Hoppa till sidans innehåll
Foto: Igor Stančík

Första pallpatsen för Johanna Skottheim i IBU-cupen!

13 JAN 2019 17:34
Det blev två svenskor bland de tio främsta i söndagens sprint i Duszniki Zdroj. Johanna Skottheim förbättrade fjärdeplatsen från igår och tog sin första pallplats som tvåa, efter fullt skytte och riktig stark åkning - och med Chardine Sloof som 10:a.
  • Uppdaterad: 13 JAN 2019 17:34

Damernas sprint

Trots den fina placeringen i gårdagens sprint var Johanna Skottheim inte riktigt nöjd med loppet, och idag blev det alltså ännu bättre. Hon inledde med åttonde tid på det första varvet, men lämnade vallen som fyra efter fullt i det liggande skyttet, bara 10 sekunder från täten. Hon tappade visserligen en placering på vägen in till stående, men när det blev ytterligare fem fullträffar gick Johanna ut på slutvarvet som trea. Tack vare en sista kraftansträngning med tredje tid på slutvarvet passerade hon ukrainskan Nadiia Bielkina och blev tvåa i mål, 25 sekunder efter ryskan Natalia Gerbulova som vann även idag. Vilket suveränt lopp av Johanna som dessutom var snabbast av svenskorna med så bra som fjärde åktid, bara 23 sekunder efter den segrande ryskan! Frågan är hur länge det dröjer innan Johanna får chansen i Världscupen med den här fina formen?

– Det var riktigt bra. Hon gör ett jättebra lopp. Det är hennes första pallplats på IBU-cupen så det är jättekul, säger Anna-Maria Uusitalo.

Chardine Sloof

Det kändes som att det fanns mer att hämta för Chardine Sloof, efter den lovande topp 20-placeringen i lördagens comeback. Idag hade hon en helt annan fart i spåret ocn var 13:e åkare in till det inledande skyttet. Tyvärr blev det en bom, men Chardine som gick ut på den andra rundan som 29:a plockade tio placeringar på vägen in till stående. Tack vare ytterligare en nolla avancerade hon sedan till nionde plats och blev 10:a i mål, 1,13 från segern. Det här var ytterligare ett stort steg i rätt riktning för Chardine som kunde ha hamnat bland de sex främsta med fullt skytte. I spåret var hon mer än en minut närmare den snabbaste åkaren än igår med 13:e tid, 34 sekunder bakom Natalia Gerbulova, och bara 11 sekunder långsammare än Johanna.

– Hon går ju från klarhet till klarhet. Det var roligt att hon fick göra ett ännu bättre lopp idag än igår. Hon åkte skidor bättre idag. Det var ett stabilt lopp och det var roligt att se.

Felicia Lindqvist

Felicia Lindqvist var bra med som 14:e åkare på det första varvet och inledde med fullt i liggande. Hon gick ut på mellanrundan som 11:a, men tappade fyra placeringar på vägen till det stående skyttet, och efter en bom lämnade hon vallen som 25:a. Felicia hade tyvärr inte den riktiga farten i spåret idag heller, utan tappade tre placeringar även på slutvarvet och blev 28:a i mål. Totalt var hon 1,04 efter snabbaste åkare och en halvminut långsammare än Chardine. Vi får hoppas att Felicia får upp farten till nästa tävlingsomgång i tyska Arber kommande vecka.

– Hon är inte riktigt nöjd. Hon kan bättre än vad hon presterar idag. Hon har skjutit bra, men hade ingen toppendag i spåret. 

Amanda Lundström

Precis som igår var Amanda Lundström en dryg halvminut från täten in till det inledande skyttet, och gick ut på det andra varvet som 47:a, efter en bom. Hon tappade sedan några placeringar på vägen till stående, men tack vare fem fullträffar på 25 sekunder avancerade Amanda till 30:e plats och blev 29:a i mål, sex sekunder bakom Felicia. Det här var ett nytt fint formbesked, och med fullt skytte hade hon varit topp 20 precis som igår. Amanda var långsammast av svenskorna även idag, men 1,37 efter Natalia Gerbulova är något bättre än i lördagens sprint, och bara en dryg halvminut långsamamre än Felicia. Det blir spännande att följa den unga talangen i JVM om några veckor!

– Hon gör ett jättefint lopp igen. Bara en bom i ligg, en fin ståserie och hon åker bra. Hon kan åka härifrån och känna sig nöjd och ta med sig erfarenheterna framåt. 

Ingela Andersson

Ingela Andersson inledde ungefär som Johanna på det första varvet och var 11:a in till det liggande skyttet, men åkte på tre bom direkt och lämnade vallen först på 58:e plats. Hon plockade vissserligen sex placeringar på den andra rundan, men med ytterligare två missade skott i stående var Ingela 54:a, och blev två placeringar bättre i mål. Tyvärr har sjukdom gjort att hon har förlorat en del av den fina fart i spåret som hon hade innan jul, och idag var hon 56 sekunder efter snabbaste åkare och en dryg halvminut långsammare än Johanna. Precis som Felicia får vi hoppas att Ingela kan hitta tillbaka till sin gamla åkform så snart som möjligt.

– Hon var inte nöjd såklart. Det stämde inte vare sig på skjutvallen eller ute i spåret. Hon kände sig inte alls pigg. Förhoppningsvis får hon bättre tävlingar nästa helg.

Anna Hedström

Även idag startade Anna Hedström lovande i spåret, men åkte på tre bom i det inledande liggande skyttet och lämnade vallen som 72:a, Hon avancerade åtta placeringar på det andra varvet, och trots ytterligare två missade skott gick Anna ut på den sista rundan som 64:a och var på 60:a plats i mål, efter en stark avslutning. Totalt var hon 1,18 efter Natalia Gerbulova, men bara 14 sekunder långsammare än Felicia. Debuten i IBU-cupen har säkert varit en nyttig erfarenhet för Anna som aldrig har tävlat internationellt förut - och dessutom en bra uppladdning inför kommande Junior-VM.

– Hon får godkänt igen. Att vara topp 60 med fem bom visar att hon har bra kapacitet i spåret. Sen är det klart att vi skulle vilja jobba på hennes skytte.

Så här sammanfattade Anna-Maria Uusitalo damernas insatser i helgen tävlingar:

– Väldigt bra, jättebra av damerna, tycker jag. Det visar att vi har en ganska bra beredd på damsidan. Flera tar chansen när de får den. Nu har vi haft fyra individuella pallplatser av fyra olika åkare. Har vi någon borta eller någon får chansen i VC så har vi ändå fler som fyller på. Det är jätteskönt att ha den tryggheten. Vi ligger tvåa i nationscupen, det är bara Ryssland som är före oss, så det är otroligt positivt.

Herrarnas sprint

Tobias Arwidson inledde med ett missat skott i liggande, precis som igår, och lämnade vallen som 29:a, men tappade sedan hela 17 placeringar på vägen till det stående skyttet. För ovanlighetens skull åkte Tobbe på ytterligare två bom, och med totalt tre missade skott blev han inte bättre än 55:a i mål, efter att ha förlorat åtta placeringar och mer än en minut på slutvarvet. Ändå var Tobbe bäst av svenskarna, men däremot långsammast i spåret, 2,13 efter tysken Philipp Nawrath.

– Vi vet att han både kan åka och skjuta bättre än vad han gjorde idag, säger Anna-Maria Uusitalo. 

Oscar Brandt

För Oskar Brandt började dagens sprint riktigt hyfsat med endast en bom i det liggande skyttet, och med det var han 47:a ut på det andra varvet. Tyvärr tvingades Oskar åka tre varv i straffrundan efter det stående skyttet vilket gjorde att han föll till 63;e plats, men han plockade fem placeringar på slutvarvet och blev 58:a i mål. Oskar åkte betydligt starkare än i gårdagens sprint och var snabbast av svenskarna i spåret, 1,44 efter bäste åkare.

Viktor Olsson

På det första varvet var Victor Olsson nästan 50 sekunder från täten, och efter två bom i det inledande skyttet låg han på 87:e plats. Han avancerade sedan nio placeringar på mellanrundan, och efter ytterligare ett missat skott i stående gick Victor ut på slutvarvet som 73:a och blev 64: i mål, nästan tre och en halv minut efter vinnaren Philipp Horn från Tyskland. Totalt var han 2,03 efter hans landsman Philipp Nawrath, men 10 sekunder snabbare än Tobbe.

Sebastian Olsson

Det blev ingen rolig dag på skjutvallen för Sebastian Olsson som åkte på tre bom redan i det liggande skyttet, och lämnade vallen som 84:a, fyra sekunder före Victor. Han plockade nio placeringar på det andra varvet, och efter ytterligare två missade skott i stående gick Sebastian ut på slutvarvet som 79:a, men lyckades avancera till 70:e plats i mål. Åkmässigt var det aningen tyngre för honom idag. Totalt var Sebastian 1,53 efter snabbaste åkare och nio sekunder långsammare än Oskar.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om grabbarna. Det var ingen bra dag helt enkelt. 

Så här lyder Anna-Maria Uusitalos sammanfattning av herrarnas insatser i helgen:

– Där vill vi ha mer helt enkelt. Vi vill ha bättre resultat. Vi är inte nöjda att åka härifrån med de här resultaten. Sen tror jag att var och en av grabbarna kan plocka med sig saker vidare och jobba vidare med det som har varit positivt och försöka ta nya tag helt enkelt. 

Närmast fortsätter IBU-cupen i tyska Arber med kortdistans, sprint och jaktstart på programmet, med start torsdagen den 17 januari.

Text och analys: L.G Alsenius och Cornelia Wikström
Foto: Igor Stančík 

Skribent: Cornelia Wikström
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info