Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson

Ny pallplats för skjutstark Ingela i IBU-cupen

02 DEC 2018 16:39
Elisabeth Högberg lyckades inte försvara sin stora ledning från sprinten i söndagens jaktstart utan föll till fjärde plats, efter fyra bom i sista skyttet. Däremot klättrade rumskompisen Ingela Andersson från 13:e ända upp till andra plats.
  • Uppdaterad: 02 DEC 2018 16:39

Ingela Andersson har fått en riktig smakstart på den här säsongen. Efter den sensationella segern i torsdags och 13:e plats i gårdagens sprint inledde hon starkt i spåret och avancerade sju placeringar, trots en bom i första liggande. Hon tappade däremot något på det andra varvet och lämnade vallen som åtta, efter ännu en bom i det andra skyttet. Men efter en ny stark runda och fullt i första stående gick hon ut på det fjärde varvet som fyra, bara sju sekunder från pallen. När ryskan Svetlana Mironova åkte på en bom i sista stående hade Ingela chansen, men även hon missade ett skott. Trots det var hon tvåa ut från vallen, bara 10 sekunder bakom Mironova men sju sekunder före hennes landsmaninna Anastasiia Morozova. Segerchansen försvann snabbt på det sista varvet men Ingela lyckades bärga andraplatsen trots att Morozova närmade sig på slutet. Det var en ny imponerade insats av Ingela som tillhörde dom främsta åkarna på varje varv och som totalt hade så bra som fjärde tid i spåret, 51 sekunder efter Elisabeth Högberg som var snabbast precis som i går. Ingela var dessutom näst bäst av alla även i själva jaktstarten!

– Det var jättebra. Jag kände mig egentligen lite trött, men det gick väldigt bra ändå. Jag tyckte att varv ett och två var lite segt, men varv tre och fyra gick ganska bra. Sista varvet är ju bara att kriga. Jag visste att det var Mironova som gick ut före och att jag inte skulle kunna ta in 10 sekunder på henne så jag bestämde mig ganska tidigt att inte ens försöka utan snarare bevaka bakåt.

Ingela fortsätter:

– Vilken helg och idag, wow. Vi är tre topp fem, det är jättekul. Det är synd att det inte är nationscupspoäng för då hade vi nog gått jäkligt bra. 

Efter den suveräna segern i sprinten hade Elisabeth Högberg en ledning på 46 sekunder och det försprånget behöll hon, trots en bom i första liggande. Det blev ett varv i straffrundan även efter det andra skyttet och eftersom ryskan Svetlana Mironova sköt sin andra nolla minskade marginalen till en knapp halvminut. Tyvärr fick Bettan än mer problem i första stående och efter två bom var hennnes ledning nere i nio sekunder. Genom sin starka åkning hade Bettan ändå ett guldläge inför det sista skyttet, men precis som i torsdagens sprint åkte hon på hela fyra bom och föll till femte plats. På slutvarvet avancerade hon en placering, men tyvärr var det alltför långt upp till pallen. Extra trist eftersom Bettan var snabbast på alla fem varven och totalt en halv minut före näst bästa åkare.

– En erfarenhet rikare, men det var inte så bra idag. Jag var sjukt nervös innan och hade svårt att fokusera på vallen. Jag tyckte inte att det var så svårt på vallen så man borde ju kunna skjuta bättre, men det var svårt att fokusera. Med vetskapen hur jag sköt i torsdags så satt det lite bakhuvudet så det var lite frustrerande.

Så här säger Bettan om laginsatsen:

– Det är jättekul att vi har en på pallen idag också och att vi är tre stycken topp fem och fyra topp 11. Det visar att vi är jättestarka som lag. Missar någon så tar nån annan chansen så det är jätteroligt att tävla när det är så.

Precis som Ingela inledde Johanna Skottheim starkt i spåret och avancerade tre placeringar, trots en bom i första stående. Hon lämnade skjutvallen som elva, men tappade sedan fyra placeringar efter ytterligare ett missat skott i andra liggande. Men tack vare ännu ett imponerande varv med fjärde åktid gick hon ut på den fjärde rundan som nia, trots ett tredje varv i straffrundan. När flera av konkurrenterna fick stora svårigheter i sista stående höll Johanna nerverna i styr och sköt fullt och lämnade vallen som fyra. På slutvarvet fick hon visserligen släppa Bettan förbi sig men gick i mål som fin femma, 35 sekunder från segern. Johanna visade fin form med sjunde tid i spåret, 58 sekunder bakom Bettan och med tredje tid i själva jaktstarten!

– Idag är jag mer nöjd, det var jätteskönt att få en sån här avslutning. Jag har inte haft så bra dagar här innan så det var skönt att få med sig en bra känsla för framtiden, att man faktiskt hänger med. Jag är glad och nöjd. 

Elvira Öberg öppnade optimistiskt med sjunde tid på det första varvet och avancerade fem placeringar till 19:e plats, men efter hela tre bom i första liggande gick hon ut på det andra varvet som 35:a. Elvira fortsatte oförtrutet i samma stil med femte tid i spåret och med endast en bom i det andra skyttet avancerade hon till 26:e plats. På nästa runda hade hon det aningen tyngre, men klarade sig undan med ytterligare en bom i första stående och lämnade vallen som 21:a. På väg in till det sista skyttet hade hon plockat tre placeringar och tack vare fem fullträffar låg hon 12:a. På det sista varvet var Elvira så bra som trea och avancerade till 11:e plats i mål, bara några sekunder från topp 10. Den unga pitetjejen visade på nytt hur lovande hon är - så bra som åtta i spåret, en minut efter Bettan och med nionde tid i själva jaktstarten!

– Dålig start, men det slutade ganska bra ändå, sammanfattar Elvira.

– Efter tre bom i första ligg kände jag bara nej, det var en tung start. Sen lyckades jag ta revansch och skjuta bra i nästa. När jag sedan gick ut som elva-tolva efter sista var jag väldigt förvånad. Att sluta elva med fyra bom är jättebra. Att klättra 13 placeringar med fyra bom ska nästan inte gå. 

 Efter 16:e tid på det första varvet var Annie Lindh 21:a in till det inledande skyttet, men åkte på två bom och lämnade vallen på 30:e plats. Hon tappade bara 15 sekunder på vägen in till andra stående, men fick åka ännu ett varv i straffrundan och gick ut på det tredje varvet som 33:a. Tack vare 13:e tid på rundan avancerade hon tre placeringar, men fick precis som många andra problem i första stående där hon missade tre skott och föll till 36:e plats. Däremot tog Annie revansch med fullt i sista skyttet och efter ett slutvarv med sjunde åktid var hon 27:a i mål, drygt tre minuter från täten. Sex bom är visserligen några för många men i spåret imponerade Annie med 13:e tid, 1,13 bakom Bettan och 15 sekunder långsammare än Elvira.

– Det var lite blandat, åkningen var väl okej, säger Annie själv. I skyttet börjar jag med en tvåa, sen 1+3+0 så jag avslutade ju bra. Jag kände egentligen att jag hade kontroll, men det var lite slarv. 

Felicia Lindqvist hade ett otacksamt utgångsläge som 54:a från start, men inledde med näst snabbaste tid på det första varvet och avancerade tio placeringar efter en bom i liggande. På vägen fram till det andra skyttet tog hon fyra placeringar till men missade ytterligare ett skott och gick ut på den tredje rundan på 42:a plats. Där var det lite tyngre för Felicia, men trots två varv i straffrundan efter första stående var hon en placering bättre ut från vallen, med klart häng på poängplats. Hon tappade visserligen några placeringar på det fjärde varvet men när hon klarade sig med endast en bom i det sista skyttet gick hon ut på slutrundan som 39:a och den placeringen höll hon in i mål. Felicia inledde starkt i spåret, men fick det tyngre ju längre loppet pågick och totalt var hon 1,36 efter Bettan och långsammast av svenskorna.


IBU-cupen fortsätter i italienska Ridnaun med start den 13 december och med stafetter,sprint och jaktstart på programmet.


Text och analys: L-G Alsenius och Cornelia Wikström.

 

 

Skribent: Cornelia Wikström
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info