Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson/ Projekt P

Mona ett skytte från guldet i jaktstarten och en grym laginsats

10 MAR 2019 16:20
Mona Brorsson var sensationellt i en stor ledning inför det sista skyttet, men åkte på fyra bom och blev sjua i mål. Hanna Öberg var två placeringar bättre och både Anna Magnusson och Linn Persson gjorde imponerande klättringar i resultatlistan.
  • Uppdaterad: 10 MAR 2019 16:20

Hanna Öberg inledde bara 13 sekunder bakom sprintvinnaren Anastasiia Kuzmina framför en vilt jublande hemmapublik. Hon var trea in till det första liggande skyttet, men åkte på en bom och lämnade vallen som sexa. Trots femte åktid på det andra varvet var hon en placering sämre in till det andra skyttet, men var återigen sexa efter ytterligare ett missat skott i andra liggande. På nästa varv låg Hanna tätt i rygg på norskan Ingrid Landmark Tandrevold, men duon tappade runt 20 sekunder mot ledande Denise Herrmann på väg till det första stående skyttet. Tyvärr fortsatte problemen på vallen med en tredje bom, men hon avancerade trots det till femte plats och hade bara drygt 20 sekunder upp till pallen inför sista stående. Med fullt skytte hade Hanna kämpat om medalj, men tyvärr avslutade hon med två missade skott och blev femma i mål, efter att ha förlorat spurtstriden om fjärdeplatsen knappt mot Marte Olsbu Röiseland. Vi fick se ytterligare ett fint lopp av Hanna som har varit retligt nära medalj två gånger om, men förhoppningsvis kommer revanschen i distansloppet på tisdag. I spåret hade hon 13:e tid, 51 sekunder efter vinnaren Denise Herrmann.

Hanna Öberg

Tänk så nära det var att Mona Brorsson vann guld och fick ta emot hemmapublikens jubel på prispallen. Det är lätt att fokusera på de fyra missade skotten, men vilket lopp hon gjorde fram till avgörandet! Hon höll avståndet mot täten på det första varvet och var strax efter Hanna som sexa in till första liggande. Tack vare fem fina fullträffar lämnade Mona vallen som fyra, men åkte riktigt starkt med tredje tid i spåret och var tvåa in till andra liggande. När hon nollade åter en gång var hon fortsatt tvåa, strax bakom Denise Herrmann, och hängde lätt med henne på det tredje varvet. Medan tyskan fick problem i första stående och tvingades åka två varv i straffrundan sköt Mona fullt för tredje gången och lämnade vallen i ledning med över en halv minut. Det var nog både roligt och skrämmande på samma gång och när hon kom in på stadion för sista stående måste hon ha känt en enorm press, med snabbåkare som Denise Herrmann, Laura Dahlmeier och Tirill Eckhoff en bit bakom. På läktaren höll folk andan och det var alldeles tyst när Mona började skjuta. Tyvärr gjorde de fyra bommarna att hon gick ut på slutvarvet som fyra, men i mål var en uppgiven Mona på sjunde plats. Hon tappade 24 sekunder på slutvarvet när medaljchansen var borta, men totalt var hon snabbast av svenskorna i spåret, 43 sekunder efter bästa åkare. Mona kan ändå ta med sig att tre fjärdedelar av loppet var lysande. Dessutom kommer det nya chanser till medalj redan i distansloppet på tisdag.

Mona Brorsson

Lite i skuggan av Hanna och Mona gjorde Anna Magnusson ett superlopp där hon äntligen fick visa sin rätta kapacitet. Hon inledde lovande i spåret och avancerade sedan 13 placeringar till 30:e plats efter fem fullträffar i första liggande. När Anna nollade även i det andra skyttet låg hon på 21:a plats och plockade sedan ytterligare två placeringar, trots en bom i första stående. Anna låg på 20:e plats inför sista stående, men när hon sköt fullt för tredje gången medan många andra tvingades in i straffrundan klättrade hon nio placeringar, och tack vare sjätte tid på slutvarvet spurtade hon i mål som 11:a till publikens stora jubel. Precis som i Nove Mesto innan jul gjorde Anna ett enormt avancemang, den här gången med hela 32 placeringar! I spåret hade hon 18:e tid, 1,14 efter Denise Herrmann och 23 sekunder långsammare än Hanna, men i själva jaktstarten hade hon faktiskt femte tid!

Anna Magnusson

Precis som Anna klättrade Linn Persson rejält i dagens jaktstart, trots ett utgångläge som 42:a, två minuter bakom Anastasiia Kuzmina. Hon avancerade fem placeringar på vägen till det första liggande skyttet, men gick ut på det andra varvet som 29:a, strax före Anna. De båda var i sällskap in till andra liggande, men medan pitetjejen sköt fullt igen åkte Linn på två bom och föll till 34:e plats. Hon var fyra placeringar bättre in till det tredje skyttet och efter ytterligare fem fullträffar klättrade hon till 25:e plats. Trots ett tredje missat skott i sista stående gick Linn ut från vallen som 23:a, men tappade bara nio sekunder på slutvarvet och blev 21:a i mål, drygt tre minuter från segern. Precis som Anna gjorde Linn ett suveränt lopp och avancerade 21 placeringar och i spåret hade hon 19:e tid, 1,16 efter snabbaste åkare och två sekunder långsammare än Anna. I själva jaktstarten hade hon dessutom nionde tid!

Linn Persson

Trots att det inte blev medalj gjorde de svenska damerna en riktigt fin laginsats, vilket lovar gott, inte minst inför stafetten nästa lördag.

Text och analys: L-G Alsenius och Cornelia Wikström

 

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info