Hoppa till sidans innehåll
Foto: Nicklas Olausson

Försäsongens första läger: "Det är viktigt att vi har roligt"

20 MAJ 2019 09:59
I mitten av mars avslutades 2018/2019 års världscupsäsong. Under fredagen drar uppladdningen inför nästa säsong igång på allvar, när landslagstruppen åker till Kreta på läger.
  • Uppdaterad: 20 MAJ 2019 09:59

Uppladdningen inför nästa skidskyttesäsong drar nu igång på allvar. Under fredagen åker landslagsåkarna till Kreta för försäsongens första utlandsläger och under lördagen drar träningsveckan igång. 

– Den sista tiden har det varit riktigt dåligt väder här i Sverige. Det har inte varit kul med snö, regn och kyla under träningarna. På Kreta ska det bli 18-20 grader, så det väntar nog en riktigt bra vecka, säger A-landslagets huvudtränare Johannes Lukas.

 Johannes Lukas

Under veckan väntar cykel- och löppass, rullskidåkning och styrketräning. Över 30 träningstimmar ska avverkas och många av dem kommer ske i backe. 

– Det är många olika pass vi ska köra under veckan. Det blir många pass i uppförsbacke, det är lite fokus just nu. Vi har planer för att åka många höjdmeter under veckan, säger Lukas. 

– Planen är att vi ska köra lite teambuilding också. Det är första träningslägret för säsongen så det är viktigt för oss att vi har många diskussioner med de aktiva, att vi pratar med dem hur de första veckorna har fungerat osv. Vi vill få en bra stämning i truppen. Allt fokus ligger inte bara på tärning utan även lite runtom, att allt fungerar bra, fortsätter han.

 

Finns det några aktiva som egentligen inte tycker om att cykla?

– Jag tror att det alltid finns aktiva som föredrar löpning eller styrka över cykel. Men jag tror att det är ett ganska roligt område att cykla på, där det finns bra backar och nya vyer så tror jag att alla tycker att det är lite extra kul. Men självklart finns det aktiva som gillar cyklingen lite mindre, men så är det, skrattar han.

 

Johannes Lukas och Mattias Nilsson åkte ner till Kreta redan i onsdags. Inför de aktivas ankomst har de kollat hur det är med gym, löprundor och uppförsbackar. 

– Vi vill kolla att vi kan köra alla saker som vi har tänkt. Vi kollar så att allt fungerar bra innan de aktiva kommer.

 

 

Vilka förväntningar har du på lägret?

– Jag vill självklart att allt ska fungera bra under mitt första läger. Jag tror att det ska bli bra. Jag, Mattias och Johan har planerat ett bra träningsläger, det är självklart tufft för de aktiva, men med lite teambuilding-grejer också så tror jag att det kommer att bli riktigt kul. Vi ska inte bara träna, träna, tränar utan efter passen är tanken att vi ska göra lite grejer tillsammans också. Det är viktigt för mig, i och med att det är första lägret, att vi har roligt. Inte bara att träna utan även att ha lite kul tillsammans.

 

Landslaget åker till Kreta tillsammans med sponsorn Stanley Security´s cykelteam. Även förra året åkte landslagstruppen och sponsorn på cykelläger tillsammans, den gången till Cypern.

De cyklar tillsammans med de aktiva och jag tror att de aktiva tycker att det är en kul mix. 

– Stanley Security är riktigt starka och tränar många timmars cykling. De har bra form och hänger på. Sen snackar dem lite med de aktiva efter passet, om tävlingar och träning. Jag tror att det är en riktigt kul ”meet and greet”, att få träna lite tillsammans med sponsorer. 

 

Mona och Anställd av Stanley

 


Hör vad Mona Brorsson har att säga om lägret i en videointervju här:

 

Text: Cornelia Wikström

Foto & Video: Nicklas Olausson

Skribent: Cornelia Wikström
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info