Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson

Imponerande pallplats även för det svenska mixstafettlaget

30 NOV 2019 18:14
Linn Persson, Mona Brorsson, Jesper Nelin och Martin Ponsiluoma stod för en stark laginsats och tog Sveriges andra pallplats i Östersund genom en lite överraskande tredjeplats, slagna endast av Italien och Norge.
  • Uppdaterad: 30 NOV 2019 18:14

Linn Persson inledde långt fram i startfältet och var sjua in till liggande. Där sköt hon fem säkra fullträffar och gick ut på mellanrundan som trea, bara fyra sekunder från täten och var tillsammans med sex andra åkare in till det stående skyttet. Där fick många problem, även Linn som tvingades använda alla extraskotten och lämnade vallen som femma, en dryg halvminut efter Italien där Lisa Vittozzi sköt snabbt och säkert. Men tack vare snabbaste tid på slutvarvet tog Linn in åtta sekunder på henne och avancerade. När Linn kom in till växling, framför den glatt jublade hemmapubliken, hade hon klättrat till en tredjeplats, 25 sekunder bakom. Värmländskan verkar ha höjt sig en nivå i spåret till den här säsongen för hon åkte faktiskt snabbast av alla på sträckan, före så starka namn som Lisa Vittozzi, Ingrid Landmark Tandrevold, Mari Eder och Selina Gasparin - bra jobbat Linn!

Linn Persson

På sitt första varv höll Mona Brorsson avståndet fint till täten, och det gäller också efter det liggande skyttet där hon lyckades nolla. Däremot närmade sig åkarna bakom och in till stående var både Denise Herrmann och Lena Häcki förbi. När Mona missade ett skott i det stående höll publiken andan, men kunde snart pusta ut igen. Endast ett extraskott krävdes och Mona tog tillbaka tredjeplatsen, även om hon tappade tid på ledande Italien där Dorothea Wierer imponerade stort. Vid växling var avståndet 57 sekunder, men med endast 17 sekunder fram till Tyskland på andra plats. I spåret hade Mona sjunde tid, 38 sekunder bakom Denise Herrmann, men då får man tänka på att hon hade konkurrens av riktiga snabbåkare, inte bara tyskan utan även Kaisa Mäkaäinen och Tiril Eckhoff  så farten är det inga problem med den här säsongen heller. 

Mona Brorsson

Jesper Nelin tog in fem sekunder på Italien under det första varvet och kom in till det liggande skyttet 10 sekunder bakom Tyskland. Men medan Simon Schempp fick använda två extraskott sköt Jesper fullt på 28 sekunder och förde upp Sverige till andra plats, 46 sekunder bakom Italien. Han plockade in fem sekunder även på det andra varvet, men fick sedan problem i de svårbemästrade vindarna. När det sista extraskottet blev träff och Jesper lyckades undvika straffrunda med nöd och näppe, gick en lättnandens suck genom hemmapubliken. Jesper lämnade vallen som fortsatt tvåa och var en minut efter Italien vid växling, medan Tarjei Bö körde upp Norge till tredje plats och skuggade sju sekunder bakom. Norrmannen var också snabbast i spåret på sträckan, medan Jesper var 19 sekunder långsammare med tredje åktid - en klart godkänd insats.

Jesper Nelin

Nu var det upp till Martin Ponsiluoma att förvalta läget och hålla kvar Sverige på pallen. Det var faktiskt första gången som han körde slutsträckan, men han visade inga nerver utan startade starkt, trots att han blev uppåkt av Johannes Thingnes Bö. Martin hängde helt enkelt på norrmannen trots att han åkte i ett högt tempo och  tog faktiskt in över 10 sekunder på ledande Domnik Windisch. I liggande tvingades italienaren använda två extraskott men när både Bö och Martin använde alla tre var avståndet relativt oförändrat. På mellanvarvet tappade Martin visserligen drygt 10 sekunder på lagen framför, men hade fortfarande ett stort avstånd bakåt och i det stående skyttet klarade han sig med ett extraskott. Det fanns inget att göra mot Italien och Norge, men Martin lämnade vallen som klar trea och kunde åka avslapnat in i mål där han fick ta emot publikens jubel och kramades om av glada lagkamrater. I spåret var han 47 sekunder långsammare än Johannes Thingnes Bö med sjunde åktid, men bara sex sekunder efter Dominik Windisch och bättre än tysken Benedikt Doll - en fin slutsträcka som avslutar en riktigt stark laginsats!

Martin Ponsiluoma

Sverige har fått en drömstart på världscuppremiären i Östersund med en seger och en tredjeplats - vilken tändvätska inför morgondagens sprinttävlingar!

Herrarna startar kl. 12.30 och damerna tre timmar senare.

Text och analys: L-G Alsenius och Cornelia Wikström
Bilder: Per Danielsson

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info