Hoppa till sidans innehåll
Foto: PETTER ARVIDSON

"Jag har två svar på detta"

28 JUL 2019 12:42
Vi bad er följare att ställa frågor till våra aktiva i A-landslaget. Här kommer nu svaren
  • Uppdaterad: 28 JUL 2019 12:42

Vi ställde frågor till de aktiva i A-laget där de fick svara på några frågor var. 

Torstein Stenersen svarar:

Kommer ni har några läger i Ramundberget? Landslaget har inga landslagsläger inbokat i Ramundberget men många av oss gillar att va där o träna i egen regi så det kommer vi göra framöver.

Kan man påverka skyttets stabilitet mot vindväxling på olika sätt? Hur mycket får man krypa ihop utan att bli diskad? Att stå mer bredbent funkar det? Alltid tyckt att gevär är så tunga. Jag har försökt att ha motvikt över axeln har det testats någon gång? Är hastigheten på ammunition hårt styrd? Framförallt i vind o skytte är det träning som gäller. Träna, träna i dim svåra förhållanden så lär man sig bättre o bättre hantera dom. Ibland kan vi sätta på en tyngre vikt längst fram på pipan för att få en segare rörelse i vapnet som kan underlätta i svårare vindförhållanden. Lite böj på bena får man ha men inte krypa ihop till knäståande till exempel. Bredbent får du stå bara du håller dig innanför mattan man står på.

Motvikt på axeln har nog inte prövats så mkt, då vibhar vapnet på ryggen o åker med det är det väldigt känsligt vad man kan bygga på o inte för att få det att hålla. Man vill ju inte hellre åka runt med för mkt vikt på vapnet då det påverkar skidåkningen. Hastigheten på ammunitionen är hårt styrt och skall vara inom vissa gränsvärden. Ute på världscup gör IBU tester av åkarnas ammunition för att se till att alla följer reglerna. 

Elvira Öberg svarar: 

Hur mycket tränar ni på en dag?

Under träningssäsong varierar det mellan ungefär 3 till 6 h per dag fördelat på ett eller annat sätt

träning

Emma Nilsson svarar: 

Kommer ni på rullskidskytte-SM i Sollefteå? Ja, SJÄLVKLART kommer vi på rullskidskytteSM! 

Hur blir man av med benhinneinflammation?

Jag har två svar på denna fråga, 

1. Gå till en fysioterapeut. De har bra koll och kan hjälpa en på bästa sätt.

2. Mina råd är att vila från löpning och andra saker där man får smärta. När det känns bättre ska man stegra träningen successivt och börja med att springa på mjuka underlag, t.ex. gräs, sand och undvika asfalt m.m. Sedan vara noggrann med att ha bra löparskor som inte är utslitna och som är till för det ändamålet man använder dem till. Det kan också hjälpa att skaffa iläggssulor till sina sko så man får bästa stöd. Det kan också räcka med att köpa en stabilare löpsko.

Det finns även en del tips att finna på nätet.

Linn Persson svarar:  

Vilken är favoritplatsen att tävla på? Antholz 

Hur fixar ni skyttet med med eran puls och nerver? Det är som med det mesta. I viss mån talang men framförallt mycket (!) träning 

masstart Sebbe S

Sebastian Samuelsson svarar: 

Hur blir det med eran podd Mitt i Prick? Vi har inte riktigt bestämt hur vi ska göra med podden än. Men det är många som frågar efter den så det kommer säkert ut något mer om den snart! 

Vad är det svåraste med skidskytte? Det svåraste med skidskytte är att kombinera det fysiskt krävande skidåkningen med det mentala i skyttet.

Vad lyssnar Sebastian Samuelsson på för musik? Jag är kass på musik, lyssnar på det mesta, standard är ”topp-50” på Spotify!

Jesper Nelin svarar:

Kan man börja med skidskytte när man är 13? I så fall hur ska man träna då? Det är absolut inte för sent. Jag började inte mycket tidigare än så. Träningen är svår att svara på. Skynda långsam samtidigt som kroppen klarar mer än man tror. 

Vad gör ni nu på sommaren? Vi hinner inte med mycket mer än att träna, äta och sova. Men vi försöker klämma in lite andra sommaraktiviteter på vilodagar. Sol och bad tex. 

Mona Brorsson

Martin Ponsiluoma svarar: 

Är det stor skilland mellan er på träningstävling och vanlig tävling? Kan det mentala spela roll så att den som kan hantera det bättre är bättre? Det är mycket större skillnad på vintern än mot sommaren på träning och tävling. Under sommaren ör vi i stort sett lika bra och ingen större variation i tid. Medan på vintern är det större differens. Psyket kan helt klart ha nått mee det att göra, den som stänger av bäst kan pressa sig bäst. Även stor skillnad på skidor och rullskidor. Rullskidor är lättare. 

Vart springer ni i Östersund? Torråsen, Frösön (bynäset), runt toppen på frösöberget. 

Kommer ni till Wiesbaden? Nej vet ingen som fått någon inbjudan

träning

Anna Magnusson svarar: 

Vad är svårast i skidskytte? Det svåraste är att få både skyttet och åkningen att stämma samtidigt. 

Hur tänker ni kring den miljömässiga hållbarheten att utöva en idrott som kräver snö. Skulle ni acceptera att gå över mer till rullskidor? Det finns helt klart utmaningar med att tävla på snö men jag hoppas att vi kan hitta hållbara sätt så vi kan fortsätta med det.

Peppe Femling svarar:

Får man sitta på läktaren och titta på när ni tränar i Östersund? Självklart får man kika på när vi tränar. Stora delar av sommaren och hösten håller vi till på just skidstadion i Östersund. 

Vad tycker ni är svårast i Skidskytte? Det svåraste är att få både skyttet och åkningen att stämma samtidigt.

Skribent: Emma Höglund
Epost: Adressen Gömd

länk till inside på skidskytte.se

 

Huvudsponsorer

Fristads

 

Teamsponsorer

swedemount

ifs

sj

stanley

 idre

 


Samarbetspartners

hestra

bliz

LiveArena

concept

morespace
polar

maurten

sports

Wist last och buss  
   

 

 

Officiella leverantörer

bodytech canvac
hwk Leki
larsen maplus
optilaser
redcreek rex2
skigo sportdoc
star start
sundström svea
swix tarsus
wiksten tst
vauhti
 

 

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info