Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson

Ny distans väntar när IBU-cupen avgörs i tyska Arber

16 JAN 2019 22:59
Imorgon, torsdag, fortsätter IBU-cupen, nu i tyska Arber. Det svenska laget hoppas att hålla i trenden med åtminstone en pallplats per tävlingsort.
  • Skapad: 16 JAN 2019 22:59

Efter två sprintar i i Duszniki-Zdroj är det nu dags för en fullspäckad IBU-cup i Arber, Tyskland. Imorgon, torsdag, är det premiär i IBU-cupen för kort distans, som är precis som det låter – en kortare variant av disciplinen distans. Istället för 20 km kör herrarna 15 km och damerna kör 12,5 km istället för 15 km. Dessutom är tidstillägget förkortat från en minut till 45 sekunder. 

– Den korta distansen är det premiär för i IBU-cupen så det ska bli kul. Jag tror att det kan passa oss rätt bra, säger den svenska tränaren på plats, Jan-Erik Buskerud. 

 

Under onsdagen var det officiell träning på Hohenzollern-skidstadion. Under träningen var det lite vind och de senaste dagarna har det dessutom kommit en del nysnö, något som gjort föret lite trögt.

– Det är lite svåra förhållanden, men jag tycker bara att det är bra. Skjuter vi bra kan vi vara med där uppe, säger Buskerud.

Hittills under säsongens IBU-cup har framförallt de svenska damerna stått för flera fina insatser och hela fyra olika tjejer har varit uppe på pallen vid något tillfälle. 

– Jag tror vi har haft pallplats på varje tävling, eller varje ställe vi har varit på. Det är jättepositivt. Det är en otroligt bra stämning i gruppen. Vi trivs och fokuserar bra och då är förutsättningar för att prestera också bra. Det är en trend som vi hoppas ska hålla även efter den här helgen, säger Buskerud. 

– Men det är viktigt att man inte blir komfortabel och nöjd bara för att det har gått bra innan, fortsätter han.

 

Chansen på pallen är störst på damsidan, där Elisabeth Högberg är tillbaka efter förra helgens världscuptävlingar. Att åtminstone få med sig en pallplats är en målsättning för helgen.

– Vi vet att vi har ett väldigt starkt lag. Vi har ju fyra damer som har varit på pallen och även andra som har gjort det jättebra. Så visst har vi chans på pallen om de gör det bra, men vi måste göra jobbet också både på vallen och i spåret.

På herrsidan har det varit lite tuffare och senast i Polen var den bästa svenska herrplaceringen en 38:e plats. Nu hoppas man på revansch.

– Resultaten har väl inte riktigt varit vad vi har önskat, men vi måste fokusera på att göra ett bra jobb. Vi har haft några bra placeringar, men som lag måste vi steppa upp lite. Men med optimala dagar har vi grabbar som kan vara topp 10. Det är inga tvivel om det, men då måste det stämma. 

 

Det svenska laget:

Damer: Ingela Andersson, Elisabeth Högberg, Johanna Skottheim, Felicia Lindqvist, Chardina Sloof och Anna Hedström.

Herrar: Oskar Brandt, Sebastian Olsson, Tobias Arwidson, Gabriel Stegmayr och Simon Hallström.

 

Distanser och tider:

Torsdag 17/1 10.00 Kort distans herrar / 13.30 Kort distans damer

Lördag 19/1 10.00 Sprint herrar / 13.00 Sprint damer

Söndag 20/1 10.00 Jaktstart herrar / 12.30 Jaktstart damer

Skribent: Cornelia Wikström
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info