Hoppa till sidans innehåll

Förbundets förslag gillades av Riksidrottsmötet

2017-06-13 00:44
Riksidrottsförbundets distriktsorganisation hindrar utveckling för mindre förbund, genom att de regionala resurserna vattnas ur. Vid förra helgens Riksidrottsmöte beslutades därför, på initiativ av Skidskytteförbundet, förändringar av dessa regler.
  • Uppdaterad: 2017-06-13 00:57

Här kan ni läsa motionen som godtogs:

Bakgrund

När ett mindre förbund, med ojämn utbredning över landet vill och har ambitionen att växa och öka sin verksamhet har Skidskytteförbundet (SSSF) upptäckt ett antal utmaningar i Riksidrottsförbundets (RF/SISU) organisation som verkar hindrande för tillväxt och ökad aktivitet.

Skidskytteförbundet har i sin utbildningsstege integrerat RF:s utbildningsmoduler som plattformen, grundtränarutbildning osv. Tanken är att detta ska ske i samarbete med RF/SISU distriktsorganisation. Redan här uppkommer en tydlig utmaning i områden där skidskyttet är mindre utbrett. Vi kommer helt enkelt inte upp i den kritiska massa av deltagare för att RF/SISU ska engagera sina resurser i SSSF:s  utbildningsstege.

En annan faktor som spelar in där förbund likt SSSF är mindre utbredda är att ansvarig RF/SISU konsulent har skidskytte tillsammans med kanske 20 andra idrotter. Denna splittring gagnar ingen och kan knappast vara effektiv.

Viktigt i sammanhanget är naturligtvis att nämna att nuvarande RF/SISU organisation säkerligen passar de större idrottsförbunden bättre som har fyllig utbredning över hela landet. 

Motion 

SSSF föreslår att RF/SISU ser över sin distriktsorganisation så att den även passar idrottsförbund med mindre och ojämn utbredning.

Lämpligen kan detta göras i befintlig distriktsorganisation, men där en idrottskonsulent får ansvar för tex skidskytte i upp till 5-6 distrikt för samordning och koordinering av utbildningsinsatser i ett större område så att förutsättningar finns att tillräckligt många deltagare i aktiviteter so utbildning kan uppnås. Idrottskonsulenten får i gengäld släppa ansvaret för 5-6 idrotter till kollegor i andra distrikt och får därmed en mer fokuserad arbetssituation.

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +46 (0) 10 476 42 41
E-post: This is a mailto link

Se all info