Hoppa till sidans innehåll
Foto: Christian Manzoni, Nordic Focus Hanna Öberg tog sin första världscup-pallplats i jaktstarten i Nove Mesto.

Första pallplatsen för Hanna Öberg i Världscupen!

22 DEC 2018 20:39
Hanna Öberg blev trea i lördagens jaktstart, efter en rafflande avslutning där hon nästan kom ifatt konkurrenterna strax innan upploppet - och med ytterligare tre svenskor topp 15 med starka avancemang!
  • Uppdaterad: 22 DEC 2018 20:39

Det var inte mer än en dryg halvminut upp till täten från start för Hanna Öberg, och in till det första skyttet hade avståndet minskat med sju sekunder. Efter fem fullträffar på 27 sekunder lämnade hon vallen som trea, och var bara 20 sekunder efter in till andra liggande. Med en ny snabb nolla behöll hon tredjeplatsen, medan avståndet neråt ökade efter flera bommar av konkurrenterna. I första stående missade Marte Olsbu Röiseland ett skott medan Hanna sköt fullt för tredje gången på 25 sekunder och avancerade till andra plats, sju sekunder bakom Dorotea Wierer, och med norskan 13 sekunder bakom. I sista stående var det extra svårt i den kraftiga blåsten och alla tre tvingades in i straffrundan, men för Hanna tog det hela 43 sekunder. Det gjorde att hon gick ut från vallen sju sekunder bakom ledarduon, och trots att hon närmade sig kom hon aldrig helt i fatt utan gick i mål som trea, knappt fem sekunder efter Marte Olsbu Röiseland som spurtslog Dorotea Wierer med 0,2 sekunders marginal. Pallplatsen visar att Hanna kan slå vem som helst i världseliten med sitt snabba och säkra skytte, och med en åkning som är tillbaka i gott slag igen. Idag hade hon åttonde tid i spåret, 44 sekunder efter Anastasiia Kuzmina, men före Justine Braisaz, Lisa Vittozzi och vinnaren Marte Olsbu Röiseland. Hanna var dessutom näst bäst i själva jakstarten, 11 sekunder efter Dorotea Wierer!

Det var oklart om Mona Brorsson skulle komma till start efter att ha känt sig lite krasslig, men det märktes inte alls i jaktstarten. Hon inledde med 12:e tid på det första varvet och avancerade två placeringar till 34:e plats, trots en bom i första liggande. Hon plockade sedan tre placeringar på nästa runda, men åkte på ytterligare ett missat skott i det andra skyttet och föll till 33:e plats. Tack vare fullt i första stående klättrade Mona ordentligt och var på 18:e plats ut på det fjärde varvet. Efter att ha avslutat med ytterligare en nolla i det sista skyttet lämnade hon vallen som 13:e åkare och var 12:a i mål med 13:e tid på varvet - ett avancemang med 24 placeringar! Totalt hade Mona 19:e tid i spåret och var en knapp minut efter snabbaste åkare och 14 sekunder långsammare än Hanna. Hon hade dessutom sjunde tid i själva jaktstarten.

Anna Magnusson hade inte tagit en enda poäng den här säsongen, men idag blev det ändring på det. Hon startade som 44:a, men avancerade 10 placeringar direkt efter fullt i första liggande. På det andra varvet hade hon 17:e åktid och med ännu en nolla i det andra skyttet låg Anna på 27:e plats. Redan nu hade hon klättrat ordentligt, men det var inte slut med det. Tack vare fem fullträffar även i första stående avancerade hon till 16:e plats. två placeringar före Mona, och lyckade sedan skjuta sin fjärde nolla, trots den svåra blåsten på vallen. Anna gick ut på det sista varvet som 14;e åkare och höll den placeringen ända in i mål - ett avancemang med hela 30 placeringar! Det här fina loppet var en skön revansch för Anna som äntligen fick visa vad hon kan. Fyra nollor är respektingivande och i spåret var hon 1,09 efter Anastasiia Kuzmina, men bara 11 sekunder långsammare än Mona - och i själva jaktstarten hade Anna så bra som sjätte tid.

I jaktstarten i Hochfilzen avancerade Linn Persson 19 placeringar och blev 11:a, och hade nog siktet inställt på något liknande även idag. Hon startade strax bakom Mona som 37:a och plockade sex placeringar, trots en bom i första liggande. I det andra skyttet gick det bättre och efter fem fullträffar låg Linn på 19:e plats, och hon avancerade sedan tre placeringar på det tredje varvet. När hon nollade även i första stående lämnade hon vallen på 13:e plats och var på jakt efter en plats bland de 10 främsta. Tyvärr blev det ett varv i straffrundan efter sista stående vilket gjorde att Linn gick ut på slutvarvet som 17:e åkare. Men efter en stark avslutning med fjärde åktid spurtade Linn i mål på 15:e plats, strax bakom Anna - en klättring med 22 placeringar! Hon hade fortsatt fin fart i spåret med 12:e tid totalt, 52 sekunder efter snabbaste åkare, men bara åtta sekunder långsammare än Hanna.

Emma Nilsson hade ett trist utgångläge som 60:e och sista åkare från start. Hon inledde med en bom i första liggande och lämnade vallen som 58:a, och trots ännu ett missat skott i det andra skyttet avancerade hon tre placeringar till. Men det var inte Emmas dag på skjutvallen för i första stående blev det hela tre bom, och med ett sjätte varv i straffrundan efter det avslutande skyttet blev hon 54:a i mål, nästan fem och en halv minut från segern. Emma var också långsammast av svenskorna i spåret, 2,28 efter Anastasiia Kuzmina. Det känns som att hon har tappat en hel del av den åkform som hon visade upp i början av säsongen, så ett juluppehåll med vila och träning är säkert välkommet.

I morgon avslutas tävlingarna i Nove Mesto med dubbla masstarter. Förutom de tre svenska herrarna får vi också två damer till start - nämligen Hanna Öberg och Mona Brorsson!

Prispallen vid damernas jaktstart i Nove Mesto. Marte Olsbu Röiseland (NOR) vann före Dorothea Wierer (ITA) och Hanna Öberg (SWE).

Text och analys: L-G Alsenius

 Foto: Göran Strand

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info