Hoppa till sidans innehåll

Elvira Öberg på 14:e plats i damernas sprint i JEM

09 MAR 2019 15:48
Det blev inga nya medaljer för Sverige när damernas sprint i Junior-EM avgjordes i Sjusjöen på lördagen. Elvira Öberg var främst av svenskorna på 14:e plats efter en bom, medan Annie Lindh sköt fullt och hamnade på 30:e plats i mål.
  • Skapad: 09 MAR 2019 15:48

Precis som i sprinttävlingarna förra veckan var Elvira Öberg en bit efter på det första varvet. Hon låg på 27:e plats in till det liggande skyttet, men var 11 placeringar bättre ut från vallen efter fem fullträffar, 20 sekunder från täten. Elvira höll placeringen på mellanrundan och avancerade till 14:e plats, trots en bom i stående. Hon höll sedan placeringen, tack vare 13:e åktid, och var 56 sekunder efter segrande fransyskan Camille Bened i mål. Det är fortfarande en bit kvar till toppformen för Elvira efter hennes sjukdomsperiod, men hon var ändå inte mer än 48 sekunder efter ryskan Anastasiia Goreeva, med 19:e tid i spåret - näst snabbast av svenskorna. Det är 40 sekunder fram till pallen inför söndagens jaktstart - ingen omöjlighet med fortsatt stabilt skytte.

Annie Lindh fanns vare sig med i Sjusjöen förra veckan eller i de inledande JEM-tävlingarna, men nu var hon tillbaka på startlinjen. Hon var visserligen 35 sekunder från täten in till det liggande skyttet, men lyckades nolla och gick ut på mellanrundan som 37:a. Annie tappade sex placeringar på vägen till stående, men tack vare fem nya fullträffar lämnade hon vallen på 29:e plats och var en placering sämre i mål, knappt 40 sekunder bakom Elvira. Naturligtvis är Annie inte tillbaka i bästa form ännu, men skyttet var imponerande och i spåret var hon 1,37 efter snabbaste åkare.

Precis som i de tidigare tävlingarna var Anna Hedström fint med från början och låg sexa in till det liggande skyttet, bara åtta sekunder från täten. Tyvärr blev det två bom direkt, vilket gjorde att hon gick ut på mellanrundan som 64:a. Där avancerade hon hela 25 placeringar med sjunde åktid, men missade ytterligare två skott i stående och lämnade vallen på 52:a plats. På slutvarvet förlorade hon 14 sekunder, men avancerade ändå till 39:e plats i mål, 25 sekunder bakom Annie, trots fyra bom mer. Anna imponerade på nytt i spåret med nionde tid totalt, endast 23 sekunder efter snabbaste åkare och en knapp halvminut snabbare än Elvira.

Anna-Karin Heijdenberg tappade 44 sekunder mot täten fram till det liggande skyttet och tvingades sedan åka två varv i straffrundan. Hon lämnade vallen på 84:e plats, men var sex placeringar bättre inför det stående skyttet. Där klarade hon sig med ytterligare en bom och var 66:a ut på slutvarvet, 14 sekunder från en plats i morgondagens jaktstart. Tyvärr ökade avståndet på vägen till mål där Anna-Karin var 18 sekunder för sen som 67:a. I spåret var hon 2,15 efter Anastasiia Goreeva, men var däremot åtta och snabbast av svenskorna på skjutvallen, efter två serier på 55 sekunder.

På det första varvet var Tilda Johansson en dryg sekund snabbare än Anna-Karin och inledde starkt med fem fullträffar i liggande. Hon gick ut på mellanrundan som 45:a, men tappade åtta placeringar på vägen till det stående skyttet, och åkte dessutom på två bom. Därmed gick Tilda ut på slutvarvet som 71:a och var en placering sämre i mål, 10 sekunder bakom Anna-Karin. Hon var även 13 sekunder långsammare än henne i spåret, totalt 2,28 efter snabbaste åkare.

Amanda Lundström fick en riktigt mardrömsstart på skjutvallen. Hon var annars några sekunder snabbare än Elvira inför det liggande skyttet, men åkte på hela fyra bom och lämnade vallen på plats 100 - och därmed var tävlingen i stor sett över för den duktiga Bodenåkaren. Hon försökte trycka på i spåret och avancerade nio placeringar in till det stående skyttet, men när det blev ytterligare ett varv i straffrundan låg Amanda på 87:e plats. Hon klättrade visserligen 14 placeringar på vägen till mål som 73:a, men ändå med en dryg halvminut fram till en plats i jaktstarten. Det var en riktigt tråkig avslutning på mästerskapet för Amanda som var 1,17 efter snabbaste åkare och en knapp halvminut långsammare än Elvira. Hon får försöka glömma tävlingen så fort som möjligt och glädjas åt sina två fina medaljer.

Ella Halvarsson var några sekunder snabbare än Tilda på det första varvet, men precis som Amanda inledde hon med fyra bom i liggande och gick ut på mellanrundan som 104:a. I det stående skyttet blev det ytterligare ett missat skott, men trots det avancerade Ella till 97:e plats i mål, nästan fyra minuter från segern. I spåret var hon fem sekunder snabbare än Tilda, totalt 2,23 efter Anastasia Goreeva.

I morgon avslutas Junior-EM i Sjusjöen med jaktstarter. Herrarnas tävling inleds klockan 10 medan damer kör tre timmar senare. Sverige har sju åkare till start - fyra herrar och tre damer.

Text och analys: L-G Alsenius

 

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info