Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson

Linn Persson fin femma i damernas sprint i Östersund

01 DEC 2019 18:39
De svenska damerna stod för en stark laginsats i söndagens sprint i Östersund. Linn Persson tangerade sitt personliga rekord på femte plats medan Hanna Öberg blev 11:a - med lillasyster Elvira fyra tiondelar bakom på 12:e plats i sin världscupdebut.
  • Uppdaterad: 01 DEC 2019 18:39

Linn Persson var på 14:e plats in till det liggande skyttet och efter fem säkra fullträffar lämnade hon vallen som femma, nio sekunder från täten. Tack vare tionde tid på mellanrundan var hon i fortsatt slagläge som sexa inför det stående skyttet och på läktarna höll man andan. Tyvärr blev det en bom, men ändå gick Linn ut på det avslutande varvet som fyra. Hon blev visserligen passerad av norskan Marte Olsbu Röiseland, men lyckades hålla undan för Denise Herrmann med sjätte tid i spåret och spurtade i mål som femma, till publikens stora glädje, 22 sekunder efter segrande Dorothea Wierer från Italien och 10 sekunder från pallen. Linn hade så bra som nionde tid i spåret och var snabbast av svenskorna, bara 29 sekunder efter Marte Olsbu Röiseland och före snabbåkare som Lisa Vittozzi och Celia Aymonier. Femteplatsen är tangerat rekord för Linn och det kommer inte att dröja länge innan vi har henne på pallen, Faktum är att utan den enda bommen hade hon vunnit...

Linn Persson

Till stort jubel från den svenska publiken på läktarna gav sig Hanna Öberg iväg och hon var bra med in till det liggande skyttet, bara 12 sekunder från täten. Hon inledde också med fem snabba träffar på 25 sekunder och gick ut på det andra varvet som fyra, bara sju sekunder efter ledande Tiril Eckhoff. Där hade hon åttonde tid och tappade bara två sekunder mot norskan. Hanna kom in till det stående skyttet som femma och började bra med tre träffar, men till en kollektiv suck från läktarhåll missade hon de två sista. Det gjorde att hon föll till 14:e plats, men tack vare en sista kraftansträngning lyckades Hanna avancera tre placeringar till 11:e plats i mål, 46 sekunder från segern och 25 sekunder bakom Linn. Totalt var hon nio sekunder långsammare än värmländskan med 13:e åktid, 37 sekunder efter snabbaste åkare. Resultat är klart godkänt, men det finns säkert en växel till för Hanna - kanske visar hon det redan i torsdagens distanslopp.

Hanna Öberg

Det var nära att Hanna bara blev näst bäst i familjen för Elvira Öberg visade vilken talang hon är när hon fick chansen att göra världscupdebut - endast 20 år gammal. Hon gick ut sist av svenskorna, men fick stora applåder från de svenska fansen när hon gav sig av. Jublet växte när hon kom in som 16:e åkare till vallen och helt respektlöst inledde med felfritt skytte i liggande. Elvira gick ut på den andra rundan som sensationell nia, bara 15 sekunder från täten, och lyckades hålla placeringen på vägen till det stående skyttet. Med fem fullträffar hade hon slagits om pallen, men tyvärr blev det en bom och Elvira lämnade vallen som 11:a, en dryg sekund före Hanna. Vid den sista mellantiden var hon fortfarande lite före, men i mål fick hon se sig slagen av storasyster med ynka 0,4 sekunder som 12:a, 47 sekunder från segern. I spåret hade hon 24.e åktid, 52 sekunder efter Marte Olsbu Röiseland och bara 15 sekunder långsammare än Hanna. Vilken fantastisk prestation av den lovande pitejunioren - stort grattis Elvira!

Elvira Öberg

Mona Brorsson var snabbast av svenskorna som nia på det inledande varvet. Hon var bara 10 sekunder från täten in till det liggande skyttet, men efter ett missat skott gick hon ut på den andra rundan som 36:a och var sex placeringar bättre när det var dags för stående. Det fanns klara möjligheter till en plats bland de 10 främsta, men tyvärr blev det ytterligare en straffrunda för Mona. Hon gick ut på slutvarvet på 25:e plats och blev 22:a i mål, tack vare fortsatt stark åkning, en dryg minut efter Dorothea Wierer men bara drygt 15 sekunder bakom systrarna Öberg. Mona visade fin form i spåret med 15:e tid totalt, 40 sekunder efter snabbaste åkare och tre sekunder långsammare än Hanna. Med fullt skytte kommer vi att se henne högt upp i vinter också - var så säker!

Mona Brorsson

Först ut av svenskorna var Emma Nilsson som inledde lovande i spåret och som bara var 15 sekunder bakom Tiril Eckhoff in till det liggande skyttet. Efter ett missat skott lämnade hon vallen som 41:a, men avancerade sju placeringar på vägen till stående, tack vare ännu ett starkt varv. Tyvärr sköt hon ytterligare två bom och med totalt tre missade skott var chansen till en hög placering borta. Emma gick ut på slutrundan på 49:e plats, lyckades plocka sex placeringar på vägen till mål som 43:a, 1,38 bakom bästa åkare. Trots de tre bommarna kan Emma vara nöjd med sin åkning där hon var 50 sekunder efter Marte Olsbu Röiseland och bara 10 sekunder långsammare än Mona -. en klar förbättring mot förra säsongen.

Emma Nilsson

Ingela Andersson chockade med att ha sjätte tid vid den första mellantiden, men var 26:a och 17 sekunder från täten när det var dags för skytte. Hon inledde med en bom i liggande och gick ut på mellanrundan som 45:a och avancerade sedan fyra placeringar på vägen tll stående. Tyvärr blev det ytterligare två missade skott, vilket gjorde att Ingela föll till 53:e plats, men hon tog i alla fall tre placeringar på slutvarvet och hamnade på 50:e plats i mål, 14 sekunder bakom Emma. Trots den lovande starten tröttnade Ingela efterhand och var långsammast av svenskorna i spåret, en dryg minut efter snabbaste åkare. Vi får hoppas att hon lyckas få till skyttet lite bättre i det kommande distansloppet.

Ingela Andersson

Nu väntar två vilodagar i Östersund, men Världscupen är tillbaka igen på onsdag med herrarnas distanslopp. Tävlingen startar kl. 16.15

Text och analys: L-G Alsenius

 Bilder: Per Danielsson

Skribent: Cornelia Wikström
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info