Hoppa till sidans innehåll
Foto: Nordic Focus Hanna Öberg blev åtta i damernas jaktstart i Oberhof.

Hanna åtta i jaktstarten i Oberhof, efter fem bom

12 JAN 2019 14:33
Hanna Öberg fanns med länge i toppen i dagens jaktstart i Världscupen, men tappade tätkänningen efter två missade skott i det tredje skyttet och blev åtta i mål. Lisa Vittozzi försvarade ledningen från sprinten och vann klart.
  • Skapad: 12 JAN 2019 14:33

Hanna Öberg startade som tredje åkare och höll avståndet på 15 sekunder bra under det första varvet, men fick sällskap av ytterligare fem åkare in till det inledande skyttet. Tyvärr blev det en bom direkt, men efter att flera av konkurrenterna missade ännu mer lämnade Hanna ändå vallen som tvåa, nu med 42 sekunder upp till Lisa Vittozzi. Hon tappade ytterligare fyra sekunder på vägen in till andra liggande, och med ytterligare ett missat skott gick Hanna ut på det tredje varvet som fortsatt tvåa, 43 sekunder bakom den ledande italienskan. På väg in till första stående hade avståndet minskat med nio sekunder, men efter två varv till i straffrundan tappade Hanna till sjunde plats, en knapp halvminut från pallen. Det var lite tyngre för henne på den fjärde rundan, och in till det avslutande skyttet var hon åtta. Där blev det en femte bom och Hanna gick ut på slutvarvet som sjua, men fick släppa en åkare förbi sig och blev åtta i mål, en dryg minut från segern. I spåret hade hon 12:e tid, 54 sekunder efter tyskan Denise Herrmann som Hanna ändå slog i spurten.

Det var knappt två minuter upp till täten för Elisabeth Högberg från start, och på det inledande varvet höll hon avståndet någorlunda och var 49:a in till det första liggande skyttet. Tack vare fem fullträffar tog Bettan hela 16 placeringar, men missade ett skott i det andra skyttet och lämnade vallen på 33:e plats. På det tredje varvet plockade hon tre placeringar  till och sköt sedan ännu en nolla i första stående och avancerade till 18:e plats. Det fanns goda möjligheter till topp 15 med fullt även i det sista stående skyttet, men efter en bom gick Bettan ut på slutvarvet som 21:a och spurtade i mål på 23:e plats - ett avancemang med hela 25 placeringar! Idag hade hon en helt annan fart i spåret och var 1,20 efter snabbaste åkare, men bara 26 sekunder långsammare än Hanna - och två bom är imponerade i de svåra förhållandena på vallen. Bettan var dessutom 13:e åkare i själva jaktstarten.

Mona Brorsson var 37:a från start och avancerade fem placeringar på det inledande varvet, men åkte på två bom redan i första liggande och föll till 48:e plats. Tyvärr fortsatte Monas problem på vallen och efter ytterligare fyra missade skott var hon inte bättre än 55:a, och var kvar på den placeringen efter två bom även i första stående. Med det var tävlingen helt förstörd för Mona som avslutade med två bom i det fjärde skyttet - och efter totalt 10 missade skott blev hon 55:a i mål, drygt sex minuter från segern. Man kan tänka sig att motivationen försvann ganska tidigt för Mona som var hela 1,54 efter Denise Herrmann i spåret - kanske bättre att spara sig lite inför morgondagens stafett...

Text och analys: L-G Alsenius

 

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info