Hoppa till sidans innehåll

Laddade svenska skidskyttar inför distanstävlingarna

03 DEC 2019 11:59
Det var bara positiva tongångar när lagen till de kommande distansloppen i Världscupen presenterades på tisdagen i Östersund. Nästan alla var nöjda med sin åkning och överens om att det gäller att fokusera på skjutvallen.
  • Uppdaterad: 03 DEC 2019 11:59

Det var en glad Anders Byström som inledde presskonferensen och landslagschefen är nöjd med båda tävlingsdagarna.

- Det var viktigt att få den fina starten, vi får ett kvitto på att vi har tränat bra. Det är genomgående bra åkning och en fin laginsats av damerna - och så Elvira Öbergs genombrott på 12:e plats i sprinten, säger Anders och fortsätter:

- Vi i ledningen är inte överraskade av insatsen. Vi visste att hon åker bra skidor, men det är starkt att hon lyckas hålla ihop skyttet på hemmaplan. Men hon är ung och vi måste ändå ha rimliga förväntningar på henne framöver.

Elvira Öberg är själv supernöjd med både skyttet och åkningen:

- Jag var mer nervös än vanligt, men försökte hålla fokus och göra som jag brukar.

Linn Persson gjorde en starkt stafettsträcka och var bästa svenska i sprinten där hon tangerade sitt personbästa som fin femma:

- Egentligen var båda loppen väldigt bra, trots att jag tappade känseln i fingrarna inför det andra skyttet i mixstafetten. Annars var det bra fart i spåret och det har svarat bra.

Hanna Öberg var 11:a i sprinten och är en av de stora favoriterna i torsdagens distanslopp, efter guld både i OS och VM. Så här sammanfattar hon helgens tävlingar:

- Det var roligt att få vinna den inledande singel mixstafetten där Sebastian gjorde en fantastiskt insats. Det har varit en stabil start på säsongen och vi har visat som lag att vi är med däruppe.

Både Emma Nilsson och Mona Brorsson var nöjda med sin åkning i sprinten men vet att de kan bättre på skjutvallen och detsamma gäller Ingela Andersson som startade starkt, men som mattades lite efterhand.

- Jag stressade genom hela loppet, det var mycket nerver. Det gäller att behålla lugnet för skyttet blir avgörande, men jag vet i alla fall att jag har en bra nivå i spåret.

Presskonferens Världscupen Östersund

Måndagen var vilodag för de svenska skidskyttarna, men idag är åkarna igång igen inför de kommande distanstävlingarna, berättar chefstränaren Johannes Lukas:

- Det blir en kort träning där vi framförallt kommer att fokusera på skyttet.

På presskonferensen fick Sebastian Samuelsson frågan hur han upplevde dramat i singel mixstafetten där det blev svensk seger till slut:

- Jag är glad över hur jag hanterade skyttet, framförallt i det avgörande läget, säger Sebastian och fortsätter:

- I sprinten är jag nöjd med hur jag agerar i liggserien. Tyvärr tappar jag fokus efter en första bommen i stående.

Martin Ponsiluoma och Jesper Nelin tyckte det var härligt att starta på pallen i mixstafetten, men båda hade problem med de växlande vindarna i sprinten, Däremot var Torstein Stenersen nöjd med sin insats:

- Det är en av de bästa inledningarna jag har haft och jag fick många bra svar att ta med mig framöver.

Peppe Femling tyckte för sin del att han var lite för taggad och gick ut för fort i början:

- Jag ska åka lite jämnare i distansloppet och ta skytte för skytte.

 

Herrarnas distans avgörs på onsdag kl. 16.15. Det svenska laget utgörs av Sebastian Samuelsson, Torstein Stenersen, Jesper Nelin, Peppe Femling och Martin Ponsiluoma.

De svenska damerna som tävlar på torsdag kl. 16.20 är: Linn Persson, Hanna Öberg, Elvira Öberg, Mona Brorsson, Emma Nilsson och Ingela Andersson.

 

Text: L-G Alsenius

Foto: Sara Wemstad

 

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info