Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson/ Frilansfotograferna

Nära svensk skräll i damernas distanslopp i Ruhpolding

2018-01-11 22:41
Flera svenskor var uppe och nosade på topplaceringar under damernas distanstävling i Världscupen, men tyvärr lyckades ingen hålla ihop skyttet hela vägen.
  • Uppdaterad: 2018-01-11 22:41

Linn Persson blev 24:a till sist, med Mona Brorsson fem placeringar bakom – och Emma Nilsson som var på väg mot fyra nollor och personligt rekord missade det sista skottet och blev 36:a i mål. Italienskan Dorothea Wierer var en av fem damer som sköt fullt och tog hem segern före snabbåkande Kaisa Mäkäräinen. 

Man såg direkt att stafettframgången förra helgen hade gett de svenska tjejerna gott självförtroende. Linn Persson var bra med efter fullt i det inledande skyttet och när hon nollade även i stående låg hon på sjunde plats, en dryg halvminut från täten. Tyvärr smet två skott ut i andra liggande och då rasade hon ner utanför poängplats. Tack vare fullt i det sista stående skyttet och fortsatt stabil åkning lyckades Linn rädda upp situationen och blev bästa svenska på 24:e plats, en klart godkänd insats – och utan de två straffminuterna hade hon varit så bra som femma. I spåret fortsätter Linn att visa fin form med 23:e åktid, 2,21 efter Denise Herrmann som var klart snabbast. 

När Mona Brorsson lämnade vallen efter att ha skjutit fullt i första liggande gjorde hon det som femma, bara åtta sekunder bakom bästa åkare. In till stående hade hon avancerat en placering, men tyvärr åkte hon på två straffminuter och fick jobba vidare i motvind. Tack vare fullt i andra liggande var Mona ändå 31:a och fortfarande fanns chansen till en placering bland de 20 främsta. Men med ytterligare en bom i sista stående gick hon ut på slutvarvet som 37:a., vilket hon putsade till 29:e plats i mål. Mona imponerade stort i spåret med 16:e åktid, 1,52 efter Herrmann, men nästan en halv minut snabbare än Linn – och med fullt skytte hade hon varit tvåa! 

Det har varit tungt åkmässigt den här säsongen för Emma Nilsson. Däremot visade ännu en gång att hon är en stabil skytt och när konkurrenterna bommade avancerade hon stadigt uppåt i resultatlistan. När Emma sköt sin tredje nolla var hon bästa svenska på 14:e plats och in till sista stående fanns goda möjligheter att bli topp 20 och slå personligt rekord. Men efter fyra raka träffar blev det en miss i det allra sista skottet och då handlade det i stället om att ta sig in på poängplats - och det klarade hon genom att bli 36:a i mål. Emma tappade 3,40 i spåret och en dryg minut på skjutvallen och frågan är om det fina skyttet räcker för övertyga Wolfgang Pichler i kampen on en OS-plats? 

Även Anna Magnusson inledde optimistisk på första varvet och låg på 14:e plats in till det liggande skyttet. Men efter en bom hamnade hon långt ner i resultatlistan och ytterligare en bom i stående förbättrade inte hennes läge direkt. Det väcktes ett litet hopp när Anna lyckades skjuta fullt i andra liggande, men efter en tredje bom i sista stående och ett tungt slutvarv blev hon 63:a i mål. Det kändes som om formen var på uppåtgående i stafetten, men idag var Anna 3,17 efter Denise Herrmann och nästan en och en halv minut långsammare än Mona – fortfarande långt efter fjolårets fina form i skidspåret. 

Det känns som om det står mellan Emma Nilsson och Elisabeth Högberg om den femte och sista OS-platsen och Bettan visade direkt att hon tänkte göra allt för att ta den. Hon gick ut som nia efter fullt i det första skyttet, bara 12 sekunder från täten. Men i stående blev det två straffminuter och med ytterligare en bom både i tredje och fjärde skyttet gick hon ut på slutvarvet som 66:a, sex sekunder bakom Anna. Det blev en hård kamp mellan dem där Bettan var förbi ett tag, men i mål var hon fem sekunder efter som 64:a. I spåret var Bettan tredje svenska, 2,43 efter snabbaste åkare, men det är tveksamt om insatsen räcker för att ta henne till OS. 

Både Fredrik Lindström och Sebastian Samuelsson var bra med halvvägs i herrarnas världscupdistans, men efter tre respektive fyra missade skott fick de nöja sig med plats 38 och 39.  Franske giganten Martin Fourcade var överlägsen i spåret och vann med en dryg minut. 

Det fanns stora förhoppningar om en topplacering för Fredrik Lindström efter hans säkra skytte på sistone, men tyvärr blev den bom redan i första liggande. Däremot sköt han snabbt och fullt på 21 sekunder i stående och avancerade till 28:e plats. När Fredrik nollade även i det tredje skyttet var han 15:e man och då ökade hoppet om en topp 10-placering. Men i stället blev det ytterligare två missade skott i sista stående och 48:e plats ut från vallen. Tack vare ett stabilt slutvarv lyckade han ändå ta sig in på poängplats som 38:a. I skidspåret var Fredrik 2,39 efter Martin Fourcade som 30:e åkare, en aning långsammare än vanligt. 

Sebastian Samuelsson öppnade starkt och med fullt i första liggande låg han femma, bara 15 sekunder efter Fourcade. Han lyckades sedan följa i rygg på den snabbe fransmannen, vilket gav näst bästa åktid på andra varvet. Tyvärr missade han ett skott i första stående, men var fortfarande 10:a. Däremot fick Sebastian betala för satsningen på tredje varvet, där han inte kunde hänga med i fransmannens tempo. Dessutom åkte han på två bom i andra liggande och ytterligare en i sista stående. Det sista varvet blev en intern uppgörelse där Sebastian fick ge sig mot Fredrik med 1,2 sekunder.  Däremot var han mer än en minut snabbare i spåret med sjätte åktid, 1,34 efter bäste man. 

När Jesper Nelin insjuknade fick Peppe Femling hoppa in med kort varsel, vilket inte alltid är det lättaste. Men han svarade med att nolla i de tre första skjutningarna och var då näst bäste svensk på 31:a plats, trots att farten i spåret inte var den bästa. Men när det blev en bom i sista stående försvann möjligheten till en poängplats och i mål var Peppe 65:a. I skidspåret var det tyvärr riktigt tungt och han var klart långsammast av svenskarna, nästan fem minuter efter snabbaste tid. Men Peppe kan ändå vara nöjd med sitt stabila jobb på skjutvallen. 

Efter några tävlingar i IBU-cupen fick Torstein Stensersen chansen i Världscupen igen, men efter ett missat skott i det inledande skyttet var han inte bättre än 66:a ut från vallen, Därefter avancerade han 23 placeringar tack vare fullt i stående, men föll tillbaka nästan lika mycket när det blev en bom i det andra liggande skyttet. När Torstein åkte på ytterligare två straffminuter i sista stående verkade motivation försvinna, för på det sista varvet förlorade han hela 1,15 och var 88:a i mål. Torstein var en halv minut snabbare än Peppe i spåret, men 4,23 efter snabbaste åkare. 

I herrarnas distanslopp i IBU-cupen i tyska Arber lyckades Christofer Eriksson betydligt bättre på skjutvallen än tidigare och belöningen blev en fin 12:e-plats, efter två bom. Daniel Gustafsson klarade sig undan med en straffminut, men hade inte samma fart i spåret och blev 29:a, ändå ett klart fall framåt mot förra veckans tävlingar. Världscupmeriterande fransmannen Jean Guilluame Beatrix tog en komfortabel seger, efter ett missat skott. 

Christofer Eriksons skytte har varit svajigt under den senaste tiden, men idag inledde han med fullt i första liggande och lämnade vallen som sjua, bara 22 sekunder från täten. Tyvärr blev det två bom i stående och då var man rädd att dagen skulle vara förstörd. Men tack vare fullt i båda avslutande skyttena gick han ut på slutvarvet som 12:a, en plats som han alltså höll ända in i mål. Christofer hade 24.e åktid, 3.17 efter ryssen Alexey Slepov, men var ändå överlägset snabbaste svensk i spåret. Han hade dessutom så bra som sjunde skjuttid med fyra serier på 1,47. 

Daniel Gustavsson var nog ordentligt revanschlysten efter de svaga resultaten senast, inte minst de sex missade skotten i första sprinten. Nu inledde han med fullt både i första och andra skyttet och var då bäste svensk på femte plats. Visserligen blev det en bom i andra liggande, men när han nollade även i sista stående lämnade han skjutvallen som 22:a, men tappade sju placeringar på slutvarvet och blev 29.e man i mål. Daniel har inte fått upp farten i vinter, för även med fullt skytte hade han inte varit bättre än på 19:e plats. I spåret var han 59:a, hela 6.22 efter bästa tid. 

Precis som för Daniel är det tungt i spåret för Ted Armgren och idag lyckades han heller inte på skjutvallen. Det började annars bra med fullt i första liggande och på 15:e plats ut på det andra varvet. Men i stående blev det hela tre bom och då rasade han till 62.a plats. Även den andra gången blev det fullt i liggande, men efter ytterligare två missade skott i det avslutande skyttet och totalt fem bom fick Ted nöja sig med 54:e plats i mål. Han var visserligen näst snabbast av svenskarna, men 5,16 efter bästa tid är långt ifrån den åkning som vad han har visat upp under tidigare säsonger. 

Fem bom blev resultatet på skjutvallen även för Oskar Brandt. Redan i första liggande åkte han på en bom och efter ytterligare en i stående var han en bit utanför poängplats. Däremot lyckades Oskar nolla i andra liggande och han gick ut på det fjärde varvet som 41:a, med klar chans att ta poäng med en bra insats i sista stående. Tyvärr lyckades han inte hålla ihop skyttet utan fick ytterligare tre straffminuter och gick i mål på 60.e plats, drygt nio minuter efter segrande Beatrix. I spåret var Oskar 6.40 efter fransmannen och 18 sekunder långsammare än Daniel. 

De svenska damerna lyckades inte ta några poäng i IBU-cupen förra helgen och i dagen distanslopp gick det tyvärr lika illa för det orutinerade laget. Linn Larsson var närmast på 44:e plats medan Emma Lindberg blev 49:a. Nadine Horchler från Tyskland vann tack vare fyra nollor, 11 sekunder före norskan Thekla Brun-Lie som hade en bom. 

Redan efter det första varvet var Linn Larsson en dryg minut efter täten, men tack vare fullt i första liggande lämnade hon ändå vallen på 27:e plats. Tyvärr åkte hon på två straffrundor i stående, men sköt därefter en andra nolla i liggande. När Linn avslutade med fullt även i det sista stående skyttet låg hon på 38:e plats, med möjlighet att avancera, men tappade i stället sex placeringar på slutvarvet och blev 44:a i mål. Linn hade 18:e tid på skjutvallen, men är inte fulltränad ännu efter sina tidigare sjukdomsproblem och var drygt sex minuter efter norskan Hilde Fenne som var snabbast i spåret. 

Emma Lindberg var ute efter att förbättra sin 57:e plats från förra helgen, men efter en bom i det första skyttet såg det mörkt ut. Trots ytterligare en straffminut i stående låg hon ändå på 49:e plats, men förlorade fyra placeringar på grund av en tredje bom i andra liggande. Däremot avslutade hon fint med en nolla i sista stående och tappade bara en placering på slutvarvet till 49:e plats, som alltså är hennes bästa resultat hittills i IBU-cupen. Emma var några sekunder långsammare än Linn på skjutvallen och 22 sekunder efter henne i spåret, 6,27 bakom bästa tid.  

Junioren Anne Lindh var klart snabbast i spåret av svenskorna i skidspåret förra veckan, men fick inte till det på skjutvallen. Idag började det hyfsat med en bom i första liggande, men sedan blev det ytterligare två i stående och så hela tre straffminuter i andra liggande - och sex bom hade hon verkligen inte råd med. Annie var inte bättre än 65:a in till sista stående, men avslutade med fullt skytte och var på 57:e plats i mål, för övrigt personrekord även för henne i IBU-cupen. Hon var även snabbast av svenskorna idag, 4,20 efter Hilde Fenne. 

Det var tunga tävlingar för Anna Wikström senast i Slovakien och så fortsatte det även idag. Hon var långt efter redan in till första liggande och åkte dessutom på två straffminuter direkt. Därefter gick det bättre på skjutvallen, men trots fullt både i andra och tredje skyttet var hon bara 61:a in till det avslutande stående skyttet. Där blev det en tredje straffminut och 64.e plats i mål. Anna är en duktig skytt, men tappade tyvärr över nio minuter i spåret och hon måste förbättra åkningen rejält för att kunna konkurrera på internationell nivå. 

I morgon fortsätter Världscupen med herrarnas stafett. Det blir spännande att se om Sverige kan fortsätta att överraska. Tyvärr är Jesper Nelin sjuk så det svenska laget består av Torstein Stenersen, Sebastian Samuelsson, Martin Ponsiluoma och Fredrik Lindström – lycka till killar! 

Text och analys: L-G Alsenius

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

länk till inside på skidskytte.se

inbjudan till läger

Club-1988-Sweden-Team

 

 

Huvudsponsorer

Fristads

SkånskaByggvaror.se

 

Teamsponsorer

adidas

big

ifs

serneke

sj

stanley

 

 


Samarbetspartners

access

flygbra

concept

hestra

idre

morespace

polar

redcord

sports

Wist last och buss

 

 

 

Officiella leverantörer

bodytech canvac
hwk handheld
Leki larsen
maplus vauhti
optilaser sportdoc
rex2 redcreek
swenor swix
skigo start
star sundström
svea tst
tarsus wiksten
   
 

 

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +46 (0) 10 476 42 41
E-post: This is a mailto link

Se all info