter två serier på 44 sekunder. I jaktstarten får han i första hand satsa på poängplats - dit är det bara en dryg straffrunda.

Snabbast av svenskarna på det inledande varvet var Oskar Ohlsson, tre sekunder före Emil. Han lämnade vallen som 44:a efter en bom i det liggande skyttet, och avancerade fem placeringar på vägen till stående. Tyvärr åkte Oskar på hela tre bom och föll till 69:e plats, och trots en kämpainsats på slutvarvet gick han i mål som 62:a, inte mer än en dryg sekund från en plats i söndagens jaktstart. Det var en trist avslutning på Junior-VM för Oskar som inte har fått till skyttet under veckan. Dessutom har åkformen inte heller varit på topp, utan även idag var han långsammare än Emil, vilket inte brukar vara fallet. Totalt var Oskar åtta sekunder efter landsmannnen och 1,48 bakom bäste åkare.

I det inledande distansloppet imponerade Henning Sjökvist med endast två bom på fyra skjutningar, men i dag inledde han med tre missade skott i liggande och var drygt två minuter från täten på 91:a plats.På det andra varvet tappade han hela 1,16 och åkte sedan på ytterligare två straffrundor i det stående skyttet. Henning gick ut på slutrundan på 87:e plats och var två placeringar bättre i mål. I spåret var han 3,06 efter Roman Yeremin, men var i alla fall sex sekunder snabbare än Viktor. Vi får hoppas att Henning får till åkningen framöver, för han kan betydligt bättre.

Damernas sprint

Elvira Öberg inledde oväntat försiktigt i spåret och var nästan en halv minut från täten in till det liggande skyttet, men lämnade vallen 16 sekunder bakom som 11:a. På det andra varvet tappade hon två placeringar, men efter fem nya fullträffar i stående gick hon ut på slutvarvet som fyra, nio sekunder från pallen. Vid den sista mellantiden hade Elvira minskat avståndet med hälften, men trots en suverän finish var hon futtiga två tiondelar för sen i mål som fyra, 14 sekunder bakom segrande ukrainskan Ekaterina Bekh. Lite surt för Elvira, men ändå en riktigt stark insats och ett lysande utgångsläge inför jaktstarten, där hon i högsta grad är med och slåss om segern. Fullt skytte imponerar, och i spåret hade hon 12:e tid, 47 sekunder långsammare än polskan Kamila Zuk - betydligt bättre än i distansloppet.

Redan på det första varvet satte Annie Lindh högsta fart i spåret och var snabbast av svenskorna in till det liggande skyttet som femma, 22 sekunder från täten. Det tog lite tid på vallen, men efter fem fullträffar gick hon ut på mellanrundan som åtta, sekunden före Elvira. Annie höll både placering och avstånd riktigt bra på vägen till det stående skyttet, men tyvärr blev det en bom vilket gjorde att hon lämnade vallen som 12:a, och den placeringen hade hon också i mål. Idag var det en helt annat sting i åkningen och totalt hade Annie så bra som sjunde tid i spåret, 34 sekunder bakom snabbaste åkare och 13 sekunder före Elvira. Hon är bara en halvminut från täten inför morgondagens jaktstart, så en pallplats är fullt möjlig även för Annie.

Amanda Lundström var två sekunder långsammare än Elvira på det inledande varvet, och åkte tyvärr på en bom i liggande och lämnade vallen på 39:e plats. Hon avancerade sedan nio placeringar på vägen til stående, men tvingades åter in i straffrundan efter ytterligare ett missat skott. Amanda gick ut på det slutvarvet som 30:e åkare, men plockade fyra placeringar och blev 26:a i mål, 1,14 från segern. Precis som de andra svenskorna var det betydligt bättre fart i spåret idag, och totalt var hon en knapp minut efter Kamila Zuk, men bara 12 sekunder långsammare än Elvira. Med sitt stabila skytte kan Amanda säkert avancera ordentligt i jaktstarten - det är bara drygt 40 sekunder upp till topp 10.

Den som hade det tuffast på det första varvet var Nicolina Lindqvist. Hon var 48 sekunder från täten in till det liggande skyttet, och efter två missade skott gick hon ut på mellanrundan som 76:a, men avancerade tre placeringar in till stående. Där tog Nicolina revansch med fem fullträffar och lämnade vallen på 55:e plats, men tappade en knapp minut på slutvarvet och blev 61:a i mål, två tiondelar från en plats i jaktstarten. Precis som Elvira hade hon marginalerna emot sig idag, men hon får ta med sig det fina ståskyttet. Nicolina var 2,25 efter snabbaste åkare i spåret, en aning bättre än i distansloppet.

I morgon avslutas Junior-VM med fyra jaktstarter. I första hand får vi sätta vårt hopp till Elvira Öberg och Annie Lindh som har skaffat sig fina utgångslägen för medalj!

Text och analys: L-G Alsenius

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info