Hoppa till sidans innehåll

Linn sköt hem segern och Sebastian tog en dubbel

25 AUG 2019 14:42
Linn Persson klarade sig med en bom på fyra skjutningar i damernas distanstävling i Sollefteå och vann SM-guld med klar marginal. Detsamma gäller Sebastian Samuelsson bland herrarna där Emil Nykvist tog ett imponerande brons
  • Uppdaterad: 25 AUG 2019 14:42

Damer 16/17

Sara Andersson Mora Biathlon

Moras Sara Andersson stod i en klass för sig bland de yngsta damjuniorerna även idag och tog dagens första dubbel när hon ledde från start till mål. Visserligen sköt hon totalt fem bom, men segern var aldrig i fara utan i mål var Sara 2,19 före Sofia Jonsson från Hede som stod för ett stabilt jobb på skjutvallen. Trots tre missade skott lyckades hon hålla undan för finländskan Rebecca Sandnäs med nästan 50 sekunder i mål som tvåa. Fyra blev Rebeccas landsmaninna Theodora Westerlund medan Thuva Andersson från OK Landehof kom på femte plats och fick sitt andra  SM-brons för helgen, 3,35 från segern efter fem bom.

Herrar 16/17

Samuel Dunder

Sprintsegraren Victor Berglund från hemmaklubben I 19 hade en jobbig dag på skjutvallen med hela 11 missade skott och hamnade en bra bit utanför pallen. I stället var det norrmannen Noah Kolåsäter som tog hem segern i herrarnas yngsta juniorklass, efter fem bom. Han var 1,41 före Moras Samuel Dunder som därmed vann SM-guldet, trots sju missade skott. Två mer hade Vincent Grein från Tullus som ändå klarade silvermedaljen, 37 sekunder efter Samuel. Lucas Wanner var ytterligare 39 sekunder bakom och grejade ett brons till Ornäs IK, efter åtta bom.

Damer 18/19

Erika Österman

Häverödals Erika Österman verkar vara i fin form redan nu och vann sitt andra SM-guld för helgen efter att ha skjutit ettor i de tre första skjutningarna och fullt i sista stående. Hennes segermarginal blev en dryg minut före norskan Hanne Kråkstad Johansen som lyckades skjuta fyra nollor! Lisa Melén Olsson från Häverödal var nära att upprepa den bedriften men åkte på en bom i det sista skyttet. Hon var åtta sekunder efter Hanne men klarade SM-silvret med 19 sekunder tillgodo på klubbkompisen Alva Sköld som hade tre missade skott och blev trea - en trippel till Häverödal alltså!

Herrar 18/19

Erik Larsson

Det blev en hård kamp mellan tre åkare i den här klassen som Moras Erik Larsson avgjorde med nollor i både det andra och tredje skyttet. Trots två missade skott i sista stående och totalt fyra hade han god marginal och tog hem SM-guldet en knapp minut före Oscar Andersson från Älvdalen, med samma skjutresultat. Tullus Anton Ivarsson kunde ha utmanat men sköt en bom i sista stående och hade åtta sekunder upp till Oscar på andra plats, efter fem bom. Gårdagens sprintsegrare, Alfred Eriksson från Dala Järna, hade det tufft på skjutvallen och fick nöja sig med fjärdeplatsen, efter totalt åtta missade skott.

Damer 20/22

Amanda Lundström

Det syntes tydligt från start att Piteåas Elvira Öberg var ute efter revansch för hon inledde med stark åkning och ett fokuserat nollskytte i första liggande. Men det hade även sprintsegraren Amanda Lundström från I 19 som lämnade vallen bara 13 sekunder bakom. Men när hon missade ett skott i det andra skyttet medan Elvira nollade igen växte avståndet med en minut. Däremot åkte Elvira på en bom i andra liggande och släppte in Amanda i matchen. När hon sköt fullt minskade avståndet till 24 sekunder och efter att Amanda nollat även i stående medan Elvira missade ett skott var försprånget en halv minut till Boden-åkarens fördel. Amanda tog däremed sitt andra SM-guld, till sist med 27 sekunder tillgodo på Elvira. Norskan Benedicte Stien Schreiner var trea i mål, men SM-bronset gick till Tilda Johansson från Anundsjö, hela 7,37 från segern efter sex bom.

Herrar 20/22

Viktor Brandt

Skyttet avgjorde i herrarnas äldsta juniorklass där Viktor Brandt från I 2 tog hem segern efter tre missade skott, 1,38 före Henning Sjökvist, Biathlon Östersund, som åke snabbt men som hade tre bom mer. Sprintvinnaren Malte Stefansson från Oxberg hade chansen att ta hem segern även i dag, men tre bom i sista stående gjorde att han fick nöja sig med tredje plats i mål. Han var 2,31 efter Viktor men hade inte mer än 53 sekunder fram till Henning, så med en bom mindre hade det blivit ett silver. Men efter sju bom är nog Malte ändå nöjd med ett SM-brons. Norrmannen Axel Rundhaug var närmast pallen som fyra,  nästan fyra minuter från segern efter tre missade skott.

Damer seniorer

Linn Persson pustar ut efter målgång

Det blev en klang- och jubeldag för Värmland i damseniorernas distans där man lade beslag på hela prispallen. Bores Linn Persson imponerade med endast ett missat skott på fyra skjutningar och tog hem SM-guldet i säker stil. I mål var hon 1,24 före klubbkompisen Emma Nilsson som hade en bom mer och som i sin tur hade 12 sekunder tillgodo på Finnskogas Mona Brorsson som blev trea och fick ett brons, trots fyra bom. Både sprintsegraren Elisabeth Högberg från Biathlon Österund och Piteås Hanna Öberg hade problem på skjutvallen med fem missade skott var och hade även Felicia Lindqvist från Biathlon Östersund före sig resultalistan. Felicia var 47 sekunder från pallen som fyra, efter tre bom.

- Det var brutalt, sa en nöjd Linn Persson efter segern. Jag kände att jag inte hade så mycket tryck i åkningen så jag var tvungen att skjuta bra idag - det fanns inte så mycket att välja på.

 

Herrar seniorer

Sebastian Samuelsson

Det var ingen som kunde utmana Sebastian Samuelsson från I 21 idag heller utan han fullkomligt utklassade konkurrenterna. Sebastian satte full fart direkt och sköt dessutom felfritt, förutom en bom i det tredje skyttet. Till sist tog han sitt andra SM-guld för helgen, hela 3,43 före Piteås Peppe Femling som fick ett silver att lägga till prissamlingen, trots fyra bom. I går överraskade Bores Emil Nykvist med fullt skytte och en fin femteplats, men idag blev det ännu bättre. Han inledde visserligen med ett missat skott men därefter var det idel nollor. Emil gick ut på slutvarvet två sekunder före Limas Tobias Arwidson och efter en rysare höll han undan med ynka två tiondelar, Lite surt för Tobbe, men kul för Emil att ta sin första seniormedalj.

- När jag väl körde kände jag mig pigg och skyttet var ju superbra. Jag är otroligt nöjd med dagens lopp och hela helgen egentligen, sa Sebastian Samuelsson efter sin SM-dubbel.

Bilder finns publicerade på facebooksidan Svenskt Skidskytte

Resultat från tävlingarna finner ni på den här länken

Text och analys: L-G Alsenius

Foto: Håkan Blidberg

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

länk till inside på skidskytte.se

 

Huvudsponsorer

Fristads

 

Teamsponsorer

swedemount

ifs

sj

stanley

 idre

 


Samarbetspartners

hestra

bliz

LiveArena

concept

morespace
polar

maurten

sports

Wist last och buss  
   

 

 

Officiella leverantörer

bodytech canvac
hwk Leki
larsen maplus
optilaser
redcreek rex2
skigo sportdoc
star start
sundström svea
swix tarsus
wiksten tst
vauhti
 

 

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info