Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån Hanna Öberg vinner masstarten i Holmenkollen 2019.

Hanna tog sin första världscupseger i damernas masstart!

24 MAR 2019 15:45
Det blev en lysande avslutning på en fantastisk säsong för Hanna Öberg som vann söndagens masstart i ett blåsigt Holmenkollen, efter två bom - och hon tog dessutom hem masstartscupen! Sebastian Samuelsson blev 21:a i herrarnas lopp.
  • Uppdaterad: 24 MAR 2019 15:45

Damernas masstart

Hanna Öberg startade långt fram i startfältet och var sjua in till första liggande, men sköt fem snabba fullträffar på 23 sekunder och lämnade vallen i knapp ledning. Hanna var trea i en grupp av sex åkare in till det andra skyttet och sköt fullt ännu en gång och återtog ledningen. Hon fick dra hela det tredje varvet före Paulina Fialkova och Tiril Eckhoff och åkte sedan på en bom i första stående. Men eftersom norskan missade två skott var Hanna ändå först ut från vallen, strax före Paulina Fialkova som också fick en bom. När det var dags för sista stående hade de även sällskap av Clare Egan, men trots ännu en bom i vindarna på vallen gick Hanna ut på slutvarvet som etta, 11 sekunder före Tiril Eckhoff. Norskan närmade sig oroande innan upploppet, men Hanna lyckades ändå hålla undan och tog hem segern med en dryg sekund tillgodo. Vilken härlig avslutning för vår stora världsstjärna som vinner masstartscupen och som dessutom blir femma totalt! Idag hade Hanna sjunde tid på skjutvallen efter två serier på 1,52 och i spåret var hon 10:a och bästa svenska, 46 sekunder långsammare än Denise Herrmann. Stort grattis Hanna!

Linn Persson under damernas masstart i Holmenkollen 2019.

Linn Persson lyckades nå sin första masstart under VM i Östersund och tog en plats även i dagens tävling, tack vare två magnifika lopp i Holmenkollen. Hon var bara 28:a in till det inledande liggande skyttet, men nollade och lämnade vallen på 14:e plats, strax bakom Mona. Däremot förlorade Linn 17 sekunder på det andra varvet och sköt sedan hela tre bom i andra liggande. Det gjorde att hon föll till 28:e plats och där låg hon kvar även efter en bom i första stående. Men tack var fullt i det avslutande skyttet avancerade Linn till 21:a plats och var en placering bättre i mål, knappt två minuter bakom Hanna. Värmländskan börjar nog känna av det flitiga tävlandet, för idag hade hon bara 22:a åktid, 1,29 efter snabbaste åkare och 43 sekunder långsammare än Hanna. Linn kan glädja sig åt en riktigt stark säsong där hon har slagit ett nytt fint personligt rekord och vunnit ett VM-silver i stafett - och nu vet hon att hon har kapacitet att slåss mot de allra bästa!

Mona Brorsson vid starten av damernas masstart i Holmenkollen 2019.

Trots att hon kände av en förkylning inför torsdagens sprint kom Mona Brorsson till start idag. Hon var 11 sekunder från täten in till första liggande och gick ut på det andra varvet på 13:e plats efter fullt skytte, tätt i ryggen på Bettan. Hon tappade sedan tre placeringar på vägen till andra liggande där hon också åkte på en bom. Mona gick ut på den tredje rundan på 18:e plats, men förlorade fem placeringar in till första stående. Där sköt hon fullt för andra gången och avancerade til 11:e plats, men låg återigen på 18.e plats inför det avslutande skyttet. Där blev det en andra bom, vilket gjorde att Mona gick ut på slutvarvet på 14:e plats, men hon gick till sist i mål som 21:a, drygt två minuter från segern och sju sekunder bakom Linn. Det märktes att hon inte var återhämtad efter sin förkylning, för hon var hela 2,25 efter Denise Herrmann i spåret och nästan en minut långsammare än Linn. Men Mona kan se tillbaka på en suverän säsong med VM-silver i stafett och flera höga placeringar som visar att hon har etablerat sig på allvar i världstoppen!

Elisabeth Högberg under masstarten i Holmenkollen 2019.

Efter en lång karriär fick Elisabeth Högberg äntligen göra debut i en masstart, efter sina fina insatser i sprint och jaktstart. Hon inledde med fullt i första liggande och gick ut på det andra varvet som 12:a, 16 sekunder efter ledande Hanna. Bettan avancerade tack vare stark åkning och låg sjua in till det andra liggande skyttet. Trots ett missat skott lämnade hon vallen som nia, men var två placeringar sämre inför det tredje skyttet. Där åkte Bettan på två bom i en långsam serie på 44 sekunder, vilket gjorde att hon lämnade vallen på 17:e plats, men var tre placeringar bättre in till sista stående. Tyvärr avslutade Bettan med tre straffrundor, precis som i jaktstarten, och lämnade vallen som 22:a. Hon tappade sedan ytterligare två placeringar på slutvarvet och gick i mål på 24:e plats, 16 sekunder bakom Mona. Bettan förlorade 25 sekunder på det sista varvet, men var ändå näst bäst i spåret av svenskorna, 52 sekunder efter snabbaste åkare och bara sex sekunder långsammare än Hanna. Sex bom var några för många för att slåss i toppen, men Bettan måste ändå vara mycket nöjd med sin vecka i Holmenkollen, efter flera fina lopp och sin första masstart någonsin!

Herrarnas masstart

Sebastian Samuelsson under masstarten i Holmenkollen 2019.

Sebastian Samuelsson har märkligt svårt att lyckas i masstarter. Idag inledde han ändå med fem fullträffar i liggande på 26 sekunder, efter att ha varit fjärde man in till vallen. Han gick ut på det andra varvet som femma, och låg på samma placering in till det andra skyttet. Där blev det tyvärr en bom, men Sebastian var trots straffrundan nia ut från vallen, 25 sekunder från täten. Men nu började han få svårt att hänga med i tempot och tappade tre placeringar på det tredje varvet. Sebastian låg på 12:e plats inför första stående, men tvingades åka två varv i straffrundan och föll till 17:e plats och var på samma placering inför det avslutande skyttet. När det blev ytterligare två missade skott föll han till 26:e plats, men avslutade starkt i spåret och avancerade till 21:a plats i mål, 2,18 bakom Johannes Thingnes Bö som vann sin 16.e seger för säsongen. I spåret var han 35 sekunder långsammare än norrmannen med 13:e åktid. Det har varit en fin säsong för Sebastian som är bland de 25 främsta i totalcupen och som har tagit sin första pallplats i Världscupen - och dessutom ett VM-brons i singelmixstafett. Vi får hoppas att skyttet stämmer lite bättre nästa säsong för åkningen är inget problem - tvärtom!

Text och analys: L-G Alsenius

Foto: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån

 

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info