Hoppa till sidans innehåll

Hanna Öberg bäst av svenskarna i Kontiolahti

2018-03-10 08:20
Det blev inte samma framskjutna placeringar för Sverige som i OS när Världscupen gjorde omstart med sprinttävlingar. Hanna Öberg visade ändå att formen finns kvar och hamnade på 15:e plats, trots en bom. Bland herrarna blev Sebastian Samuelsson 21:a
  • Uppdaterad: 2018-03-10 08:20

Damernas sprint

Hanna Öberg startade oväntat försiktigt och var bara 40:e åkare in till det liggande skyttet, men tack vare fem fullträffar lämnade hon vallen på 14:e plats. Där låg hon kvar efter det andra varvet, men åkte på en bom i stående och gick ut på slutvarvet som 22:a. Nu vaknade Hanna till ordentligt, medveten om att varje placering var viktig för att om möjligt få en av extraplatserna till masstarten. Med 12:e tid på slutvarvet avancerade hon till delad 15:e plats och lyckades med sin målsättning. Hanna hade inte riktigt samma fart som under OS, men var ändå inte mer än 43 sekunder efter Darya Domracheva, med 20:e åktid. Det blir spännande att se vad hon kan göra i mixedstafetten och i söndagens masstart. 

Redan på det första varvet var Mona Brorsson en halv minut från täten och trots fullt liggande skytte lämnade hon vallen först på 27:e plats. Fram till stående tappade hon sedan åtta placeringar och när hon dessutom åkte på två bom var chansen till en bra placering borta. Mona gick ut på slutvarvet på 48:e plats, men förlorade närmare 45 sekunder på vägen till mål där hon till sist blev 55:a. Totalt var hon 1,34 efter snabbaste åkare och vi får hoppas att hon får upp farten igen till single mixed-stafetten. 

Linn Persson hade behållit farten i spåret lite bättre och var 15 sekunder snabbare än Mona och näst bäst av svenskorna. Hon var bara sekunden långsammare än Hanna på det första varvet, men lämnade vallen på 60:e plats, efter en bom i liggande. Linn avancerade några placeringar på väg in till det stående skyttet, men efter att ha missat två skott till var hon 76:a. Visserligen plockade hon sju placeringar på slutrundan, men 69:e plats är inget Linn är nöjd med. Vi kan räkna med en grymt revanschsugen värmländska redan i mixedstafetten. 

Det var ingen optimal uppladdning för Elisabeth Högberg som hastigt fick byta IBU-cupen i Ryssland mot Världscupen i Finland. Hon inledde ändå lovande på 30:e plats efter fullt i det liggande skyttet, men tappade hela 33 placeringar på det andra varvet, där hon även förlorade mer än en minut i spåret. När det sedan blev en bom i stående lämnade Bettan vallen på 57:e plats, men efter ett lika tungt slutvarv gick hon i mål som 73:a. Totalt var Bettan drygt två och en halv minut efter snabbaste åkare. 

Emma Nilsson var tillbaka i A-laget igen, men fick vare sig åkning eller skytte att stämma. Hon var nästan 40 sekunder efter på det första varvet och när det blev två bom redan i liggande var det i praktiken kört. Emma lämnade vallen som 88:a, men avancerade sex placeringar på vägen in till stående och efter ännu en straffrunda gick hon ut på slutvarvet en placering bättre och var på 80:e plats i mål. Emma var 1,50 efter bästa tid, ungefär som tidigare under säsongen. 

Herrarnas sprint 

Sebastian Samuelsson var ute efter att slå sitt personbästa i Världscupen och var så bra som fyra in till vallen. Tyvärr blev det en bom i det liggande skyttet, vilket gjorde att han gick ut på det andra varvet som 29:a. Där plockade han sex placeringar, men missade ytterligare ett skott i stående och föll tillbaka till 30:e plats. Tack vare 11:e tid på slutrundan lyckades Sebastian avancera nio placeringar och blev 21:a i mål. Med det var han åtta sekunder från att få åka i söndagens masstart. Sebastian har ändå konserverat åkformen bra och hade 12:e tid i spåret, 37 sekunder efter Julian Eberhard - och med en bom mindre hade han varit topp 10. Han sa själv att han tappade fokus på vallen, inte så konstigt efter det stora genombrottet i OS och alla rubrikerna sedan dess. 

Det var trist att Jesper Nelin hade det lite tyngre i spåret när han lyckades hålla ihop det stående skyttet. Annars började det lovande och han var bara fem sekunder efter Sebastian på det första varvet, men precis som för honom blev det en bom i det liggande skyttet. Jesper gick ut på det andra varvet på 40:e plats, men sköt fullt på 25 sekunder i stående och lämnade vallen som 22:a och hamnade där även i mål, passerad av Sebastian med drygt två sekunder. Det var inte riktigt samma fart på Jesper som i OS och för ovanlighetens skull tappade han tid mot slutet av loppet. Men han ändå inte mer än 58 sekunder efter snabbaste man. 

Martin Ponsiluoma fick chansen i stället för Peppe Femling och lyckades skjuta fullt både liggande och stående och ta sina första världscuppoäng. Han var visserligen en bit efter redan på det första varvet, men lämnade vallen som 33:a, fem sekunder före Jesper. På det andra varvet tappade Martin 18 placeringar, men gick ut på slutrundan som 26:a efter en andra nolla i stående. Tyvärr förlorade han 50 sekunder på vägen till mål, men klarade sina fyra första poäng genom att bli 37:a - bra jobbat! I spåret var Martin 1,56 efter snabbaste åkare och en knapp minut långsammare än Sebastian. 

Det var inte Fredrik Lindströms dag, vare sig i spåret eller på vallen. Efter en bom i liggande var han 50:e man och tappade till och med några placeringar på det andra varvet. Tyvärr åkte Fredrik på ytterligare två straffrundor i stående och lämnade vallen på 60:e plats och efter att ha förlorat närmare 40 sekunder på slutvarvet var han 62:a i mål - inte vad vi är vana vid.  Fredrik verkade sliten och var 1,21 efter snabbaste man och drygt 40 sekunder långsammare än Sebastian. Vi får hoppas att han får fart på benen till söndagens masstart där han är den ende svenske deltagaren på herrsidan. 

I dag fortsätter världscuptävlingarna i Kontiolahti med två spännande stafetter! 

Text och analys: L-G Alsenius

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

länk till inside på skidskytte.se

inbjudan till läger

Club-1988-Sweden-Team

 

 

Huvudsponsorer

Fristads

SkånskaByggvaror.se

 

Teamsponsorer

 

big

ifs

serneke

sj

stanley

 

 


Samarbetspartners

 

 

access

flygbra

concept

hestra

idre

morespace

polar

redcord

sports

Wist last och buss

 

 

 

Officiella leverantörer

   
bodytech canvac
hwk handheld
Leki larsen
maplus vauhti
optilaser sportdoc
rex2 redcreek
swenor swix
skigo start
star sundström
svea tst
tarsus wiksten
   
 

 

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +46 (0) 10 476 42 41
E-post: This is a mailto link

Se all info