Hoppa till sidans innehåll

Elvira Öberg om första tiden i landslaget

25 AUG 2018 20:34
Hon har två år kvar som junior, men Elvira Öberg ingår redan nu i A-landslagstruppen. Här berättar hon om den första tiden, intensifieringen av träningen samt stämningen i truppen.
  • Uppdaterad: 25 AUG 2018 20:38

I april fick Elvira Öberg beskedet att hon blivit uttagen i A-landslagstruppen. Nu är första sommarträningen med nya gänget och Wolfgang Pichler som huvudtränare snart över.

– Det är klart att det har varit kul, men sen har det varit otroligt tufft också. Det har blivit stor ökning i träningsmängd och träningsupplägg hur träningen genomförs så det har varit en ganska stor omställning, säger hon. 

 

Träningen med landslaget inleddes under ett skytteläger i Östersund i slutet av april. Sedan det startskottet har Öbergs träningspass både blivit fler och längre jämfört med tidigare.

– Största skillnaden är träningsmängden och sen tränar vi ganska mycket hårdare också. Det är ju mer tid i de här lite högre intensiteterna. Det är nästan den största omställningen, att man kör fler hårda pass. Intervallpassen är betydligt mycket längre också. Det är speciellt och det är väl det som är ganska kännetecknande för Wolfgangs träning också, mycket och hårt.

Hur är han, Wolfgang Pichler, som tränare då undrar säkert många utomstående.

– Han är väldigt mån om att vi ska utvecklas och lyckas och han har väldigt bra koll på en. ”It`s suposed to be hard” brukar han säga.

 

Hur tycker du själv att det har gått så här långt?

– Jag tycker ändå att det har gått ganska bra. Jag har lyckats hålla mig ovanför isen. Det är inte alltid man är jättepigg. Men man ska vara trött också, annars blir man ju inte bättre heller. Så det är som det ska. 

19-åringen, tävlandes för Piteå, går sista året på skidgymnasiet i Sollefteå. Där har hon ett par kurser kvar innan studenten. Men Elviras sista år i skolan kommer att se väldigt annorlunda ut. 

– Det är ganska mycket läger särskilt i höst, då är det inte alls många veckor man är hemma. Sen kommer jag vara en del i Sollefteå, men förhoppningen är att kunna vara en del i Östersund också, säger hon och fortsätter.

– Det är ganska mycket mer resande nu. Tidigare har man haft läger på hemmaplan och åkt runt i Sverige. Nu flyger man nästan till vartenda läger. Men det går bra, man vänjer sig litegrann.

 

Fyra månader med landslaget har gått och Öberg känner redan nu att hon utvecklats. 

– Jag tycker att jag har blivit starkare, vi kör mer styrketräning än vad jag är van vid och mer rena pass när man kör treans växel och sånna saker. Och där känner jag ändå att jag har utvecklats. Men man har som sagt inte direkt fått känna så mycket på formen än, men jag tycker det går åt rätt håll. Eller det får man ju hoppas iallafall. 

 

Vad hoppas du träningen med landslaget ska ha gett när säsongen drar igång?

– Det är klart att man hoppas att åkningen ska ha utvecklats, det har varit min starka sida. Men också att kunna bli mer stabil på skjutvallen och skruva upp tempot där framförallt. Det är nästan där jag har haft mest att hämta gentemot de internationella konkurrenterna i min ålder. Det är där jag har legat lite efter så tiden på skjutvallen hoppas jag att jag kan skruva upp litegrann i vinter.

19-åringen hoppas såklart på positiva besked så snabbt som möjligt, men inser också vikten av att skynda långsamt.

– Man kan inte alltid räkna med att det ska bli jättekliv första året utan det kanske tar ett tag. 

 

Elvira Öberg har två år kvar som junior och till skillnad från resten av landslagskollegorna är hemma-VM i Östersund inte det stora målet.

– Det är Junior-VM. Sen hoppas jag kunna få köra någon IBU-cup, men annars är det största målet junior-VM. Att kunna åka dit och få vara i bra form och prestera årets bästa lopp och göra prestationer jag är nöjd med. Sen hoppas jag att det ska räcka till en medalj också. 

 

Hur är det att träna med landslaget?

– Lyckas man hänga med kanske en gång vet man att det är mot bra motstånd. Nästan alla har ju en OS-medalj så man vet att de är duktiga och det är väldigt inspirerande. 

Samtidigt vill hon passa på att hylla truppen som på damsidan består av storasyster Hanna Öberg, Mona Brorsson, Anna Magnusson, Linn Persson, Emma Nilsson och Chardine Sloof

– Det är bra stämning och det är ett bra gäng så det är jättekul. 

– Det är alltid någon som har en bra dag och man kan hjälpas åt. Man vet ju att det inte går bra för alla hela tiden och då kan vi hjälpas åt. Jag tycker att det funkar jättebra. 

 

Text: Cornelia Wikström

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

länk till inside på skidskytte.se

 Club-1988-Sweden-Team

 

 

Huvudsponsorer

Fristads

 
SkånskaByggvaror.se

 

Teamsponsorer

big

ifs

sj

stanley

swedemount

 


Samarbetspartners

access

bliz

flygbra

concept

hestra

idre

maurten

morespace

polar

sports

Wist last och buss

   

 

 

Officiella leverantörer

bodytech canvac
hwk Leki
larsen maplus
optilaser
redcreek rex2
skigo sportdoc
star start
sundström svea
swix tarsus
wiksten tst
vauhti  
 

 

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +46 (0) 10 476 42 41
E-post: This is a mailto link

Se all info