Hoppa till sidans innehåll

Moa Berggren: "Jag ville ha autografer men fick en medalj"

06 DEC 2019 10:00
Simmaren Sara Sjöström har gjort det. Så även Martin Fourcade. Efter herrarnas sprint under söndagen gav även bröderna Bø sina medaljer till svenska fans.
  • Uppdaterad: 06 DEC 2019 10:00

Säsongen 2016/2017 var Moa Berggren från Östersund blomsterbarn under världscupen i Östersund. Innan hon skulle lämna tävlingarna jagade hon autografer, men istället fick hon en medalj.

– Jag ville ha autografer, men istället hängde Martin Fourcade medaljen runt min hals. Jag fick aldrig någon autograf då, men jag fick medaljen, säger Moa Berggren när vi träffar henne innan herrarna sprint under söndagen.

När världscupen var tillbaka i Östersund året efter stod återigen Moa Berggren på arenan, den här gången bland alla de franska fansen. 

– Jag stod på läktaren och kollade då. Det var massa fransmän som stod där och skulle gratta Fourcade för ett bra lopp. Då såg alla att han tog av sig medaljen och alla ville att han skulle ge den till dem, men istället hängde han den runt min hals igen. Jag vet inte om han kände igen mig, det kan han ju inte ha gjort, eller kanske? 

Hur kändes det?

– Det kändes bra. Det kunde ju ha varit vem som helst. Sen är det jättestort för vissa och en del har velat köpa medaljerna. Jag visste inte jättemycket vem Fourcade var innan, men det var kul att han valde just mig, säger Moa.

Var har du medaljerna nu?

– Jag har dem bland mina egna medaljer som jag har vunnit, så där får de ligga. 

Moa Berggren

12-åriga Moa tävlar och tränar själv skidskytte för Tullus SG. Enligt henne själv är hennes största styrka skyttet.

– Det är en roligt sport och det är det jag vill satsa på, säger hon.

Vad har Fourcades medaljer haft för betydelse för dig och din egen satsning?

– Det har varit kul och de har gjort så att jag velat satsa mer. Jag vill bli lika bra som dem och tävla på den här nivån. Men sen har det kanske inte betytt jättemycket. Det är ju medaljer, men det är ju inte så att det påverkat min träning på något sätt. 

 Moa Berggren har inga egna förebilder inom just skidskytte, men när hon får tänka efter så värdesätter hon ändå Martin Fourcade och Hanna Öberg lite extra. På onsdag hoppas hon att det går bra för Fourcade i distansen så hon kan få ytterligare en medalj till sin samling.

– På onsdag när jag är blomsterbarn hoppas jag kanske få en medalj till. Då har jag större chans.

Erik Blidberg och Johan Matyuk fick bröderna Bøs medaljer.

Men det är inte bara Moa Berggren som fått ta emot medaljer från några av världens bästa skidskyttar. Under söndagens sprint fick Erik Blidberg, Tullus SG och Jonas Matyuk, från Svegs IK, också varsin medalj när bröderna Bø gav sitt guld respektive silver till två framtidsnamn inom svenskt skidskytte. 

Skribent: Cornelia Wikström
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info