Hoppa till sidans innehåll

Hanna åtta i damernas distanslopp, efter snabb åkning

06 DEC 2018 17:46
Det blev tre svenska åkare bland de 20 främsta även i damernas världscupdistans i Pokljuka. Hanna Öberg hamnade på åttonde plats, trots två bom. Yulia Dzhima från Ukraina sköt fyra nollor och tog oväntat hem segern.
  • Uppdaterad: 06 DEC 2018 17:46

Redan från start var Hanna Öberg med i toppen som trea på det första varvet, knappt tre sekunder efter Kaisa Mäkäräinen. Men medan finländskan sköt bort sig direkt lyckades vår nyblivna bragdmedaljör nolla ännu en gång och lämnade vallen i en ledning på fem sekunder. Hon var sedan tvåa in till första stående och fortsatte med ytterligare fem fullträffar. När Hanna gick ut på den tredje rundan var hennes ledning drygt 20 sekunder, och man började få den sensationella OS-vinsten på näthinnan. Tyvärr blev det en bom i andra stående vilket gjorde att Hanna föll till 10:e plats, och när hon även missade ett skott i sista stående var pallchansen borta. Hon gick ut på slutrundan som 12:a, men hade mycket krafter kvar och passerade fyra åkare och blev åtta i mål - en riktigt imponerade säsongspremiär! Hanna var topp 10 på fyra av de fem varven och hade totalt nionde åktid, 54 sekunder efter Mäkäräinen, men i stort sett jämnt med Anastaiya Kuzmina och snabbare än Dorothea Wierer. Med en bom mindre hade hon stått högst upp på pallen, precis som i OS...

Innan den här säsongen hade Emma Nilsson 22:a plats som sitt bästa resultat i Världscupen. Redan i den svenska premiären för en månad sedan visade hon lovande form och idag inledde hon med att lämna vallen som 24:a efter fullt i första liggande, en knapp halvminut från täten. När Emma nollade även i stående avancerade hon ända till nionde plats, 37 sekunder bakom Hanna i ledningen. Tyvärr blev det en bom i det tredje skyttet och på väg in till sista stående låg hon 27:a. Men tack vare en ny nolla gick Emma ut på slutvarvet på 20:e plats och blev 18:e i mål. I spåret var hon 2,14 efter snabbaste åkare och 1,20 långsammare än Hanna. Det var riktigt starkt av Emma att skjuta 19 fullträffar av 20 och roligt med personligt rekord redan i premiären av en säsong som kan bli hennes stora genombrott i världseliten.

Linn Persson gick ut alldeles i början av startfältet och var bra med på det första varvet, och med fem säkra fullträffar låg hon på 13:e plats, 20 sekunder efter ledande Hanna. Hon tappade visserligen några placeringar på väg in till stående, men efter ännu en nolla gick hon ut på den tredje rundan som 11:a, tre sekunder bakom Emma. När Linn sedan sköt fullt för tredje gången lämnade hon vallen som nia, placeringen före Hanna, och man anade en sensation. Tyvärr blev det en bom i sista stående vilket gjorde att Linn föll till 19 plats, två tiondelar före Emma. På slutvarvet fick hon släppa sin värmländska landslagskompis förbi sig, men höll ändå 19:e plats i mål, placeringen bakom henne. Linn var däremot två sekunder snabbare i spåret, 2,12 efter Kaisa Mäkäräinen och 1,18 långsammare än Hanna. Även Linn kan vara nöjd med sin premiär, inte minst med det starka skyttet.

Näst snabbast av svenskorna på det första varvet var Mona Brorsson som säkert var ivrig att få börja tävla, efter att ha stått utanför stafettlagen i söndags. Hon var så bra som 15:e åkare på väg in till första liggande, men åkte tyvärr på en bom direkt och lämnade skjutvallen som 59:a och var sedan fyra placeringar bätttre, trots ytterligare ett missat skott i stående. När det blev en straffminut även i det tredje skyttet var det svårt för Mona att ta poäng och efter en fjärde bom i sista stående fick hon nöja sg med 50:e plats i mål, naturligtvis en stor besvikelse för henne. Mona får glädja sig åt en stark insats i spåret som näst bästa svenska med 19:e åktid, 1,38 efter snabbaste åkare, men en dryg halvminut före både Linn och Emma.

Anna Magnusson har fått inledningen av säsongen störd av både skador och sjukdom och idag hade hon det klart tyngt av svenskorna i spåret. Hon var en dryg halvminut bakom täten på det första varvet, men inledde med fullt i första liggande och lämnade vallen som 41:a. Därefter tappade Anna både tid och placeringar efter en bom i stående och var inte bättre än 63:a ut på det fjärde varvet, efter ännu ett missat skott i andra liggande. Hon lyckades i alla fall avsluta med fem fullträffar i sista stående och gick i mål som 52:a, två placeringar och 14 sekunder bakom Mona. Anna var 3,22 efter snabbaste åkare och klart långsammast av svenskorna i spåret. Men två bom är ändå godkänt och hon kommer säkert att lyckas bättre i lördagens sprint, en distans som brukar passa henne.

I morgon fortsätter världscuptävlingarna i Pokljuka med sprint för herrarna, och med hopp om fler framskjutna placeringar för de svenska åkarna!

Text och analys: L-G Alsenius.

 

 

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info