Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson Ingela Andersson blev femma i jaktstarten i Ridnaun före Elisabeth Högberg som blev sexa.

Ingela nära pallen i jaktstarten i Ridnaun

16 DEC 2018 11:49
Det blev ingen ny pallplats för Sverige i damernas jaktstart i IBU-cupen. Ingela Andersson sköt om segern i det sista skyttet, men föll till femte plats efter två bom. Ryskan Anastasiia Morozova försvarade vinsten från sprinten.
  • Uppdaterad: 16 DEC 2018 11:49

Ingela Andersson gick ut bara sju sekunder bakom Anastasia Morozova och hade tagit ifatt avståndet redan till den första mellantiden, men in till det första skyttet hade hon också sällskap av Bettan och två andra åkare. Efter en bom lämnade Ingela vallen som trea, 17 sekunder bakom Morozova och var en placering sämre in till andra liggande. Den här gången gick det bättre för Ingela som lyckades skjuta fullt och avancerade till tredje plats, bara åtta sekunder från täten. På väg in till det första stående skyttet var hon tvåa och trots ytterligare en bom lämnade Ingela vallen som fortsatt tvåa, nu 10 sekunder bakom ryskan Victoria Slivko. När det var dags för det avslutande skyttet var det tre åkare som gjorde upp om segern, men medan konkurrenterna lyckades skjuta fullt tvingades Ingela åka två varv i straffrundan och gick ut på slutvarvet som fyra, 10 sekunder från pallen, och tvingade sedan släppa en ytterligare en åkare förbi sig till femte plats i mål. I spåret hade Ingela 12:e tid, 1,28 efter ryskan Svetlana Mironova som var snabbast.

Det skiljde bara fem sekunder mellan Ingela och Elisabeth Högberg från start och redan på det första varvet var Bettan ifatt. Tyvärr åkte hon på hela tre bom i första liggande och gick ut på den andra rundan på 10:e plats och höll den placeringen fram till det andra skyttet. Nu gick det bättre för Bettan som sköt fullt och lämnade vallen som fortsatt 10:a, och när det var dags för första stående hade hon avancerat en placering. Bettan var nia även ut på det fjärde varvet, trots ytterligare ett missat skott i första stående, och plockade en placering på vägen fram till det avslutande skyttet. Där lyckades Bettan nolla vilket gjorde att hon avancerade till sjätte plats, och den placeringen höll hon ända in i mål. Trots fyra bom var Bettan fortsatt stark i spåret med fjärde åktid, 1,11 efter snabbaste åkare och 19 sekunder bättre än Ingela.

Efter en stabil insats i sprinten var Johanna Skottheim 15:e åkare ut från start, men hade inte mer än en straffrunda fram till Felicia på sjunde plats. Hon plockade några placeringar på vägen fram till det första liggande skyttet, men föll till 24:e plats efter två missade skott. I andra liggande revanscherade hon sig med fullt skytte och avancerade till 19:e plats, och där låg Johanna kvar även eftter fem fullträffar på 25 sekunder i första stående. Hon avslutade sedan starkt med en nolla även i det sista skyttet och gick ut på slutvarvet på 16:e plats, men avancerade tre placeringar med 12:e åktid och gick i mål på 13:e plats. Johanna hade det tyngre i spåret än tidigare och var 2,15 efter Svetlana Mironova, men var bästa svenska i själva jaktstarten med 13:e tid.

Felicia Lindqvist gick ut lite i ett ingenmansland på sin sjundeplats, med 26 sekunder fram till närmaste åkare, men också med några riktiga raketer i spåret en bit bakom. På det första varvet höll hon avståndet bra mot täten, men tappade en placering. I första liggande imponerande hon med fullt skytte på 26 sekunder och lämnade vallen som sexa. Tyvärr blev det en bom i det andra skyttet vilket gjorde att Felicia föll till 11:e plats, strax bakom Bettan. Hon tappade sedan några placeringar på nästa varv, men sköt fullt ännu en gång och gick ut på den fjärde rundan som 10:a. Tyvärr blev det två bom i det avslutande skyttet vilket gjorde att hon föll till 19:e plats, och den placeringen hade hon också i mål. Felicia var långsammast av svenskorna, 2,28 efter snabbaste åkare och 13 sekunder bakom Johanna.

Den av svenskorna med det klart sämsta utgångsläget var Elvira Öberg som blev 34:a i sprinten, drygt två minuter från täten. Men hon inledde starkt och plockade sju placeringar fram till det första liggande skyttet, och efter fem fullträffar lämnade hon vallen på 22:a plats. Däremot gick det sämre i andra liggande och efter två bom tappade Elvira til 31:a plats.Tyvärr åkte hon sedan på hela tre bom i första stående och föll till 39:e plats, och efter ytterligare två bom i det avslutande skyttet var Elvira strax utanför poängplats och blev också 41:a i mål. I spåret var hon 2,13 efter Svetlana Mironova, men en dryg sekund snabbare än Johanna.

Text och analys: L-G Alsenius

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info