Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson Linn Persson blev bästa svenska på en åttondeplats i damernas sprint i Holmenkollen.

Linn och Bettan topp 10 i sprinten i Holmenkollen!

21 MAR 2019 20:01
Det var många trötta ben när världscupavslutningen inleddes med sprint i ett varmt och soligt Holmenkollen. Linn Persson och Elisabeth Högberg imponerade med fullt skytte och blev 8:a och 10:a. Anastaiya Kuzmina vann och tog även hem sprintcupen.
  • Uppdaterad: 21 MAR 2019 20:01

Innan start sade Linn Persson till SVT att hon kände sig lite sliten, men det såg man inget av i själva loppet. Hon var 17 sekunder från täten in till det liggande skyttet och lämnade vallen på 14:e plats, efter fem kontrollerade fullträffar. På det andra varvet avancerade Linn en placering och sköt sedan ytterligare en snabb nolla på 22 sekunder i stående. Tack vare det fina jobbet på skjutvallen gick hon ut på slutrundan som sjua och var på åttonde plats i mål - ett av hennes främsta resultat i Världscupen! Hon var 46 sekunder från segern, men hade bara drygt 20 sekunder upp till pallen. I spåret var hon snabbast av svenskorna med 17:e åktid, 51 sekunder efter Denise Herrmann, men före både Dorothea Wierer och Ingrid Landmark Tandrevold. Tack var dagens imponerande resultat ligger Linn mycket bra till för att få köra söndagens masstart - och i jaktstarten har hon skaffat sig ett lysande utgångläge för en topplacering!

En besviken Elisabeth Högberg fick inte åka ett enda lopp under VM i Östersund, men i dagens sprint visade hon sin höga klass. På det första varvet var hon tre sekunder före Linn som snabbaste svenska och låg så bra till som fyra efter fullt i det liggande skyttet. Bettan tappade visserligen två placeringar på vägen till stående, men nollade ännu en gång och var återigen fyra, 16 sekunder från täten, men mindre än en sekund från pallen. Tyvärr tröt orken en del på slutvarvet där hon tvingades släppa Linn och ytterligare fem åkare förbi sig till 10:e plats i mål. I spåret var Bettan 18 sekunder långsammare än landslagskompisen och 1,09 efter snabbaste åkare. I jaktstarten går hon ut bara fyra sekunder bakom Linn och dessutom har även Bettan goda möjligheter att få delta i den avslutande masstarten tack vare det fina resultatet - hennes tredje bästa någonsin!

Det är inte konstigt att Hanna Öberg var aningen sliten efter sju krävande lopp i VM. Hon inledde en sekund långsammare än Linn på det första varvet, men kompenserade åkningen med fem snabba fullträffar i liggande och lämnade vallen som sexa, knappt sex sekunder från täten. Ovanligt nog tappade Hanna 26 sekunder och 11 placeringar på det andra varvet och åkte dessutom på en bom i stående. Det gjorde att hon låg på 18:e plats ut på slutvarvet, men avancerade en placering och blev 17:e åkare i mål, 1,17 från segern och en knapp halvminut bakom Bettan. Hanna hade det betydligt tuffare i spåret än i Östersund och var 1,16 efter Denise Herrmann och 25 sekunder långsammare än Linn. Trots allt höll hon ihop hela tävlingen på ett godkänt sätt, även om den riktiga farten saknades. Inför jaktstarten har hon drygt 50 sekunder upp till pallen - inte omöjligt med fortsatt starkt skytte.

Emma Nilsson förlorade en dryg halvminut mot täten på det första varvet, men sköt fullt i liggande och lämnade vallen som 43:a. Hon tappade visserligen sju placeringar på vägen till det stående skyttet, men fortsatte starkt på vallen med fem nya fullträffar - och dessutom på 23 sekunder. Tack vare det snabba och felfria skyttet gick Emma ut på slutvarvet på 30:e plats, men tappade drygt 50 sekunder och blev 38:a i mål, med tre nya poäng som belöning. Två nollor imponerar, men i spåret var Emma långsammast av svenskorna, 1,50 efter bästa åkare. Det är bara 25 sekunder upp till en plats bland de 20 främsta inför lördagens jaktstart, så med fyra nollor är ett nytt personbästa klart inom räckhåll.

Tack vare fina insatser i IBU-cupen där hon blev trea totalt fick Ingela Andersson en av extraplatserna till världscupavslutningen i Holmenkollen, hennes hemmaplan den här säsongen. På det första varvet åkte hon ungefär som Hanna, men inledde med två bom i liggande och lämnade vallen på 78:e plats. Ingela var fem placeringar bättre inför det stående skyttet och tack vare fem fullträffar på 24 sekunder avancerade hon till 47:e plats. Däremot förlorade hon drygt 50 sekunder på slutvarvet och blev 56:a i mål. Totalt var Ingela 1,28 efter Denise Herrmann i spåret och 12 sekunder långsammare än Hanna. Hon får i första hand sikta in sig på poängplats i jaktstarten - dit är det bara knappt 20 sekunder.

Anna Magnusson gjorde lysande insatser både i jaktstarten och på tredje sträckan i silverstafetten i VM, men idag var åkningen inte alls på samma nivå. Trots fem fullträffar i liggande lämnade hon vallen som delad 43:a med Emma, men tappade hela 11 placeringar på vägen till det stående skyttet. Där blev det dessutom två bom, vilket gjorde att Anna gick ut på slutvarvet som 76:a. Hon avancerade visserligen sju placeringar och blev 69:a i mål, men var 13 sekunder för sent ute för en plats i jaktstarten. Det var en trist avslutning på den internationella säsongen för Anna som var 1,44 efter bästa åkare i spåret, men sex sekunder snabbare än Emma.

I försnacket berättade Mona Brorsson att hon hade känt av en förkylning, men bestämde sig i alla fall för att göra ett försök. Hon inledde också hyfsat i spåret på det första varvet och var inte mer än 20 sekunder från täten in till det liggande skyttet, men åkte på hela tre bom - och med det försvann möjligheterna till en bra placering. Mona gick ut på mellanrundan som 99:a och var tre placeringar bättre inför stående. Där lyckades hon skjuta fullt och avancerade till 75:e plats, tre sekunder före Anna, men i mål var Mona två tiondelar bakom pitekollegan som 70:e åkare. I spåret märktes det att hon var försvagad, för till skillnad mot den snabba åkningen i VM var hon 1,31 efter Denise Herrmann och tre sekunder långsammare än Ingela. Det blir alltså ingen jaktstart för Mona, men vi får hoppas att hon är tillräckligt frisk för att köra söndagens avslutande masstart.

I morgon klockan 16.15 är det dags för herrarnas sprint med följande svenska startnummer:

3. Sebastian Samuelsson
36. Martin Ponsiluoma
38. Jesper Nelin
76. Peppe Femling
103. Fredrik Lindström

Text och analys: L-G Alsenius

 

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info