Hoppa till sidans innehåll

Ny pallplats för Hanna efter fullt skytte i Oberhof!

10 JAN 2019 17:53
Hanna Öberg visade fortsatt fin form genom att bli stark trea i torsdagens sprint, tack vare stark åkning och två nollor, bara 15 sekunder efter italienskan Lisa Vittozzi som tog sin första seger i Världscupen.
  • Skapad: 10 JAN 2019 17:53

På det första varvet var Hanna Öberg inte bättre än 29:a, men efter fem snabba fullträffar i liggande lämnade hon vallen som femma, endast 11:a sekunder från täten. Hon tappade visserligen nio placeringar på vägen in till det stående skyttet men tack vare fullt ännu en gång på 26 sekunder var hon trea ut på det sista varvet, 15 sekunder efter Lisa Vittozzi, ett avstånd som hon lyckades hålla ända in i mål, även om norskan Marte Olsbu Röiseland närmade sig oroväckande bakifrån på slutet. Hanna var snabbast av svenskorna i spåret med 22:a åktid, 40 sekunder efter tyskan Denise Herrmann, ännu ett styrkebesked som visar att hon är i toppen för att stanna. Dessutom har Hanna ett superläge inför jaktstarten där allting kan hända!

Mona Brorsson var mindre än en sekund efter Hanna på det första varvet, men åkte på en bom i det liggande skyttet och lämnade vallen som 45:a. Hon plockade sedan åtta placeringar på vägen in till stående där det blev ytterligare ett varv i straffrundan. Det gjorde att Mona gick ut på det sista varvet som 38:a men lyckades avancera en placering och gick i mål på 37:e plats, med fyra nya poäng som belöning. Det verkar som om hennes fina form finns kvar, för totalt var hon inte mer än 11 sekunder bakom Hanna i spåret, 51 sekunder efter snabbaste åkare. Lyckas Mona hålla ihop skyttet i lördagens jaktstart finns det goda möjligheter att plocka många placeringar - det är inte mer än en halvminut upp till topp 20.

Efter flera starka insatser i IBU-cupen fick Elisabeth Högberg chansen att visa upp sig i Världscupen. Tyvärr hade hon magsjuka tätt inpå avresan till Oberhof och frågan var hur kroppen skulle svara. På det första varvet var Bettan fem sekunder långsammare än Mona, och efter en bom i det liggande skyttet gick hon ut från vallen som 58:a, med samma avstånd upp till landsmaninnan. När det sedan blev fem fullträffar i stående lämnade Bettan vallen som 35:a, sju sekunder före Mona, men tvingades släppa henne och ytterligare 12 åkare förbi sig och blev 48:a i mål. I spåret var hon 1,45 efter snabbaste åkare, men tappade större delen av tiden på det tunga slutvarvet. Bettan får i alla fall köra jaktstarten där det är knappt 20 sekunder fram till poängplats.

Precis som Bettan har Ingela Andersson imponerat stort i IBU-cupen, men har även hon varit sjuk och var osäker på formen. Det började ändå bra med fem fullträffar i liggande, och även om hon var en bit efter i spåret gick hon ut från vallen som 23:a. Därefter tappade Ingela drygt 20 placeringar på den andra rundan, och efter två missade skott i det stående skyttet var hon inte bättre än 67:a. I det läget var det sju sekunder upp till en plats i jaktstarten, men efter att ha tappat nästan en minut på slutvarvet blev hon 74:a i mål. Totalt var Ingela långsammast av svenskorna, 1,55 efter Denise Herrmann och 10 sekunder bakom Bettan. Riktigt tråkigt efter toppresultaten innan jul, och frågan är om Ingela får flera chanser att visa att hon är ett namn för VM-truppen?

På det första varvet var Linn Persson bara 15 sekunder från täten och snabbast av svenskorna, men tyvärr blev det två bom direkt i liggande vilket gjorde att hon lämnade vallen som 87:a. Med fortsatt fin fart i spåret avancerade hon drygt 20 placeringar på mellanrundan och hade haft goda chanser att avancera ytterligare med fullt i det stående skyttet. Men i stället blev det ytterligare två missade skott, och med totalt fyra bom var en plats i jaktstarten utom räckhåll. I mål var Linn 75:a, knappt två sekunder bakom Ingela, men åkmässigt var hon näst bäst av svenskorna, 41 sekunder efter snabbaste åkare, och bara en sekund långsammare än Hanna. Linn får ta med sig den fina åkningen och ladda inför söndagens stafett, där hon är en viktig kugge.

I morgon är det dags för herrarnas sprint med fem svenska åkare till start. Det handlar om Sebastian Samuelsson, Jesper Nelin, Torsten Stenersen, Peppe Femling - och så Simon Hallström som ersätter en förkyld Martin Ponsiluoma och gör sin första världscuptävling för säsongen.

Text och analys: L-G Alsenius

Foto: Astrofotog

 

 

 

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info